To «σίγουρο» του Παναθηναικού αποδείχθηκε ίσης αξίας με τα τοπικά νομίσματα του Ευκλείδη. Ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ γηράσκει αεί διδασκόμενος κι έχει ήδη εντρυφήσει στον βίο του Ματίας Αλμέιδα.

Ads

Στη λήξη του πρωταθλήματος η ΑΕΚ έχασε από τον Ολυμπιακό εντός έδρας και μαζί έχασε την πρώτη θέση της κανονικής διάρκειας. Έχοντας όμως στρατηγική ημιαντοχής επικράτησε στα play off παρά το αρχικό βραχύ μειονέκτημα καθώς και τις διάφορες επιπλέον ατυχίες που του έτυχαν. Αυτό έγινε γιατί υπερείχε στα ουσιώδη και σε αυτά ακριβώς πόνταρε.Η τυπική πρωτιά της κατάταξης του ΠΑΟ κατά την κανονική διάρκεια καθόλου δεν μέτρησε ακριβώς γιατί η αντίπαλος της διέθετε συγκροτημένη στρατηγική δεύτερου γύρου.

Στα πολιτικά μας πράγματα υπάρχει επίσης κάτι σαν play off. Στις 21 Μαΐου ο κ Μητσοτάκης θα αποδοκιμαστεί ασχέτως της τυπικής του κατάταξης, που ως γνωστόν εξαρτάται απο το πώς θα κατανεμηθούν οι αποδοκιμαστικές προς αυτόν ψήφοι στα κόμματα της αντιπολίτευσης. Πως λένε οι Αμερικάνοι ο πρώτος είναι όλα κι ο δεύτερος τίποτα; Ε, καμία σχέση!

Αν πχ η ΝΔ κινηθεί κάτω του 35% κι ο ΣΥΡΙΖΑ δεν ανεβάσει τα ποσοστά του 2019 τότε η ΝΔ θα έχει πετύχει μια κάποια νίκη. Αυτή η ‘ολίγη’ νίκη, μιας διαφοράς της τάξης του 3-4%, όση προβλέπουν οι εταιρείες στοιχηματισμού, θα είναι Πύρρειος.

Ads

Ωστόσο τον Ιούλιο η αποδοκιμασία του κ Μητσοτάκη δεν θα αρκεί. Θα πρέπει κι ο κ Τσίπρας να υπερψηφιστεί. Αυτό απαιτεί εμβάθυνση του προγραμματικού του λόγου αντί απλού σχολιασμού των πεπραγμένων του αντιπάλου, στην οποία εξάλλου άλλοι αντιπολιτευόμενοι είναι πιο ευρηματικοί, πιο ριζοσπαστκοί, δεν κυβέρνησαν και η κριτική τους είναι πιο θελκτική.

Τα καλά νέα για τη μειωμένη αντοχή του Μητσοτάκη-Παναθηναϊκού εν όψει δευτέρου γύρου είναι τα εξής τέσσερα:

  1. Η απέλπιδα μάχη που δίνει για να διατηρήσει την παράσταση νίκης στο μείζον ζήτημα, του αν θα παραμείνει δηλαδή ένοικος Μαξίμου, προς το παρόν διατηρείται στο 70% με τις πασίγνωστες μεθόδους και τον εστιασμό στην με μια ψήφο επικράτηση στις 21 Μαίου. Όλα τα ωραία όμως έχουν ένα τέλος κι αυτό το τέλος είναι Αγίου Κωνσταντίνου κι Ελένης! Τότε ανοίγοντας το κουτί θα καταπαύσει η ωραία συζήτηση του τι είπε κάθε εταιρεία, τι εκτιμά, πόσο κοντά είναι η αυτοδυναμία και πόσα κόμματα θα μπουν στην Βουλή. Κι η σημασία της παράστασης νίκης στο συμφεροντολογικό σώμα της δεξιάς παράταξης έχει ήδη αναλυθεί.
  2. Οι εισροές από όμορους χώρους δεν προβλέπονται άφθονες για τη ΝΔ. Αυτό το προκάλεσε η δική της συμπεριφορά προς χθεσινούς συμμάχους είτε πρόκειται για το παρακολουθούμενο ΠΑΣΟΚ είτε για τα κόμματα στα δεξιά της ΝΔ που διάγουν πλέον βίο ασταθή και στα όρια της νομιμότητας. Η ερειστική συμπεριφορά των άλλων αντιπολιτευτικών κομμάτων (η χειρότερη κυβέρνηση ήταν του ΣΥΡΙΖΑ, να μου κοπεί το χέρι αν συνεργαστώ, τυμβωρύχος και μίμος του Ανδρέα) τι δηλώνει; Την προσπάθεια τεχνητής περιχαράκωσης εν όψει μετακινήσεων Ιουνίου γι αυτό ο  κ Τσίπρας δεν απαντά κι έχει φορέσει το γλυκύ του, όπως έλεγε κι η Κατερίνα Γώγου στο “Η γυνή να φοβείται τον άνδρα’.
  3. Η λατρεία που τρέφει για τον κ Μητσοτάκη κατέστη σαφέστατη με την υπόθεση του ψηφοδελτίου Επικρατείας. Ωστόσο διαχειρίζεται πολύ αποτελεσματικά την υποβόσκουσα κατάσταση με τη σύνθεση πολύ ανταγωνιστικών ψηφοδελτίων και με συναγωνιστικό ανταγωνισμό της μάχης του σταυρού.  Πολύ αργά για να πάρει μαθήματα η Κουμουνδούρου αλλά αργά και για τον κ Μητσοτάκη μιας και τον Ιούλιο αυτή η κεντρομόλος παράμετρος δεν θα υπάρχει (λίστα).
  4. Debate των δύο. Τι να λέμε, ας το αφήσουμε ασχολίαστο …

Στα σημεία ο κ Μητσοτάκης πιστώνεται το σθεναρό του πείσμα, τον συνήθη του επαγγελματισμό αλλά και τον τακτικό καταιγισμό στο πρώτο ήμισυ της προεκλογικής περιόδου. Ρύθμισε την ατζέντα της συνεχούς συριζολογίας. Η «ωραία Κουμουνδούρου» συνέβαλε σε αυτό  τουλάχιστον με τρεις τρόπους.

  • Πρώτον: η δωρεά Γεωργούλη.
  • Δεύτερον: η πλήρης έλλειψη αλληλεγγύης όχι συντροφικής αλλα ούτε καν προσκοπικής. Αυτό επέτρεψε τη συνεχή κατατριβή εναλλάξ με κορυφαία στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ. Θα έπρεπε να το είχαν προβλέψει όσοι συστήνανε πχ την εύκολη θυσία Πολάκη. Δεν έχει τέλος αυτό το πανηγύρι: Παππάς, Σπίρτζης, Ραγκούσης ….κι άλλα ξεμοναχιάσματα με την ενορχήστρωση μιας παράταξης που η ίδια προτάσσει ασύστολα το δίδυμο νανογιλέκoς εναντίον 5046c.
  • Τρίτον: η ανεξήγητη διευκόλυνση του κ Μητσοτάκη από κορυφαίους συριζαίους στο να μεταφέρει συνεχώς την συζήτηση στο 2015 (φράκτης, κυβέρνηση ηττημένων, δημητρονομίσματα κοκ) ως νοσταλγός των ημερών του αντισύριζα μετώπου που τον ανέδειξε στα απόνερα του αποτυχημένου δημοψηφίσματος. Παράλληλα παρασιωπώνται διαπιστώσεις για την οικονομία μπολσεβίκων σαν τον Αλέκο Παπαδόπουλο και τον Κώστα Σημίτη.

Ας μην το κάνουμε όμως θέμα. Εδώ ο Αλμέιδα τα κατάφερε και χωρίς τον Αραούχο!

Τα ουσιώδη μετράνε (ηγέτης, ομάδα, πρόγραμμα) κι η ψυχολογία της ομάδας. Φυσικά ως «ομάδα» εννοώ την όλη δημοκρατική παράταξη κι όχι το κουμουνδούρειο οικοσύστημα.

Υ.Γ.:Η προσπάθεια υποβοήθησης της περιχαράκωσης των ‘άλλων’ από τον ΣΥΡΙΖΑ με προβοκατόρικους περισπασμούς τύπου Λάμψια δεν εκπλήσσει τους μελετητές της Αγίας Οικογένειας. Μέχρι και τη μάχη για τη μνήμη του Αντρέα είναι ικανοί να δώσουν….