Διαβάζουμε στο διαδικτυακό φόρουμ των ασφαλισμένων στον ΟΑΕΕ/ΕΦΚΑ πλέον, ΟΑΕΕ-Δράση τώρα!:

Ads

“Για όσους όσες ρωτούν για τις 120 δόσεις:
Το αργότερο μέχρι τις 3 Αυγούστου που ξεκινά ο εξωδικαστικός συμβιβασμός (που τις προβλέπει ούτως ή άλλως για το σύνολο του τελικού χρέους ενός επαγγελματία μετά τον συμβιβασμό) θα ισχύσουν και οι 120 δόσεις ξεχωριστά για τον ΟΑΕΕ/ΕΦΚΑ. Αυτές ίσως ανακοινωθούν και νωρίτερα ειδικά για τον ΟΑΕΕ αλλά μάλλον πρέπει να διευκρινιστούν πρακτικά θέματα για όσους όσες τους ενδιαφέρει μόνο ο ΟΑΕΕ. Γι αυτό και συνέχεια αναγγέλεται αλλά δεν ανακοινώνεται το θέμα των 120 δόσεων για τον ΟΑΕΕ.
Λίγη υπομονή λοιπόν – μέχρι τότε θα ισχύουν μόνο οι 12 δόσεις!
Επίσης για τα χρέη μέχρι τέλος 2016 – που δεν καλύπτονται από τον νέο ασφαλιστικό νόμο – αναμένονται όπου νάναι και οι αποφάσεις των δικαστηρίων στις 2 σχετικές εκδικασμένες αγωγές από τον χειμώνα.
Σημείωση: Πως θα γίνει ο εξωδικαστικός συμβιβασμός αν δεν υπάρχει στο μεταξύ ισχυρή νομική απόφαση για τα μη αναλογικά χρέη του παλιού νόμου;
Τα οποία δεν πάγωσαν τελικά όπως είχε υποσχεθεί ο πρωθυπουργός στην τελευταία ΔΕΘ;
Για την ώρα αυτά θεωρούνται ακόμη! νόμιμα παρά τις σχετικές γνωματεύσεις πολλών επιφανών νομικών αλλά και την παραδοχή της σημερινής κυβέρνησης ότι το μη αναλογικό σύστημα ήταν άδικο και συσσώρευσε χρέη που δεν αναλογούσαν σε πραγματικά εισοδήματα, ειδικά μέσα στην κρίση!
Και το ερώτημα: Αν δεν γίνουν όλα αυτά ένα πακέτο (αναδρομικό κούρεμα με τον ένα ή τον άλλο τρόπο και ρύθμιση του υπολοίπου σε 120 δόσεις) φοβούμαστε ότι και ο εξωδικαστικός συμβιβασμός δεν θα πάει καλά… αφού θα μπουν μαζί κόκκινα δάνεια, χρέη στο ΙΚΑ αλλά και μη νόμιμα χρέη στον ΟΑΕΕ…
Ελπίζουμε ότι στο υπουργείο ασχολούνται ακριβώς με αυτά τα θέματα ώστε ο εξωδικαστικός συμβιβασμός από 3 Αυγούστου να ασχοληθεί απερίσπαστος με πραγματικά “κόκκινα χρέη” λόγω της κρίσης και όχι με φουσκωμένες οφειλές στο πρώην; αίσχος του ΟΑΕΕ που δεν ήταν καν νόμιμες εξ αρχής…”

Πραγματικά, τίθεται το ερώτημα αν θα προλάβει (και αν θέλει να προλάβει) η κυβέρνηση και το υπουργείο εργασίας να λύσουν το πρόβλημα των υπέρογκα και τεχνητά διογκωμένων παλαιών οφειλών-μη νόμιμων χρεών στον ΟΑΕΕ -που ίσχυσαν μέχρι τα τέλη του 2016 και η κυβέρνηση δια στόματος πρωθυπουργού στην ΔΕΘ 2016 υποσχέθηκε να αντιμετωπίσει με πάγωμα αρχικά έως την οριστική διευθέτηση- πριν ξεκινήσουν οι διαδικασίες του εξωδικαστικού συμβιβασμού.

Παράνομα βάρη δεκάδων χιλιάδων ευρώ στον ΟΑΕΕ παραλύουν κάθε μικρομεσαία επιχείρηση και αυτοαπασχολούμενο ελεύθερο επαγγελματία, κληρονομιά ενός άδικου συστήματος πάγιων εισφορών ανεξαρτήτως εισοδήματος, που ενώ προσαρμόστηκαν μεν με το νέο αναλογικό ασφαλιστικό νόμο στο εισόδημα ταυτόχρονα δεν αναδιαρθρώθηκαν ακόμη τα μέχρι τέλους του 2016 (παλαιό σύστημα) με βάσει την αναλογικότητα… Και κρατούν όμηρους εκατοντάδες χιλιάδες ελεύθερους επαγγελματίες, μικρομεσαίους και αυταπασχολούμενους.

Ads

Οι φορολογικές δηλώσεις των ελεύθερων επαγγελματιών υπάρχουν και δείχνουν το αίσχος των χαρατσιών που επέβαλε ο ΟΑΕΕ και εν μέσω κρίσης ακόμη και για μηδενικά εισοδήματα ή και ζημιές, που ήταν και ο κανόνας για τις μικρές και ατομικές επιχειρήσεις ειδικά τα χρόνια της κρίσης και της δημοσιονομικής προσαρμογής των μνημονίων.
Τότε, όπως και η σημερινή κυβέρνηση παραδέχεται, στάθηκε αδύνατον οι επαγγελματίες να ρυθμίσουν τις παλαιές, φουσκωμένες από το σύστημα οφειλές όπως και να καταβάλλουν τις επίσης φουσκωμένες τρέχουσες – απλούστατα επειδή δεν εισέπρατταν τίποτα αντίστοιχο από την δουλειά τους ή επειδή πρακτικά το εισόδημά τους μέσα στην κρίση δεν έφτανε ούτε για να ζήσουν τις οικογένειές τους.

Αυτήν την “επίσημη παρανομία” του ΟΑΕΕ αναγνώρισε ο νόμος Κατρούγκαλου και ακριβώς γι αυτόν τον λόγο επέκτεινε μετά από δεκαετίες ανωμαλίας και στον ΟΑΕΕ την αναλογικότητα εισοδήματος-εισφορών όπως ίσχυε πάντοτε στο ΙΚΑ και ενοποίησε τα ταμεία πάνω σε αυτήν την κοινή βάση.

Από 1-1-2017 πράγματι, οι εισφορές είναι αναλογικές του εισοδήματος και για την μεγάλη πλειοψηφία των επαγγελματιών και επιχειρούντων έχουν μειωθεί σχεδόν στο ένα τρίτο σε σχέση με τις παλαιές, αποδεικνύοντας στην πράξη την προηγούμενη παρανομία του ΟΑΕΕ που δρούσε κατά των ασφαλισμένων, τιμωρώντας τους για την κρίση και μη παρέχοντάς τους επιπλέον ούτε ιατροφαρμακευτική περίθαλψη (υπερήφανο έργο των προηγούμενων μνημονιακών κυβερνήσεων που εδίωκαν και ποινικά τους ανασφάλιστους “οφειλέτες”). και βάσει της αναλογικότητας χιλιάδες ασφαλισμένοι στον ΟΑΕΕ/ΕΦΚΑ επέστρεψαν στην καταβολή εισφορών στο ταμείο κάτι που είχαν ξεχάσει και μαζί την συνταξιοδότησή τους…

Στις 3 Αυγούστου ξεκινά ο εξωδικαστικός συμβιβασμός, ένα ρηξικέλευθο μέτρο της κυβέρνησης όπου προβλέπονται ρυθμίσεις όλων των “κόκκινων” δανειακών υποχρεώσεων αλλά και των ληξιπρόθεσμων οφειλών στο Δημόσιο των επιχειρούντων με κριτήριο τις δυνατότητες και την βιώσιμότητα των επιχειρήσεων και στον οποίο προβλέπονται δραστικά μέτρα για την εξασφάλισή τους, όπως κούρεμα και ρύθμιση σε 120 δόσεις του υπολοίπου.
Εάν σε αυτές τις οφειλές συνυπολογισθούν ως έχουν και οι παλαιές “οφειλές” στον ΟΑΕΕ, ο εξωδικστικός συμβιβασμός θα καταρρεύσει. Όχι μόνο γιατί αυτές οι οφειλές νομίμως αμφιβητούνται νομικά και δικαστικά (οι αποφάσεις έχουν ήδη καθυστερήσει) αλλά κυρίως γιατί είναι εξωπραγματικές σε μέγεθος, αδύνατον να ρυθμιστούν εξασφαλίζοντας βιωσιμότητα και έσοδα για την επιχείρηση και το κράτος, απλά ένας βρόγχος στο λαιμό των επιχειρούντων. Πως να προσέλθει ο επαγγελματίες για εξωδικαστικό συμβιβασμό έτσι; Εκβιαζόμενος να αποδεχθεί χρέη που δημιουργήθηκαν από μια παράνομη τακτική του ΟΑΕΕ;

Θάπρεπε το υπουργείο να καλέσει τα διοικητικά δικαστήρια να επισπεύσουν τις σχετικές αποφάσεις. Να λυθεί ιδανικά το ζήτημα μέσα στον Ιούλιο, αλλιώς οι πρόθυμοι επαγγελματίες για εξωδικαστικό συμβιβασμό θα είναι τόσοι όσοι ήταν και στις απανωτές ρυθμίσεις τα προηγούμενα χρόνια: ένα πολύ μικρό ποσοστό που και αυτοί δεν θα μπορέσουν να τον κρατήσουν στην συνέχεια. Όσο καθυστερεί η αναδιάρθρωση (αναδρομικό κούρεμα με βάση την αναλογικότητα) των αμφισβητούμενων παλαιών οφειλών στον ΟΑΕΕ, τόσο θα καθυστερεί και η συμμετοχή στον εξωδικαστικό συμβιβασμό, η ομαλοποίηση της αγοράς και η ανάκαμψη της μικρομεσαίας επιχειρηματικότητας.

Η σημερινή κυβέρνηση έχει δείξει να αντιλαμβάνεται το πρόβλημα: αποποινικοποίησε τις οφειλές, νομοθέτησε την αναλογικότητα, ενοποίησε τα ταμεία σε συνταγματικό έδαφος, νομοθέτησε τον εξωδικαστικό συμβιβασμό ακι την δεύτερη ευκαιρία.

Θα αφήσει το παρελθόν αίσχος του ΟΑΕΕ να δυναμιτίσει όλη αυτήν την προσπάθεια για ένα restart της οικονομίας;

Θα θυσιάσει την βιωσιμότητα του 97% των ελληνικών επιχειρήσεων που είναι εκβιασμένα οφειλέτες του ΟΑΕΕ να χάσουν την ευκαιρία που τους δίνεται από τον εξωδικαστικό συμβιβασμό να επιστρέψουν σε μια αναπτυξιακή κανονικότητα;

Θα επιτρέψει να παραμείνουν οι στρεβλώσεις ενός συστήματος που έκλεισε επιχειρήσεις και κατέστησε ζόμπι τις υπάρχουσες;

Θα επιτρέψει να δικαιωθούν οι νεοφιλελεύθερες κυβερνήσεις και η τρόικα που κλέφτες ανέβαζαν και περιττούς κατέβαζαν τους μικρομεσαίους επιχειρηματίες που με τις συνέργειές τους κρατούσαν ζωντανή στον ανταγωνισμό την οικονομία της χώρας; Και ακόμη αποτελούν το εξαιρετικά ειδικευμένο τεχνικό της προσωπικό, την πολύτιμη εμπειρία και ικανότητα αλλά και την αιχμή της καινοτόμας εξαγωγικής δύναμής της; Την ώρα που στην υπόλοιπη Ευρώπη ψάχνουν πως θα αυξήσουν τον αριθμό των μικρομεσαίων των μόνων που η παραγωγή τους δεν πήγε στην Κίνα;

Ο χρόνος πιέζει. Απαιτούνται πρωτοβουλίες. Η επιτυχία του εξωδικαστικού συμβιβασμού εξαρτάται άμεσα και γραμμικά από την επίλυση των αμφισβητούμενων ως παρανόμως επιβληθέντων, και αδύνατον να καταβληθούν ελλείψει εισοδήματος -ακόμη και ως παράνομου χαρατσιού- στον αιώνα τον άπαντα, παλαιών χρεών στον ΟΑΕΕ. Τι θα κάνει η κυβέρνηση και το υπουργείο εργασίας;

Υπενθυμίζουμε ότι η μικρομεσαία οικονομία μας είναι εντάσεως εργασίας και αποτελεί, πέραν της πιθανότητας ξένων επενδύσεων, την άμεση απάντηση στην ανεργία. Χιλιάδες θέσεις εργασίας μπορούν άμεσα να προσφερθούν, λίγες πχ μία από κάθε επιχείρση αλλά από πάρα πολλούς (εκατοντάδες χιλιάδες), αν οι κοντά στο ένα εκατομμύριο μικρομεσαίοι δουν λίγο φως στο τούνελ της βιωσιμότητάς τους και επιστρέψουν ζωντανοί στην έστω αργή ανάπτυξη του κύκλου εργασιών τους από τον αργό θάνατο που ζουν σήμερα.

Αυτό είναι και το ακατανίκητο συγκριτικό μας πλεονέκτημα απέναντι σε στραγγισμένες από εσωτερική δύναμη οικονομίες – τέτοιες εκφράζει παρεπιπτόντως και η τρόικα – και που μπορεί να μας εκτινάξει στον δρόμο μιας δίκαιης και βιώσιμης ανάπτυξης.

Γιατί οι ξένοι επενδυτές μπορεί να έρθουν, μπορεί και όχι… Αλλά επίσης μπορεί να έρθουν και μετά να φύγουν αν δουν αλλού γεωπολιτικές εξελίξεις που τους βολεύουν οικονομικά. Ενώ η μικρομεσαία μας οικονομία δεν θα πάει ποτέ πουθενά.