Η σημερινή πολιτική κατάσταση, η οποία υπάρχει αυτή τη στιγμή, δεν είναι πολιτική κατάσταση. Θα ‘λεγα ότι είναι άσυλο ανιάτων. Είναι οτιδήποτε άλλο, εκτός από πολιτική κατάσταση. Δεν κάνω τον εξπέρ, ούτε είμαι πολιτικός. Αλλά πολιτική κατάσταση, νομίζω ότι είναι μια πολιτεία, η οποία, το μόνο πράγμα που έχει μέσα στο μυαλό της, πέρα από την επιβίωση της χώρας, είναι τον κόσμο, τον κοσμάκη, που την στηρίζει…”, ο Συράκος Δανάλης, πολυβραβευμένος βετεράνος διευθυντής φωτογραφίας του κινηματογράφου και του θεάτρου, μιλά στην Κρυσταλία Πατούλη για την πολιτικοοικονομική κατάσταση της χώρας, συμμετέχοντας στην ακτιβιστική Έρευνα για την Κρίση που δημοσιεύεται στο tvxs από το 2010.

Ads

Σ.Δ.: Αυτή την κατάσταση, το ξέρουμε όλοι ποιοί την δημιούργησαν, κι αυτό που μπορούμε να κάνουμε είναι απλώς να ανασκουμπωθούμε και να ξεκινήσει αυτή η κυρία βουλή, η νεοφερμένη, για να ψηφίσει ένα καινούργιο Σύνταγμα, με απλή αναλογική, και να δούμε τι θα γίνουμε…
Διότι δεν μπορούν να εναλλάσσονται στην εξουσία, Πασόκ-ΝΔ, ΝΔ-Πασόκ. Τι είναι αυτά τα πράγματα; Έλεος!
Γι’ αυτό, πρέπει κάτι να γίνει. Αλλιώς μην έχουμε αυταπάτες.
Η γενιά μου έχει ξαναπεράσει ύφεση. Δεν είναι η πρώτη φορά. Αλλά τότε ήμασταν «τυχεροί»,  που είχαμε δικό μας νόμισμα, και το ‘κοψε ο Μαρκεζίνης στη μέση, και εντάξει, μαζευτήκαν τα πράγματα. Τώρα, δεν μπορούμε να κόψουμε το ευρώ στη μέση.
Το μόνο που μπορούμε να κάνουμε είναι να τους γράψουμε στα παλιά μας τα παπούτσια…
Έτσι όπως είμαστε, και μ’ αυτούς οι οποίοι κυβερνούν την Ελλάδα δεν πρόκειται να γίνει τίποτε απολύτως. Αμφιβάλω αν, ποτέ, βγούμε από την ύφεση.
Πέρα από το ότι, νομίζω ότι η Ελλάδα είναι αυτάρκης. Θα μπορούσε να ζήσει μόνη της και να τα βγάλει πέρα.
Εκτός από βαριά βιομηχανία, η Ελλάδα παράγει. Και τώρα πολύ περισσότερο, με το αέριο, με το πετρέλαιο, με τα κοιτάσματα, και δεν ξέρω τι άλλο, θα μπορούσε να τα βγάλει άνετα πέρα.
Δεν λέω, βέβαια, ότι θα ζούσαν όλοι σαν βασιλιάδες, αλλά θα ζούσανε. Θα ζούσαν στον τόπο τους, και όχι υπό κατοχή. Γιατί τώρα, είμαστε, σε μια οικονομική κατοχή.
Και μιλάω, πολύ περισσότερο , για τα κατώτερα στρώματα, που δεν έχουν δουλειά, δεν έχουν φαϊ, δεν έχουνε σπίτι, δεν έχουνε τίποτα!
Αυτοί οι άνθρωποι τί πρέπει να κάνουν; Να πεθάνουνε;
Κάθε μέρα και κάποιος αυτοκτονεί γιατί βρίσκεται σε αδιέξοδο. Αλλά, κανενός δεν ιδρώνει το αυτί. Εκείνο που τους ενδιαφέρει, είναι πως θα τηρήσουν το πρόγραμμα επακριβώς. Και μάλιστα, ο κύριος Σαμαράς λέει και παραπάνω απ’ ότι ζητάει η Τρόικα!
Δεν μπορείς να παίζεις στις πλάτες του λαού. Διότι, καμιά ώρα θα γίνει κανένα μπαμ, και δεν θα ξέρεις από πού θα φύγεις…
Γιατί δεν θέλει και πολύ.
Δε βλέπεις το ντόμινο, που ξεκίνησε από τη Λιβύη και πάμε Αίγυπτο, και πάμε Συρία, και τώρα από τη Συρία θα πάει δεν ξέρω που αλλού…;
Άστα. Μη τα ψάχνεις.
 
Κρ.Π.: Και τι θα προτείνατε;
 
Σ.Δ.: Αν διαφοροποιηθεί το Σύνταγμα, και περάσουμε στην Απλή Αναλογική, το κάθε κόμμα θα πάρει αυτό που δικαιούται. Οπότε θα κυβερνήσει αυτός που επέλεξε καθαρά ο λαός. Γιατί τώρα είναι μπάχαλο. Με τα ρουσφέτια και με αυτά που ξέρουμε όλοι.
Με λίγα λόγια, δεν αντιπροσωπεύει τον ελληνικό λαό αυτή η κυβέρνηση. Εγώ έτσι το βλέπω, έτσι το νιώθω, έτσι έχω βγάλει τα συμπεράσματά μου από τα βιβλία που διαβάζω. Πιο καθαρό, πιο δημοκρατικό σύστημα από την απλή αναλογική δεν υ-πά-ρχει.
Κι αυτή η δημοκρατία που λέμε ότι έχουμε; Δεν πιστεύω καθόλου ότι έχουμε δημοκρατία. Αυτό, δεν είναι δημοκρατία, είναι οτιδήποτε άλλο.
Πρέπει, να εκφράζεται ο λαός ελεύθερα, σύμφωνα με την άποψή του, με τις προτιμήσεις του, και όχι κάτω από την επιβολή την κρατική, ίσως, αν είναι ΝΔ, αν είναι Πασόκ, με ψεύτικους εκβιασμούς, και όλα αυτά. Για να δούμε που θα πάει.
Και μπορεί και να μην πάει. Συμφωνώ! Αλλά αφού δεν πάει και τώρα; Γιατί να μην δοκιμάσουμε και κάτι άλλο, που ίσως πάει; Απλά πράγματα, όπως τα σκέφτομαι εγώ. Διότι, έτσι όπως είμαστε, αποδεδειγμένα, δεν πάει!
 
Κρ.Π.: Για εκείνους που υποστηρίζουν ότι φταίει ο λαός, τι έχετε να πείτε; Που λένε ότι έχει κλέψει, που δεν πληρώνει τους φόρους κλπ;
 
Σ.Δ.: Ο λαός… πώς θα μπορούσε να κλέψει ο λαός 400 δισεκατομμύρια. Πές μου έναν τρόπο για να τον δεχτώ. Ποιός λαός; Εδώ, ο κύριος Τσοχατζόπουλος είναι μέσα, αυτός ο περιβόητος κύριος… που ήρθαν, σαν τον ίδιο, αυτοί οι ξεβράκωτοι, δεν λέω είχαν σπουδάσει, αλλά ξεβράκωτοι ήρθαν με τον Ανδρέα Παπανδρέου, και ξαφνικά γίναν δισεκατομμυριούχοι!
Αφού ο ίδιοι οι γερμανοί  καταγγέλλουν τι του έδωσαν, ο ίδιος λέει, ότι τον κυνηγάνε για να τον πεθάνουν πολιτικά. Λες και είναι ενεργό πολιτικό μέλος…
 
Κρ.Π.:  Μα λένε ότι έχει τρις, όχι δις. Κι αν ισχύει, θα μπορούσε, κάλλιστα, να γίνει και σωτήρας της Ελλάδας, αν ήθελε. Να πει, παιδιά, πόσα δις είναι το χρέος; Πάρτε τα, να ξεχρεώσετε…
 
Σ.Δ.: Μπράβο. Αυτός ο άνθρωπος, όμως, το αρνείται. Εγώ, λέει, δεν έχω καμία ανάμιξη. Που τα βρήκες τότε; Που τα βρήκες; Πές μου, και θα είμαι ο πρώτος που θα σου πω και μπράβο!
Διότι, είμαι φανατικά δημοκρατικός άνθρωπος. Δεν είμαι κουμουνιστής. Αλλά είμαι τόσο πολύ δημοκράτης που αγγίζω τον κομουνισμό.
Λοιπόν, εγώ πρώτος θα σου πω μπράβο, είσαι άξιος. Αλλά, δεν μπορείς. Πώς να μπορέσεις; Δεν δικαιολογούνται τόσα χρήματα.
Και μετά λένε ότι ο λαός τα έφαγε, και ήρθαμε σε αυτή την κατάσταση. Μα δεν ντρέπονται; Μα πώς τα έφαγε ο λαός βρε παιδιά; Μπήκε μέσα στο θησαυροφυλάκιο της Εθνικής και τα πήρε; Πώς;
 
Κρ.Π.: Κάποιοι άνθρωποι δεν θα έπρεπε να συναντηθούν, να συνεργαστούν, να πιέσουν τις καταστάσεις, όπως είδαμε στην Ισπανία τους καλλιτέχνες, που ήταν στο δρόμο και διαδήλωναν, όλοι μαζί σε δικό τους μπλοκ, με συνθήματα, ανεξαρτήτως κομμάτων;
 
Σ.Δ.: Δεν τους αφήνουνε. Εδώ πάνε να διαλύσουν την ΕΡΤ, πάνε να την φέρουν πίσω τριάντα χρόνια. Γιατί; Γιατί έχει αρχίσει και τους ενοχλεί. Δηλαδή, η ΕΡΤ, σιγά σιγά με τα Δελτία της, με τα προγράμματά της, άρχισε να είναι ένα ελεύθερο κανάλι, να εκφράζεται λίγο ελεύθερα, και εναντίον της κυβέρνησης, και γι αυτό να δεις, θα την πάνε πίσω.
 
Κρ.Π.: Λέχθηκε ότι ήδη συζητείται να κόψουν εκπομπές π.χ. σαν του Κούλογλου, ή σαν του Βαξεβάνη κλπ.
 
Σ.Δ.: Αυτά, δεν είναι δείγματα γραφής, ότι το πάνε λάου-λάου, να φτάσει η ΕΡΤ να αντιπροσωπεύει την κυβέρνηση, όπως ήταν παλιά; Αυτή είναι δημοκρατία; Αυτή τη δημοκρατία, εγώ την γράφω στα παλιά μου τα παπούτσια.
 
Κρ.Π.: Για να επιστρέψουμε στο προηγούμενο που λέγατε, τί πάει να πει δεν τους αφήνουνε; Δεν θά ‘πρεπε, ειδικά σε τέτοια κατάσταση να συνεργαστούν όλες τις Ενώσεις, όπου ανήκει ο καθένας, και να γίνει μία Πανελλαδική Συνέλευση, ή μία διαμαρτυρία, αν μη τι άλλο;
 
Σ.Δ.: Συμφωνώ απόλυτα. Είναι να τρελαίνεσαι. Διότι, όλα τα Σωματεία, τα περισσότερα, είναι καπελωμένα. Με τί; Με προέδρους της ΝΔ, του Πασόκ, με διοικητικά συμβούλια τα οποία  λειτουργούν υποτίθεται δημοκρατικά, και λέει το «δημοκρατικό» τους συμβούλιο: όχι. Δεν θα κατέβουμε ούτε σε απεργία, ούτε σε διαμαρτυρία, ούτε σε τίποτε. Δεν γίνεται. Δημοκρατία έχουμε. Αυτή είναι η πλειοψηφία, που είναι υποχρεωμένοι να ακούσουν οι υπόλοιποι. Έτσι λειτουργεί το σύστημα εδώ και δεκαετίες.
 
Κρ.Π.: Ποιο νομίζετε ότι είναι το μεγαλύτερο πρόβλημα; 
 
Σ.Δ.: Αυτό. Δεν μπορεί ο κόσμος ελεύθερα να εκφραστεί. Δεν μπορεί ο κόσμος ελεύθερα να συναθροιστεί. Μόνο το ΠΑΜΕ το έχει καταφέρει. Κι αυτό, κουτσά – στραβά. Μόλις γίνανε εκλογές, φύγανε οι ψήφοι από το ΚΚΕ και πήγαν στον Συνασπισμό.
 
Κρ.Π.: Ο Συνασπισμός όμως, δεν μίλησε για συνεργασία;
 
Σ.Δ.: Αυτή είναι η διαφωνία μου χρόνια τώρα.  Γιατί, τί έχουμε να χωρίσουμε; Είμαστε μαζί. Οι στόχοι μας είναι κοινοί. Θέλουμε να ζήσουμε σαν άνθρωποι ελεύθεροι. Να εκφραζόμαστε ελεύθερα. Να μπορούμε να συνδικαλιζόμαστε. Να μπορούμε να εργαζόμαστε –γιατί τώρα δεν μπορούμε. Λοιπόν, είναι κοινός σκοπός. Γιατί δεν κάθονται να συνεργαστούν; Διότι υπάρχουν οι βλέψεις…
 
Κρ.Π.: Δηλαδή, και να συνεργαστούν δεν θα ‘ ναι τελικά για το καλό του λαού; Δεν υπάρχει… σωτηρία;
 
Σ.Δ.: Ναι. Δεν τους νοιάζει. Δεν έχουν ανάγκη. Τρώνε, πίνουνε, διασκεδάζουν. Ο καθένας το δικό του.
Η σημερινή πολιτική κατάσταση, η οποία υπάρχει αυτή τη στιγμή, δεν είναι πολιτική κατάσταση. Θα ‘λεγα ότι είναι άσυλο ανιάτων. Είναι οτιδήποτε άλλο, εκτός από πολιτική κατάσταση.
Δεν κάνω τον εξπέρ, ούτε είμαι πολιτικός. Αλλά πολιτική κατάσταση, νομίζω ότι είναι μια πολιτεία, η οποία, το μόνο πράγμα που έχει μέσα στο μυαλό της, πέρα από την επιβίωση της χώρας, είναι τον κόσμο, τον κοσμάκη, που την στηρίζει…
 
Κρ.Π.: Έχει το μυαλό της την επιβίωση της χώρας, όταν όπως λέγεται δίνει την ΑΤΕ ή τον Όλυμπο, και ότι μπορεί να σημαίνει αυτό;
 
Σ.Δ.: Έλα ντε! Αυτό λέω. Να κοιτάξει τον κόσμο που πεινάει, και να μη νοικιάσει την Ακρόπολη μεθαύριο… Γιατί το φοβάμαι πολύ, ότι θα την νοικιάσουν σε καμιά πολυεθνική. Δεν έχουνε ιερό και όσιο!
Κι όχι μόνο να νοικιάσουν, όχι μόνο να πουλήσουν, μέχρι που είναι ικανοί να βάλουν και φωτιά στην ύπαιθρο. Να έρθουν και αυτοί οι κύριοι από έξω, οι μεγαλοεπιχειρηματίες, με τα εργοστάσιά τους και τις επιχειρήσεις τους, και να πουν στον λαό, έλα εδώ δούλευε για  έναν μήνα με τριακόσια ευρώ… Το ίδιο δεν γίνεται στη Βουλγαρία, και αλλού; Αυτό, λοιπόν, θέλουνε. Αυτός είναι ο σκοπός του ΔΝΤ. Από όποια χώρα έχει περάσει, το ίδιο έχει κάνει.
Ή ήρθε για το καλό μας; Μας αγαπάει; Μπαίνει μέσα; Αυτά είναι προγράμματα ετών. Δεν είναι τυχαίο. Αυτά τα προετοιμάζουν από χρόνια πριν. Ποιος έχει σειρά; Η Ελλάδα. Μάλιστα.
Μπαίνουνε μέσα τα κοράκια, αγοράζουν τον πλούτο της χώρας, έχουν δούλους όλο το λαό να δουλεύει με 100 ευρώ και 150, και οι ίδιοι ζουν ωραία, με τις βίλες και τα νησιά τους τα ιδιόκτητα. Αυτό είναι. Είναι σχέδιο. Δεν είναι τυχαίο.
Διαφθείρουν το πολιτικό σύστημα, και το καταντάνε έτσι.
Δεν τους νοιάζει. Όλα αυτά τα παχιά λόγια, για το λαό, για την Ελλάδα… Για ποιά Ελλάδα νοιάζεσαι; Για την Ελλάδα τη δικιά σου; Να έχεις τις βίλες σου στο Καστρί, και τα ιδιόκτητα αεροπλάνα σου; Για την Ελλάδα νοιάζεσαι;
Λοιπόν, αυτή η κυβέρνηση δεν μπορεί να αντέξει. Θα φθαρεί. Αλλά, να προλάβουμε, με την πίεση των άλλων κομμάτων, του Σύριζα, του ΚΚΕ, κλπ., να γίνει η απλή αναλογική.
 
Κρ.Π.: Αυτή είναι η βασική λύση που προτείνετε;
 
Σ.Δ.: Επιμένω. Μέχρι θανάτου. Και να δούμε. Να πάρει το κάθε κόμμα το μερτικό του. Αυτό που του αξίζει.
Όλα αυτά τα συστήματα που ζούμε μέχρι τώρα, τα έχουμε ζήσει, τα έχουμε ξαναζήσει, τα ξαναζούμε. Πότε θα ζήσουμε και κάτι άλλο;
Θέλετε να ψηφίσετε Χρυσή Αυγή; Ψηφίστε! Βάλτε τα κάτω, σκεφτείτε τα πρώτα και μετά ψηφίστε. Τι σημαίνει Χρυσή Αυγή, τι σημαίνει Πασόκ, τι σημαίνει ΚΚΕ, τι σημαίνει Ριζοσπαστική Αριστερά, Οικολόγοι, και πάει λέγοντας.
Και σκεφτείτε σοβαρά, και όχι, μάς άρεσε η ζωγραφιά που είχε πάνω το ψηφοδέλτιο και το ψηφίσαμε…
Κατά βάθος, φταίμε εμείς οι ίδιοι, ο λαός. Αλλά τον έχουν διαφθείρει τον λαό, τον πιέζουν, τον απειλούν, π.χ. αν δεν βγει η ΝΔ, θα γυρίσουμε στη δραχμή, θα έχουμε οικονομικό αποκλεισμό, θα, θα, θα. Τρίχες κατσαρές.
Είδαμε τον Τσάβες ή τον όποιον άλλον Τσάβες εκεί στη Νότιο Αμερική, που ήταν σαν και μας και χειρότερα, και όμως, τους έγραψε στα παλιά του τα παπούτσια, τους είπε πάρτε δρόμο και φύγετε, μη σας πάρει ο διάολος, και τώρα, είναι μια χαρά: Η Αργεντινή είναι πρώτη σε εξαγωγές, η οικονομία τους είναι ανθηρή, και ο Τσάβες επίσης.
Τώρα πιά, δεν είναι τόσο απλό να σηκώσει τα αεροπλάνα η Αμερική, και να πάει να βομβαρδίσει λόγου χάριν τη Βολιβία.
Αναγκαστήκανε με συμφωνίες… δεν ξέρω πως και τι, και αποχωρήσανε.
Και τώρα ζούνε μόνοι τους, μια χαρά. Και δυο τρομάρες, να πω εγώ. Αλλά ζούνε μόνοι τους, βρε αδερφέ! Θέλουν να κάνουν κουμάντο στο σπίτι τους. Και να το κάνουν οι ίδιοι. Να μην το κάνουν οι Αμερικάνοι. Να μην το κάνει η Ευρωπαϊκή… να μην πω. Αλλιώς τι; Να αποφασίζει ο τάδε αρχικαγκελάριος μέσα στο σπίτι μας, μέσα στο δικό μας το σπίτι, το οποίο το έχουν καταληστέψει και το έχουν καταδυναστεύσει δεκαετίες, τώρα;
Δεν είναι κρίμα; Και στο κάτω κάτω ο καθένας να αναλογιστεί και το παρελθόν του. Γιατί όλοι θα έχουνε κάτι, να τους αναγκάζει να σκεφτούν διαφορετικά. Μια εμπειρία από το παρελθόν τους. Αλλά δεν κάνουν αυτοκριτική.
Εγώ, έχω κάνει την αυτοκριτική μου, είμαι ήρεμος, είμαι 86 χρονών, και θα πάω 110. Εκεί υπολογίζω. Κάνω  τα καραβάκια μου΄ δεν τα πουλάω ποτέ, τα χαρίζω στους φίλους μου΄ όλοι οι φίλοι μου έχουν καράβια΄ να ταξιδεύουν και να ναι καλά. Όλοι, οι καινούργιοι φίλοι μου. Γιατί οι παλιοί έχουν φύγει, όλοι…

image
 
Διαβάστε επίσης στο tvxs:
Συράκος Δανάλης: Μια αέναος κίνηση ήταν για μένα η ζωή μου