(και η πίστη σε Ένα Θεό Πατέρα Παντοκράτορα)

Ads

Η τελευταία «έμπνευση» των συμβούλων του Σαμαρά να ζητήσουν δήλωση πίστεως από τον Τσίπρα θα ήταν κωμική αν δεν ήταν τραγική δεδομένου ότι αποτελεί κυβερνητική ανακοίνωση εν μέσω της κρίσης που διανύουμε.

Το γεγονός ότι κάποια ομάδα περί τον πρωθυπουργό ασχολείται με το να παρακολουθεί κάθε κίνηση του αρχηγού της αξιωματικής αντιπολίτευσης και εκδίδει τέτοιας γελοιότητας ανακοινώσεις καταδεικνύει τρία πράγματα: πρώτον ότι η κυβέρνηση είναι σε απόλυτο πανικό, από την αποτυχία της μνημονικής πολιτικής και από την εκκωφαντική κατάρρευση των δημοσκοπικών ποσοστών των δύο κομμάτων που τη συναποτελούν.

Δεύτερον, ότι το κυβερνητικό επιτελείο παροξύνει μια εκστρατεία μακαρθικού τύπου, η οποία εμπεδώνει ακόμα περισσότερο τον εκχυδαϊσμό του δημοσίου λόγου. Από τις γελοιότητες της ομάδας Βενιζέλου περί εμιγκρέδων έως τις απαιτήσεις για ομολογίες πίστεως, η κυβέρνηση προσπαθεί να σύρει το ΣΥΡΙΖΑ σε μια λασπομαχία, υιοθετώντας το χρυσαυγίτικο κρετινισμό. Παράλληλα επιδιώκει να στήσει κυνήγι μαγισσών κατά του «εσωτερικού εχθρού» της αριστεράς.

Ads

Τρίτον, ότι η κυβέρνηση διαθέτει σχεδιασμό καμένης γης κατά την έξοδό της, μέσα από την πόλωση που χτίζει. Αυτό που πετυχαίνει είναι να επιβάλλει στο δημόσιο λόγο την ασημαντότητα και να στρέφει το δεξιό, συντηρητικό κόσμο στην κατεξοχήν έκφραση ενός τέτοιου ρεύματος, που δεν είναι άλλη από τη Χρυσή Αυγή.

Η κυβέρνηση επιδιώκει να διαλύσει κάθε δυνατότητα ενός στοιχειωδώς σοβαρού δημοσίου διαλόγου. Σε αυτή τη λογική μάλιστα, η απόπειρα μεταφοράς της συζήτησης σε ερωτήματα του τύπου αν υπάρχει θεός και αν πιστεύει ο Τσίπρας ή όχι, δείχνει μια βαθιά ριζωμένη αντιδραστικότητα και φαυλότητα.

Επιπρόσθετα, η παράνομη μετάθεση της πρώτης ημέρας διεξαγωγής των αυτοδιοικητικών εκλογών καταδεικνύει για ακόμα μια φορά την πλήρη έλλειψη σεβασμού της κυβέρνησης προς την –αστική- νομιμότητα, πολιτική που έμμεσα αλλά σαφώς στρώνει περαιτέρω το δρόμο για τη ναζιστική επίθεση στη δημοκρατία.

Οι κυβερνητικοί εταίροι δεν πρόκειται να διασωθούν. Από τη μια, η συσπείρωση όλου του πρώην δεξιού ΠΑΣΟΚ απλά τους οδηγεί όλους μαζί και ταχύτερα στην εξαφάνιση. Από την άλλη, ο κωμικοτραγικός μακαρθισμός της ΝΔ στέλνει ένα κομμάτι της δεξιάς στις αγκαλιές της ναζιστικής- φασιστικής δεξιάς αλλά δε διασώζει την καταρρέουσα απήχηση της ΝΔ.

Αυτό που κάνουν ωστόσο είναι τόσο με τη μνημονική πολιτική στην οποία επιμένουν, όσο και με το δημόσιο λόγο και συμπεριφορά τους να καταφέρουν ορισμένα ακόμα, ολέθρια χτυπήματα στη δημοκρατία μας.