Η ήττα του ΣΥΡΙΖΑ -ΠΣ δεν ήρθε τελικά από τους λεγόμενους αναποφάσιστους.  Όπως φαίνεται από την σοβαρή  αποχή, η μεγάλη τους πλειοψηφία έκατσε σπίτι (σε αντίθεση με τους «γείτονες» που με την παρότρυνση ολου του πολιτικού και μιντιακού  συστήματος  συμμετείχαν σε συντριπτικά μεγαλύτερο ποσοστό σε σχέση με μας στις πρόσφατες εκλογικές αναμετρήσεις τους).

Ads

Η έκπληξη ,όπως πάντα στις πανωλεθρίες , ήρθε από τα μέσα . Αυτοί που θαρραλέα ήρθαν στο ΣΥΡΙΖΑ το 2019  παρά τις τοξικές και άνανδρες επιθέσεις που δεχόταν το κόμμα  απο το Αντισύριζα μετώπο των ΜΜΕ και παρόλη την επερχόμενη απώλεια της κυβέρνησης, δεν άντεξαν να περιμένουν για την ένταξη και αξιοποίησή τους και  με αφορμή αστοχίες των τελευταίων ημερών απλά  έφυγαν θεωρώντας ότι αντιμετωπίζονται  σαν ανεπιθύμητοι, κλείνοντας βροντερά την πόρτα πίσω τους.

Η κεντρική συνεδριακή κατεύθυνση που έβαζε σαν κύριο στόχο το άνοιγμα του κόμματος στους δημοκρατικούς πολίτες που το εφεραν το 2019 απο το 23,8% μέσα σε ένα μήνα στο 31,5% ,αδρανοποιήθηκε επομένως στην πράξη.

Για να ανακτήσει ο ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ την απολεσθείσα πολιτική υπεροχή οφείλει να εφαρμόζει απο την κορυφή μέχρι την βάση τις δημοκρατικά ληφθείσες αποφάσεις.Η δημοκρατία στο κόμμα είναι ανάσα ζωης για τους αριστερούς και δημοκρατικούς πολίτες.Η παράκαμψη των δημοκρατικών συνεδριακών αποφάσεων οδηγεί στον κατακερματισμό των δυνάμεων και στον περιορισμό των πολιτικών επιδιώξεων.

Ads

Ο ΣΥΡΙΖΑ -ΠΣ θα προσπαθησει τώρα να κερδίσει την επομένη μάχη παρόλο που είναι με την πλάτη στον τοίχο.

Οι ,λόγω των προαναφερθέντων, αναπόφευκτες παλινωδίες του δημοκρατικού κόσμου ανάμεσα σε διαφορετικούς πόλους περιορισμένου βεληνεκούς δεν ωφελούν κανένα και πρωτίστως την ίδια την Κεντροαριστερά ,εαν θέλει να αποτελέσει την ρεαλιστική και προοδευτική εναλλακτική απάντηση στον νεοφιλελευθερισμό.

Αυτές οδηγούν στην συντριπτική επικράτηση της ΝΔ και όχι «η πολιτική του Τσίπρα σαν ο καλύτερος χορηγός της κυβέρνησης» όπως αυθαίρετα  και δογματικά υποστηρίζεται απο το ΠΑΣΟΚ -(ΚΙΝΑΛ).Η παρένθεση χρειάζεται, εφόσον συχνά μετεκλογικά ούτε καν αναφέρεται το πλήρες όνομα .Οπως φαινεται εξάλλου από τις πρώτες κινήσεις του ,επικράτησε  δυστυχώς η λογική της  επιστροφής  στις συνθήκες του 2012 όταν ο πόλεμος ενάντια στον ΣΥΡΙΖΑ  ήταν άνευ ορίων μέχρι που έφτασε στην κυβερνητική σύμπλευση με την Δεξιά .Η πολιτική αυτονομία της Κεντροαριστεράς περνά ουσιαστικά μόνο μέσω της επικράτησης του ΣΥΡΙΖΑ -ΠΣ.

Υπάρχει όμως και  μια άλλη ανάγκη για την νικη του ΣΥΡΙΖΑ -ΠΣ.Η δημοκρατική πορεία της πολιτικής ζωής στην χώρα εξαρτάται από την επικράτηση των δημοκρατικών αποφάσεων και επομένως της δημοκρατίας στα κόμματα της λεγόμενης Προοδευτικής Δημοκρατικής Παράταξης.

Ενα αποτέλεσμα υπερ του ΠΑΣΟΚ θα σημαίνει  την επικράτηση στην Κεντροαριστερά των μηχανισμών εκείνων που λειτούργησαν υπονομευτικά το 2011 εναντίον της  δημοκρατικά εκλεγμένης από το κόμμα και τον λαό  ,αλλά και από την Βουλή λίγο πριν την ανατροπή ,τότε ηγεσίας. Ο  σημερινός πρόεδρός του ,ήταν τότε  ως γνωστόν  ο γραμματέας του κινήματος  και πουλέν του «επομένου»απο τον ανατραπέντα  προέδρου,σέ συνέργεια με την «διάσημη» πλέον ευρωβουλεύτρια που έκανε πρωταγωνιστικό  ντεμπούτο και στα γεγονότα της  ελληνικής  βουλής της εποχής.

Μια τέτοια εξελιξη θα αποτελέσει και παράδειγμα  που θα πριμοδοτήσει μάλλον ανάλογους μηχανισμούς και στον ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ  με ανάλογες διαδικασίες μετεκλογικά…

Αυτό σημαίνει μια παράταξη χωρίς τους ηγέτες που ανέδειξε και  επομένως ακέφαλη , άρα έρμαιη ,οχι μόνο αυτή αλλά και  ολόκληρος ο λαός που  εκφράζεται απο την  Κεντροαριστερά ,στις ορέξεις της Δεξιας και των ακροδεξιών συμμάχων της.

Ο μόνος λογικός τρόπος να αποφευχθεί αυτό ,το εφιαλτικό για όλους και πρωτίστως για τα αδύναμα λαϊκά στρώματα σενάριο,ειναι να ενισχυθεί σημαντικά ο ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ στις εκλογές της 25/06 ωστε  να υπάρξει καθαρή ηγεσία νίκης με τον Τσίπρα .Ένα, επιπρόσθετο από τα τελευταία ποσοστά,  ξεκάθαρο προβάδισμα του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ στον προοδευτικό χώρο θα ανατρέψει γρήγορα  τους αρνητικούς προς το παρόν συσχετισμούς στην κοινωνία  απέναντι στην δεξιά παλινδρόμηση,με στόχο την ενωμένη επιστροφή της Προοδευτικής Δημοκρατικής Παράταξης στην κυβέρνηση.

Και για να τελειώσουμε  με τα αρνητικά αποτελέσματα στις 21/05 θα ήταν  άστοχο να παραλείψουμε την καθαρή νίκη του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ στην γερμανική πρωτεύουσα στο Βερολινο,που επαληθεύουν τις παραπάνω σκέψεις, αφου εδώ έγιναν επίπονες και συνεχείς προσπάθειες  για την διεύρυνση του κόμματος . Με την νίκη αυτή γιόρτασε  ο Ελληνισμός της πόλης  με τον καλύτερο τρόπο την «πρώτη φορά»που κατάφεραν οι Έλληνες του Εξωτερικού να ψηφίσουν στις ελληνικές βουλευτικές εκλογές.

Στην πραγματικότητα το παράδειγμα του Βερολινου εκφράζει τους δημοκρατικά εκφρασμένους  στόχους του κόμματος.Το να ειναι ο ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ πρώτη δύναμη δεν πρέπει να’ναι η έκπληξη αλλά ο κανόνας και κύριος στόχος Ο βασικός λόγος που ο λαός υπερψήφισε την «πρώτη φορά Αριστερά»ηταν επειδή ο ΣΥΡΙΖΑ έβαλε στο προγραμμά του καί τους στόχους της κυβερνησιμότητας.Για τον ίδιο λόγο πριμοδότησε παλιότερα και το ΠΑΣΟΚ. Επειδή το κίνημα έβαλε στόχο τότε από την μεριά των δημοκρατικών δυνάμεων  την Αλλαγή.

Τον  δημοκρατικό χώρο σημερα δεν τον απασχολεί ουδόλως ποιός θα είναι η αξιωματική αντιπολίτευση.Αυτό που τον απασχολεί αποκλειστικά και μόνο, ιδιαίτερα μετά τα αποτελέσματα στις 21/05 , είναι αν θα υπάρξει ένας φορέας που να τον εκφράζει και να τον απαλλάξει   απο τον εφιάλτη των τεσσάρων ακόμα χρόνων παντοδυναμίας της δεξιάς και των ακροδεξιών συμμάχων της.Γιαυτο και το πρόσταγμα του Αλέξη Τσίπρα στον πρόσφατο  λόγο του προς την Κ Ε, οτι δηλαδή μόνος στόχος είναι η Δεξια και ακόμα περισσοτερο ότι ο ΣΥΡΙΖΑ -ΠΣ θα παλέψει για την ανατροπή του αρνητικού αποτελέσματος σαν πλειοψηφικό κόμμα και οχι σαν κίνημα διαμαρτυρίας,πιστοποιεί τον ηγετικό του χαρακτήρα.

Δυστυχώς έρχεται ο άλλος πόλος να διεκδικεί ,αντιπολιτευτικά προς τον ΣΥΡΙΖΑ -ΠΣ και οχι ενάντια στην θλιβερή κυβέρνηση της Δεξιάς, την  περιοριστική  θέση της αξιωματικής αντιπολίτευσης. Αδιαφορει ετσι αλλαζονικά στην πράξη ακόμα μια φορά  για την κυρία έγνοια του απλου  κεντροαριστερού και γενικότερα προοδευτικού δημοκράτη .Αυτη ειναι η Αλλαγη απο το καθεστώς της οικογενειοκρατίας,του αχαλίνωτου πελατειακού κράτους με την ανυπαρξία σύγχρονων εργατικών δικαιωμάτων. Αλλαγή από την απουσία οικονομίας που λειτουργεί πλουραλιστικά ,με δημοκρατικούς κανόνες διανομής της αγοράς και οχι με οδηγούς την κρατική αυθαιρεσία και την ιδιωτική εκμετάλλευση.

Δεν έχει αλλάξει λοιπόν στην πραγματικότητα ο στόχος. Σε πιο δύσκολες συνθήκες οφείλει να αποδείξει ο ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ οτι το αποτέλεσμα που τον ενδιαφέρει ειναι η Νίκη .Το προγραμμά του πρέπει αυτήν την φορά να διαδοθεί ενιαία  απο όλους με στόχο την ηγεμονία των πολιτικών που ανοίγουν τον δρόμο για την πραγματική δημοκρατική ανάπτυξη του λαού και της χώρας.Φτάνει πια με τις ανούσιες διαμάχες που τα αποτελέσματα τους πληρώνουν ολοι ανεξαιρέτως και κυρίως τα αδύναμα λαϊκά στρώματα,η μεγάλη πλειοψηφία του λαού.

«Να αλλάξουμε εν κινήσει» ειναι το σύνθημα του Αλέξη Τσίπρα. Για την υλοποιησή του  επιβάλλεται επομένως να διορθωθεί και να σοβαρευθεί αυτόματα το κόμμα για να  ξαναβρεθούν εστω εκ των υστέρων όλοι αυτοι που ήρθαν και το αγκάλιασαν το 2019 και να πεισθούν  οτι χρειάζονται τωρα οχι μόνο σαν ψηφοφόροι αλλά και σαν ενεργητικοί σύντροφοι.Οι πρώτες ενδείξεις δείχνουν οτι οι περισσότεροι από αυτούς το περιμένουν και θα εκτιμήσουν μια τέτοια πρωτοβουλία.Εκτός αυτών νά σταλεί πάλι κάλεσμα στους αναποφάσιστους που όπως προαναφέρθηκε δεν ψήφισαν  ,ειδικά στους νέους, γνωστοποιώντας τις διαφορές του προγράμματος του κόμματος από εκείνο τού δεξιού οδοστρωτήρα.
Ενωμένοι στον στόχο της προοδευτικής κυβερνησιμότητας,οχι για τα oficia,αλλά  γιατί εξυπηρετεί αληθινά τα λαϊκά συμφέροντα , νά δράσουμε

ΟΛΟΙ ΜΑΖΙ ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΛΛΑΓΗ. VENCEREMOS

* Ο Δρ Νικόλαος Ρήγας είναι Νευρολόγος -Ψυχίατρος-Παιδοψυχίατρος-Ψυχοθεραπευτής, Διευθυντής του Ιατρικού Κέντρου Adenauer Platz Βερολίνου