Η Κρυσταλία Πατούλη θα δώσει ομιλία, την Παρασκευή 13 Δεκεμβρίου 2013 στις 11πμ, στο πλαίσιο προγράμματος «ΕΛΠΙΔΑ» – Η ιστορία των απαρχών του παρελθόντος της Ευρώπης, του δήμου Χαϊδαρίου, που υλοποιείται με στόχο να αποδοθεί τιμή στην ιστορική μνήμη των θυμάτων του Ναζισμού, με την υποστήριξη του Προγράμματος της Ευρωπαϊκής Ένωσης «Ευρώπη για τους Πολίτες». 

Ads

Η ανεξάρτητη δημοσιογράφος και σύμβουλος ανθρωπίνων σχέσεων Κρυσταλία Πατούλη, δίνοντας έμφαση στη ρήση του Γκαμπριέλ Γκαρσία Μαρκές: «H ζωή δεν είναι αυτή πoυ έζησε κανείς, αλλά αυτή πoυ θυμάται και όπως τη θυμάται για να την διηγηθεί» στα πλαίσια του σεμιναρίου «Αφήγηση Ζωής», εστιάζει όχι μόνο στις αφηγήσεις των ανθρώπων μέσα από αποσπάσματα συνεντεύξεών τους, αλλά και από αυτοβιογραφικές αναφορές σε κοινά βιώματα που αφορούν όχι μόνο τους ίδιους αλλά και την κοινωνία ως σύνολο

177 προσωπικότητες των γραμμάτων και των τεχνών, από την συμμετοχή τους στην ακτιβιστική Έρευνα για την κρίση και δημοσιεύεται στο tvxs.gr από το 2010, ζωντανεύουν… τα κακώς κείμενα της σύγχρονης ιστορίας της Ελλάδας, δίνοντας νόημα στο προσωπικό βίωμα αντιπαραβάλλοντάς το συγχρόνως με το πολιτικό και κοινωνικό, εκφράζοντας επιπλέον τις λύσεις διεξόδου. Ας μην ξεχνάμε, άλλωστε, ότι «τα πάντα είναι κείμενο» όπως είπε και ο Ζακ Ντεριντά, δηλαδή, «τα πάντα είναι αφήγηση».

Περισσότερα για το πρόγραμμα: “ΕΛΠΙΔΑ” – Η ιστορία των απαρχών του παρελθόντος της Ευρώπης

Ads

Το πρόγραμμα περιλαμβάνει αφηγήσεις αγωνιστών της Αντίστασης σε εθνικό και ευρωπαϊκό επίπεδο, μαρτυρίες κρατουμένων που επιβίωσαν, αλλά και διηγήσεις απογόνων πεσόντων, από ελληνικές μαρτυρικές πόλεις.

Θα συμμετέχουν επίσης, διεθνείς προσκεκλημένοι από χώρες της Ευρώπης, όπως ΓΑΛΛΙΑ, ΓΕΡΜΑΝΙΑ, ΚΡΟΑΤΙΑ, ΚΥΠΡΟ, ΟΥΓΓΑΡΙΑ, ΡΟΥΜΑΝΙΑ, ΣΛΟΒΕΝΙΑ, ΤΣΕΧΙΑ και FYROM, στις οποίες εδρεύουν αντιστασιακές οργανώσεις, μέλη οργανώσεων της κοινωνίας των πολιτών, Μη Κυβερνητικών Οργανισμών (ΜΚΟ) και Ιδρυμάτων που δραστηριοποιούνται υπέρ της προστασίας των ανθρώπινων δικαιωμάτων, της δημοκρατίας και της φιλειρηνικής συνύπαρξης των λαών.

Οι αφηγήσεις όλων θα συζητηθούν με μαθητές και νέους ηλικίας 6 – 18 ετών, αλλά και με μέλη μεταναστευτικών κοινοτήτων, και θα αποτυπωθούν σε DVD με στόχο την ενίσχυση της υφιστάμενης γνώσης σε σχέση με τα ιστορικά και φρικιαστικά γεγονότα της ναζιστικής κατοχής.

Στόχος της δράσης είναι να αναπτυχθούν προβληματισμοί αναφορικά με την ανάγκη για δραστηριοποίηση των κατοίκων της Ευρώπης, ώστε να μην απειληθούν ξανά η ελευθερία, η ειρήνη, η δημοκρατία και τα ανθρώπινα δικαιώματα.

Στις εκδηλώσεις που θα κορυφωθούν στις 18 Μαΐου 2013 θα συμμετέχουν Έλληνες και ξένοι εκπρόσωποι αντιστασιακών οργανώσεων, τοπικών και περιφερειακών αρχών, δημοσιογράφοι, ακαδημαϊκοί, εκπρόσωποι της τέχνης, των γραμμάτων και του πολιτισμού, ερευνητές, ενδιαφερόμενοι σύλλογοι και πολιτιστικοί φορείς, αλλά και απλοί κάτοικοι και πολίτες του τόπου μας.

Info:
Παρασκευή 13 Δεκεμβρίου 2013, στις 11πμ.
Στρ. Καραϊσκάκη 138 & Επαύλεως 2, Χαϊδάρι, Τ.Κ. 124 61
Δημαρχείο / αίθουσα Δημοτικού Συμβουλίου – 2 ος όροφος. 
Τηλ. επικοινωνίας: 213 20 47 216 / 213 20 47 339. Fax: 210 58 19 841.
Email: [email protected].https://hopeproject.gr/

Πρόγραμμα ΗΟPE / Παρασκευή, 13 Δεκεμβρίου 2013

09.30 – 10.00  Εγγραφές – Αφίξεις μαθητών γυμνασίων και λυκείων Δήμου Χαϊδαρίου και λοιπών προσκεκλημένων

10.00 – 10.15

Έναρξη – Καλωσόρισμα προσκεκλημένων
Μαραβέλιας Δημήτρης, Δήμαρχος Χαϊδαρίου
 

Θεματική ενότητα : Το χρονικό του 2ου Παγκόσμιου πολέμου –Εθνική αντίσταση – ΠΡΟΣΩΠΙΚΕΣ ΜΑΡΤΥΡΙΕΣ
 
 

Συντονιστής
 

Χρυσομάλης Λεωνίδας, ηθοποιός

10.15 – 10.30

Καλλιανιώτης Θανάσης, ιστορικός, διδάκτωρ Ιστορίας ΑΠΘ
Η μάχη του Φαρδυκάμπου (Μάρτιος 1943) : Εποποιία και διχασμός
 

10.30 – 10.45

Κινίουα Φρουμέντιος, Πρόεδρος οργάνωσης ΑSANTE
Ο σύγχρονος μετανάστης, υπήκοος τρίτης χώρας, αντικείμενο αλλά και υποκείμενο στην προσπάθεια για διαμόρφωση και προαγωγή συλλογικής ιστορικής μνήμης
 

10.45 – 11.00

Μποντίλα Μαρία, φιλόλογος, διδάκτωρ Φιλοσοφικής Σχολής Αριστοτέλειου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης
Τα παιδιά στην Κατοχή
 

11.00 – 11.30

Πατούλη Κρυσταλλία, ανεξάρτητη δημοσιογράφος και σύμβουλος ανθρωπίνων σχέσεων
Tα πάντα είναι αφήγηση
 

11.30 – 11.45

Δαββέτας Νίκος, συγγραφέας
Αποτύπωση της φρίκης του Ολοκαυτώματος στη λογοτεχνία, η διαχείριση της κληρονομιάς
 

11.45 – 12.00

Χατζηστάυρου Φιλίππα, ερευνήτρια Ελληνικού Ιδρύματος Ευρωπαϊκής και Εξωτερικής Πολιτικής
Η ιδέα της ευρωπαϊκής ενοποίησης από τις απαρχές της μέχρι την κρίση
 

Διάλειμμα
 12.00 – 12.30
 

12.30 – 12.45

Λαμπρής Ηλίας, τοπικός σύμβουλος και μέλος Δ.Σ Μορφωτικού συλλόγου Κομμένου
Το Ολοκαύτωμα του Κομμένου
 

12.45 – 13.15

Βλαχοπάνος Δημήτρης, φιλόλογος, μέλος Δ.Σ Μορφωτικού συλλόγου Κομμένου
Παρουσίαση video με μαρτυρίες επιζώντων από το Ολοκαύτωμα του Κομμένου Άρτας
 

13.15 – 13.30

Γιαννακόπουλος Δημήτρης, ηθοποιός
Oι Aγωνιστές της Eθνικής Aντίστασης στο νησί της Κεφαλονιάς, , ανάγνωση αποσπασμάτων του ημερολογίου του αντιστασιακού, φιλόλογου καθηγητή, ιστορικού και συγγραφέα Σπύρου Δημ. Λουκάτου
 

13.30 – 13.45

Γρηγοράτου Τασία, απόγονος
Γερμανο-Ιταλική Κατοχή και Αντίσταση στην Κεφαλονιά μέσα από το ημερολόγιο του αντιστασιακού Κεφαλλονίτη Σπύρου Γρηγοράτου, Αφήγηση απογόνου
 

Βιογραφικά στοιχεία

H  Κρυσταλία Πατούλη ([email protected] ) γεννήθηκε στον Πειραιά το 1965, κατάγεται από το Ρέθυμνο και ζει στην Αίγινα. Σπούδασε Ψυχολογία και ειδικεύτηκε στη Συστημική Συμβουλευτική και στο Ψυχόδραμα, όπως και στην πρόληψη-θεραπεία εξαρτήσεων («Θησέας», «Daytop-Iθάκη», Ανοιχτή Θεραπευτική κοινότητα «Στροφή» του ΚΕ.Θ.Ε.Α. κ.ά.) και εργάζεται ως Συστημικός Σύμβουλος σε θέματα ανθρωπίνων σχέσεων, οικογένειας, εργασίας, αυτογνωσίας και προσωπικής ανάπτυξης (Μέλος της Ελληνικής και της Ευρωπαϊκής Ένωσης Συμβούλων Ψυχικής Υγείας).

Παράλληλα, από το 1990 έως σήμερα, εργάζεται κυρίως ως συντάκτης και αρχισυντάκτης, σε ΜΜΕ (Μέλος της ΕΣΠΗΤ). Επίσης, παραδίδει το βιωματικό σεμινάριο  «Αφήγηση Ζωής» (βλ. www.afigisizois.wordpress.com), στο οποίο αξιοποιείται η δύναμη της γραπτής αφήγησης ως δημιουργικό εργαλείο αυτογνωσίας αλλά και δημιουργικότητας. Συχρόνως, στα πλαίσια του σεμιναρίου, διοργανώνει “Αφηγήσεις Έργου – Ζωής” καταξιωμένων προσωπών των γραμμάτων και των τεχνών, που άφησαν το στίγμα τους ο καθένας στον δικό του τομέα.

Το καλοκαίρι του 2010, ξεκίνησε ακτιβιστικά την “Έρευνα για την Κρίση” με βάση το ερώτημα: “Ποιές αιτίες μας έφεραν ως εδώ, και κυρίως τι πρέπει να κάνουμε;” στο οποίο συμμετείχαν μέχρι στιγμής 177 πρόσωπα των γραμμάτων και των τεχνών. Η συγκεκριμένη έρευνα δημοσιεύεται στο tvxs.gr (αλλά και με κάποια άρθρα – συνεντεύξεις να διακινούνται μεταφρασμένα σε ΜΜΕ του εξωτερικού), και σύντομα τα αποτελέσματά της θα κυκλοφορήσουν σε βιβλίο.