Διαφωνώ κάθετα με τις αιχμές που αφήνονται για τον διορισμένο υφυπουργό Δημόσιας Ραδιοτηλεόρασης Παντελή Καψή. Είναι λάθος ότι αποδυναμώνει την θέση του το γεγονός ότι δεν έχει εκλεγεί αλλά διορίστηκε με υπόδειξη Βενιζέλου και αποδοχή Σαμαρά.

Ads

 
Οι χειρισμοί του  μέχρι σήμερα και επί πέντε περίπου μήνες αποδεικνύουν το ακριβώς αντίθετο. Συμπεριφέρεται και «πολιτεύεται» με τα ίδια φθαρμένα και παλαιοκομματικά πρότυπα και τις ίδιες τεχνικές που χρησιμοποιούν και οι εκλεγμένοι συνάδελφοι του. «Μιμείται» σχεδόν τις πιο αδιέξοδες και αναχρονιστικές μεθόδους που εφευρέθηκαν στην πολιτική, αναπαράγονται από την κυβέρνηση και αξιοποιούνται από την προηγούμενη συντεχνία στην οποία ανήκε.
 
Ο κ. Παντελής Καψής, διατείνεται ότι όλα βαίνουν ομαλώς. Και το μόνο πρόβλημα ήταν  η παρουσία των εργαζομένων της ΕΡΤ στους χώρους της «συγχωρεμένης».  Δεν ενοχλείται και δεν ανησυχεί για τίποτε από τα παρακάτω:
 

  • Δεν κατάφερε να εμπνεύσει την εμπιστοσύνη κανενός, εντός και εκτός Ελλάδος ότι μπορεί από το βίαιο και αυταρχικό κλείσιμο της ΕΡΤ να προκύψει ένας νέος φορέας που θα μπορεί να ξεπεράσει την σκοτεινή κληρονομιά του μαύρου.

 

  • Αντιμετωπίζεται με καχυποψία ακόμη και από τους ίδιους τους βουλευτές που στηρίζουν την Κυβέρνηση που συμμετέχει για το αν εννοεί αυτά που λέει, αν λέει αυτά που εννοεί, αν  υπάρχει σχέδιο που οδηγεί κάπου και τέλος αν αυτό το σχέδιο κοστίζει περισσότερο από όσο κόστιζε η λειτουργία της «αμαρτωλής» ΕΡΤ. Κόστος σε χρήμα και πολιτικά, ηθικά και δεοντολογικά ζητήματα.

 

Ads
  • Συλλαμβάνεται καθημερινά ασυνεπής με προηγούμενες δεσμεύσεις και κατηγορηματικές διαβεβαιώσεις για τα αυτονόητα. Η ΔΤ που αποτελεί όραμα του από τις πρώτες ημέρες ανάληψης των καθηκόντων του, πότε είναι αξιοπρεπής και πότε ελλειμματική.  Πότε χρήσιμη (όταν καλείται κάθε τρείς και λίγο ο Πάγκαλος σε εντεταλμένη υπηρεσία) και πότε αμήχανη όταν συγκρίνεται με την εν λειτουργία ακόμη ΕΡΤ.

 

  • Για ότι κακό γίνεται φταίει ο Μάναλης και το Υπουργείο Οικονομικών. Φτάσαμε σε μία ακόμη πανευρωπαϊκή πρωτοτυπία. Να έχουμε υπουργό για την Δημόσια Ραδιοτηλεόραση αλλά την ευθύνη λειτουργίας να την έχει το Υπουργείο Οικονομικών και ένας «καναλάρχης» περιορισμένης ευθύνης. Είναι προφανές ότι πρόκειται για την χειρότερη εκκίνηση δημιουργίας ενός σύγχρονου – ευρωπαϊκών προδιαγραφών ραδιοτηλεοπτικού φορέα.

 
image
Ο Χρήστος Γιαννούλης

Αυτούς τους 5 μήνες ο υφυπουργός Δημόσιας Ραδιοτηλεόρασης, δεν ένοιωσε την ανάγκη να παρουσιάσει ενώπιον των πολιτών, ένα πρώτο απολογισμό της δράσης του. Επέλεξε συνειδητά τους παράλληλους μονολόγους των επαφών του να τους βαφτίζει εξαντλητικό διάλογο. Και την ασυνέπεια των δεσμεύσεων του, πλήρη ικανοποίηση της άλλης πλευράς. Ούτε που πέρασε από το μυαλό του,  ένας πραγματικός  δημόσιος και μη αποστειρωμένος διάλογος όλων όσοι συμμετέχουν στο πρόβλημα που προέκυψε με το κλείσιμο της ΕΡΤ. Έστω  μία συνέντευξη τύπου, σε μη προστατευμένο περιβάλλον, ενώπιον των πρώην συναδέλφων του που σίγουρα θα έχουν πολλά να τον ρωτήσουν.
 

  • Για το δημοσιονομικό κόστος της ΔΤ σε μία χώρα που κόβει το ΕΚΑΣ για μερικά εκατομμύρια. Ισχυρίζεται ότι θα κοστίσει περίπου 50 εκατομμύρια αλλά μπορεί να είναι και περισσότερα. Θα αποσβεστούν σε δύο τρία χρόνια.

 

  • Για τους εκατοντάδες προσληφθέντες που αμείβονται απευθείας από τον ελλειμματικό προϋπολογισμό, χωρίς να παράγουν το παραμικρό.

 

  • Για τις συμβάσεις και τις διαδικασίες της ΔΤ. Για τον τρόπο επιλογής των νέων εταιρικών σχημάτων – συνεργατών της ΔΤ. Για τις συνταγματικές και κοινοβουλευτικές εκτροπές με τις «δωροτροπολογίες» υπέρ νέων Ιερών Αγελάδων που τόσο πολύ ήθελε να εξοντώσει ο πολιτικός του προϊστάμενος.

 

  • Για την πολύφερνη νύφη που βαφτίστηκε ΝΕΡΙΤ και θεωρητικά θα έπρεπε να λειτουργεί το Φθινόπωρο του 2013 (με βάση τις δικές του δεσμεύσεις) αλλά θα είναι θαύμα αν λειτουργήσει το φθινόπωρο του 2014.

 

  • Πέντε μήνες μετά, δεν έχουν καταφέρει ακόμη να καταλήξουν για το μοντέλο της ΝΕΡΙΤ, τον αριθμό των τηλεοπτικών και ραδιοφωνικών σταθμών που θα έχει καθώς και για το προσωπικό που χρειάζεται. Βρήκαν ως σανίδα σωτηρίας την διαδικασία της δημόσιας διαβούλευσης για να κερδίσουν χρόνο από αυτόν που δεν έχουν. Μόλις χθες άρχισαν  να ψελλίζουν για  τα δύο κανάλια εθνικής εμβέλειας χωρίς όμως ακόμη να διευκρινίζεται το που πως ποιοι και γιατί…Μάλλον δεν έχει πει ακόμη την τελευταία του λέξη ο υπουργός Προστασίας του Πολίτη στον οποίο μπορεί να μεταβιβαστεί η ευθύνη λειτουργίας της ΝΕΡΙΤ.

 

  • Μιλά εξ ονόματος 1800 πρώην εργαζομένων της ΕΡΤ που εξεδήλωσαν ενδιαφέρον να εργαστούν στο «δουλεμπορικό» της ΔΤ. Είναι βέβαιος ότι είναι εργαζόμενοι της πρώην ΕΡΤ; Η Μήπως πρόκειται και για όσους προσδοκούσαν από τα χρόνια της ΜΑΚΙ να εργαστούν κάποτε στην ΕΡΤ;

 

  • Σε λίγους μήνες η χώρα εκτός της ελληνικής προεδρίας, θα πρέπει να διαχειριστεί και τις αυτοδιοικητικές εκλογές. Με ποια δημόσια τηλεόραση θα γίνει αυτό; Με την ΔΤ του κ. Πάγκαλου και των κυβερνητικών μονολόγων; Περιμένει ο κ. Καψής, η αντιπολίτευση να ανταποκριθεί στις προσκλήσεις μίας κυβέρνησης που δεν έχει την γενναιότητα να φέρει προς κύρωση στην βουλή το «έκτρωμα» της Πράξης Νομοθετικού Περιεχομένου  βάση του οποίου έκλεισε η ΕΡΤ; Του αρκεί μόνο η ΔΗΜΑΡ και εκπρόσωπος του νέου κόμματος ΠΑΣΟΚ-ΝΔ; Μήπως θα συμμετάσχει και κανένας ταξίαρχος των ΜΑΤ;

 
Ο Διορισμός του κ. Καψή προέκυψε από αποφάσεις και νομοθετικές πρωτοβουλίες που ακόμη δεν έχουν ισχυροποιηθεί ούτε από την Βουλή, ούτε από την δικαιοσύνη. Και όμως, επιδεικνύει ελιτισμό προσπαθώντας να μας πείσει ότι το όραμα του υπερβαίνει τα τρέχοντα. Φοβάμαι όμως ότι το όραμα του, είναι «ορατό» και «ελκυστικό»  μόνο στον ίδιο και ίσως σε μερικούς στενούς του συνεργάτες. Αδυνατεί να το αντιληφθεί ο υπόλοιπος κόσμος. Και όταν συμβαίνει αυτό, η παραίτηση λόγω αναποτελεσματικότητας, είναι πάντα μία έντιμη λύση.