Έκκληση σε όλες τις δυνάμεις οι οποίες πιστεύουν στην ευρωπαϊκή πορεία της χώρας απηύθυνε ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ Ευάγγελος Βενιζέλος, ο οποίος χαρακτήρισε δύσκολο το εγχείρημα σχηματισμού μιας κυβέρνησης των λεγόμενων φιλευρωπαϊκών δυνάμεων, όπως αυτές τις περιέγραψε προεκλογικά. Πρόσθεσε δε πως το κόμμα του δεν είναι δεδομένο και ανέδειξε την παράμετρο μιας μίνιμουμ προγραμματικής συμφωνίας ως προϋπόθεσης για τη συμμετοχή σε ένα κυβερνητικό σχήμα.

Ads

 
Ο ελληνικός λαός άλλαξε ριζικά το πολιτικό σκηνικό. Αυτό δεν σημαίνει το τέλος της κρίσης, η οποία δεν προσδιορίζεται από τους εσωτερικούς συσχετισμούς αλλά από την κατάσταση της οικονομίας και τους εξωτερικούς συσχετισμούς, δήλωσε ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ.
 
Όπως είπε, το ΠΑΣΟΚ ταυτίστηκε με δύσκολα, σκληρά και δυσάρεστα μέτρα. «Με δική μας ευθύνη στήθηκε ο ξέφρενος χορός της δημαγωγίας και του λαϊκισμού, και από αριστερά και από δεξιά», σημείωσε.
 
Πικράναμε το λαό για να προστατέψουμε το μέλλον του έθνους. Η ιστορία θα κρίνει. Άλλαξαν τα μεγέθη της παράταξης, αλλά μένει αμετάβλητος ο ιστορικός πυρήνας της, πρόσθεσε, για να συμπληρώσει: «Είμαστε υποχρεωμένοι να ξαναγεννήσουμε την παράταξη και να αναγεννήσουμε με ριζοσπαστική διάθεση την ιδεολογία της».
 
«Θα επιτελέσω το καθήκον μου», διευκρίνισε, αναφέροντας πως «όλοι οι Έλληνες οφείλουμε να γνωρίσουμε ξανά τους εαυτούς μας».

 

Η Ελλάδα πρέπει να είναι μέσα στην Ευρώπη, με την προοπτική αλλαγής των ευρωπαϊκών συσχετισμών αρχής γενομένης από τη Γαλλία, σημείωσε.
 
Εξέφρασε την άποψη ότι ο λαός δεν έδωσε καθαρή εντολή σε καμία από τις προτάσεις που διατυπώθηκαν.
 
«Οι πολιτικές ηγεσίες που είπαν στο λαό ότι υπάρχει άλλο σχέδιο έχουν την υποχρέωση να αναλάβουν τώρα τις ευθύνες τους», τόνισε, καταλήγοντας: «ο θεός της Ελλάδας ας μας βοηθήσει».

Ads