Όπως αναφέρει σχετική σημερινή ανάρτηση στην διαδικτυακή ομάδα ασφαλισμένων του ΟΑΕΕ, ΟΑΕΕ Δράση τώρα!:

Ads

«Εμείς οι ασφαλισμένοι του ΟΑΕΕ αναμένουμε για το 2017

1) Διαγραφή μέρους οφειλών προς τα ταμεία μας 

Σημείωση του ιστολογίου: που θα έρθει με υποχρεωτική νομοθετική εναρμόνιση με τις αποφάσεις δικαίωσης από τα Δικαστήρια των αγωγών των ασφαλισμένων που έχουν ήδη εκδικαστεί και αφορούν:

Ads
  • το νόμιμο ή μη, της χρέωσης ιατροφαρμακευτικής περίθαλψης από τον ΟΑΕΕ, σε όσους είχαν οφειλές, ενώ δεν τους την παρείχε

  • το εάν ήταν υποχρεωμένος ο ΟΑΕΕ να μειώσει τις εισφορές από το 2009 και μετά

  • τη νομιμότητα των επιτοκίων του ΟΑΕΕ

  • τη νομιμότητα ή μη, της άρνησης του ΟΑΕΕ να χορηγεί τις προβλεπόμενες βεβαιώσεις σε όσους είχαν οφειλές

2) πάγωμα των υπολοίπων ποσών οφειλών από 1/1/2017 όπως δεσμεύθηκε στην φετινή ΔΕΘ ο πρωθυπουργός

3) και μαζί, ασφαλιστική ενημερότητα στους μικρομεσαίους επιχειρηματίες που καταβάλλουν τις τρέχουσες εισφορές

Τρέχουσες εισφορές που σύμφωνα με το σχετικό άρθρο της huffingtonpost.gr – που εστιάζει κυρίως σε αυτούς που χάνουν με το νέο νόμο – διαμορφώνονται πλέον ως εξής:

«Για τους περισσότερους από τους 700.000 (σημείωση του ιστολογίου: συνολικός αριθμός ασφαλισμένων στον ΟΑΕΕ, ενεργών και όχι ενεργών), το 2017 θα φέρει μείωση ασφαλιστικών εισφορών (κυρίως όσους δηλώνουν καθαρά εισοδήματα κάτω των 10.000 – 15.000 ευρώ). 

Όπως αναφέρεται στο δημοσίευμα της Καθημερινής, το ελάχιστο ποσό, από τα 250 ευρώ τον μήνα, θα περιοριστεί στα 157 μηνιαίως. Θα φανεί πρακτικά αν αυτή η μείωση θα είναι αρκετή για όσους έχουν οφειλές να αρχίσουν να είναι συνεπείς στις υποχρεώσεις τους.

Το πακέτο μέτρων που ενεργοποιείται την Πρωτοχρονιά αναμένεται να πλήξει σημαντικά τους λίγους που δηλώνουν τα υψηλότερα εισοδήματα, ενώ επίσης μειώνει τα φορολογικά και ασφαλιστικά βάρη για τους πολλούς που εμφανίζουν αποδοχές από επαγγελματική δραστηριότητα κάτω των 9.000 ευρώ ετησίως». 

Είναι δυνατόν να επιβιώσει η μικρομεσαία επιχειρηματικότητα σε αυτές τις συνθήκες;

Εφόσον συμβούν και τα τρία παραπάνω, αθροιστικά, η μεταρρύθμιση του ασφαλιστικού και θα μπορέσει κάπως να επιβιώσει στηρίζοντας τα ταμεία και τις συντάξεις και οι μικρομεσαίοι – που κατά συντριπτική πλειοψηφία ανήκουν στα εισοδήματα κάτω των 15.000 – θα μπορέσουν να βγουν από τον πάγο των δημοσιονομικών προσαρμογών όπου απλά συσσωρεύουν χρέη και να αντιδράσουν – χωρίς τον βραχνά των συσσωρευμένων και κατά μεγάλο μέρος παράνομων οφειλών στον ΟΑΕΕ. 

Φυσικά, για την επιβίωση της μικρομεσαίας επιχειρηματικότητας δλδ της ραχοκοκκαλιάς του μισοκατεστραμμένου παραγωγικού μας ιστού από τις επεμβάσεις Σόιμπλε ΔΝΤ και από την μόνιμη λιτότητα των μνημονίων, δεν αρκούν μόνο μέτρα ανακούφισης στο ασφαλιστικό: 

– Απαιτούνται ανάλογα μέτρα στα φορολογικά (κούρεμα – πάγωμα – ρύθμιση οφειλών) που δημιουργούν καθημερινά «κόκκινες» οφειλές στον μικρομεσαίο επιχειρηματία, στις τράπεζες και τα δάνειά τους αλλά και για τις κατασχέσεις υπέρ του Δημοσίου, τον ακατάσχετο λογαριασμό των επιχειρήσεων κλπ. κλπ.

– Και κυρίως απαιτείται η υιοθέτηση ενός Ενδογενούς Παραγωγικού Σχεδίου για την έξοδο της χώρας μας από την κρίση. 

Γιατί «οι επενδυτές δεν θα ‘ρθουν» όπως γίνεται συνήθως (οι επενδύσεις και η ανάπτυξη τύπου Μπαχάμες είναι αστικός μύθος σε συνθήκες λιτότητας και ανύπαρκτης ζήτησης), και success story δεν μπορεί να υπάρξει όσο υπάρχει η δαμόκλεια σπάθη της επιτροπείας και της λιτότητας που επιβάλλουν Σόιμπλε και ΔΝΤ. 

Γιατί και κάποιοι επενδυτές μη αποικιακού τύπου που θα έρθουν στη χώρα μας χάρη στον νέο αναπτυξιακό νόμο, δεν αρκούν για την απαραίτητη ισχυρή ώθηση για την έξοδο από την κρίση που απαιτείται, και η οποία θα συμβεί μόνο όταν και αν μπορέσουν οι ίδιοι οι μικρομεσαίοι επιχειρηματίες να σταθούν στα πόδια τους και να προσφέρουν άμεσα θέσεις εργασίας και εγχώρια παραγωγή διεθνώς εμπορεύσιμων προϊόντων υψηλής προστιθέμενης αξίας. 

Αλλιώς θα μείνουμε στην αφήγηση «Περιμένοντας τους Επενδυτές» σε μια σύγχρονη μετωνυμία του ποιήματος του Καβάφη, «Περιμένοντας τους Βαρβάρους»: 

Περιμένοντας τους Επενδυτές

– Τι περιμένουμε στην αγορά συναθροισμένοι;

Είναι οι επενδυτές να φθάσουν σήμερα.

– Γιατί μέσα στην Σύγκλητο μια τέτοια απραξία; Τι κάθοντ’ οι Συγκλητικοί και δεν νομοθετούνε;

Γιατί οι επενδυτές θα φθάσουν σήμερα.

– Τι νόμους πια θα κάμουν οι Συγκλητικοί; 

Οι επενδυτές σαν έλθουν θα νομοθετήσουν.

– Γιατί ο αυτοκράτωρ μας τόσο πρωί σηκώθη, και κάθεται στης πόλεως την πιο μεγάλη πύλη στον θρόνο επάνω, επίσημος, φορώντας την κορώνα;

Γιατί οι επενδυτές θα φθάσουν σήμερα.

Κι ο αυτοκράτωρ περιμένει να δεχθεί τον αρχηγό τους. Μάλιστα ετοίμασε για να τον δώσει μια περγαμηνή. Εκεί τον έγραψε τίτλους πολλούς κι ονόματα.

– Γιατί οι δυο μας ύπατοι κ’ οι πραίτορες εβγήκαν σήμερα με τες κόκκινες, τες κεντημένες τόγες· γιατί βραχιόλια φόρεσαν με τόσους αμεθύστους, και δαχτυλίδια με λαμπρά, γυαλιστερά σμαράγδια· γιατί να πιάσουν σήμερα πολύτιμα μπαστούνια μ’ ασήμια και μαλάματα έκτακτα σκαλιγμένα;

Γιατί οι επενδυτές θα φθάσουν σήμερα· και τέτοια πράγματα θαμπώνουν τους επενδυτές.

– Γιατί κ’ οι άξιοι ρήτορες δεν έρχονται σαν πάντα να βγάλουνε τους λόγους τους, να πούνε τα δικά τους;

Γιατί οι επενδυτές θα φθάσουν σήμερα· κι αυτοί βαρυούντ’ ευφράδειες και δημηγορίες.

– Γιατί ν’ αρχίσει μονομιάς αυτή η ανησυχία κ’ η σύγχυσις. (Τα πρόσωπα τι σοβαρά που εγίναν). Γιατί αδειάζουν γρήγορα οι δρόμοι κ’ η πλατέες, κι όλοι γυρνούν στα σπίτια τους πολύ συλλογισμένοι;

Γιατί ενύχτωσε κ’ οι επενδυτές δεν ήλθαν.

Και μερικοί έφθασαν απ’ τα σύνορα, και είπανε πως επενδυτές πια δεν υπάρχουν.

———————

Και τώρα τι θα γένουμε χωρίς επενδυτές.

Οι άνθρωποι αυτοί ήσαν μια κάποια λύσις.

(Διασκευή του αυθεντικού ποιήματος που υπάρχει στα Ποιήματα 1897-1933, Ίκαρος 1984)

Πηγή αυθεντικού ποιήματος kavafis.gr/poems