Πιθανώς να έφθασε ήδη η ώρα των «μεγάλων μαχαιριών» στον ΣΥΡΙΖΑ. Σε αυτή την περίπτωση χάνονται οι λεπτές αποχρώσεις και αγνοούνται οι προσωπικές περιπτώσεις. Όπως θα υπαγόρευε και το «φαινόμενο της πεταλούδας» στην θεωρία του Χάους, από μια παρουσίαση οικονομικού προγράμματος χωρίς τον τέως υπoυργό Οικονομικών μέχρι τον Εθνικό Κήρυκα της Ν Υόρκης, μια πηδιά δρόμος.

Ads

Το «πάνδημο» αίτημα αποκαθήλωσης της κας Τζάκρη σχετίζεται επιπλέον με το κομματικό πόστο που κατέχει και τις επικείμενες εξελίξεις στο Αιγαίο. Εξάλλου δεν είναι η πρώτη φορά που ο σημιτόφρων συριζαισμός εμφανίζεται βασιλικότερος του βασιλέως και θέτει όρους (περίπτωση Πολάκη και πρόταση Μπίστη). Ωστόσο με το άρθρο της κυρίας Σπανού στο Tvxs, η επίθεση στην κα Τζάκρη ξεπέρασε κάθε προηγούμενο.          
             
«… αν διαβάσει κανείς το βιογραφικό της Θεοδώρας Τζάκρη θα διαπιστώσει ότι υπήρξε εξαιρετικά ικανή στην εκπλήρωση της φιλοδοξίας της να ασχοληθεί επαγγελματικά με τα κοινά. Από την ηλικία των 28 χρόνων πήρε το βάπτισμα του πυρός στην τοπική αυτοδιοίκηση και από το 2004 και μετά εκλέγεται αδιαλείπτως βουλευτής, αρχικά με το ΠΑΣΟΚ.»

Η πολυετής επανεκλογή, χωρίς κάποια από τις συνήθεις πολιτικές προίκες, προβάλλεται όχι ως τεκμήριο αξιοσύνης αλλά ως αίτιο φθόνου! Παρεμπιπτόντως, με είκοσι χρόνια «στα κοινά» και με τόση κριτική προσπάθεια εκ μέρους της κας Σπανού, τι το τόσο ένοχο προέκυψε ώστε να καταλογιστεί στην ενοχλητική πολιτικό;

Μυστήριον από δημοσιογραφικής απόψεως …

«Στα σαλόνια της εξουσίας την έβαλε ο Γιώργος Παπανδρέου ως υφυπουργό και από το 2015 εκλέγεται με τον ΣΥΡΙΖΑ – πάντα στην Πέλλα. Διετέλεσε υφυπουργός και επί πρωθυπουργίας Τσίπρα, ενώ μετά τις εκλογές ορίστηκε αναπληρώτρια τομεάρχης εξωτερικών με αρμοδιότητα για τον απόδημο ελληνισμό».

Ads

Μικρή δημοσιογραφική ανακρίβεια. Δεν την «έβαλε» τελικά ο χοντροκέφαλος λαός της Πέλλας αλλά ο ΓΑΠ; Αυτός μάλλον την έβγαλε  (διαγράφοντας την) παρά την έβαλε στα «σαλόνια».

Ας υποθέσουμε ότι δεν είναι παρά ένας άκοπος τρόπος να τραβήξει η σχολιάστρια την προσοχή. Μια προσωπική επίθεση, με πολλά υπονοούμενα και λίγα στοιχεία.
Συνομίληκες οι δύο κυρίες,  οπότε μπαίνει κανείς στον πειρασμό να δει τι και με πόση συνέπεια, προσέφεραν στον χοντροκέφαλο «λαό» μέχρι τούδε; Όταν για παράδειγμα το αντι-σύριζα μέτωπο απειλούσε να κάψει την μία μαζί με την οικογένεια της, η άλλη αρθρογραφούσε στην «Athens Voice».

Ας δούμε λοιπόν τι έλεγε η κήνσορας της αριστεροφροσύνης, προεκλογικά: «Οι αντιΣΥΡΙΖΑ φίλοι μου δεν θα επηρεαστούν ούτε από τυχόν αποκαλύψεις για σκάνδαλα ούτε από το ακόμη εντονότερο κλίμα πόλωσης που θα καλλιεργήσει η κυβέρνηση στο δρόμο προς τις κάλπες. Τίποτα δεν πρόκειται να τους αλλάξει γνώμη. Περιμένουν τη στιγμή που θα εκφραστούν με την ψήφο τους και αγωνιούν μήπως αργήσει πολύ. Θα προτιμούσαν να ξεμπερδεύουμε το φθινόπωρο αλλά καταλαβαίνουν πως ένα τέτοιο σενάριο δεν είναι ρεαλιστικό.

.. Καγχάζουν αν τους πεις για τη δυνατότητα επιλογής του Κινήματος Αλλαγής, όχι γιατί δεν θέλουν να βρεθούν στο ίδιο χαράκωμα με τον Στ. Παναγούλη και τον Κ. Χαρδαβέλα αλλά γιατί τους φαίνεται πολύ μεσοβέζικη λύση, χλιαρή, θέλουν πόλεμο και θρίαμβο με συντριβή του αντιπάλου. Κάτι που τους απασχολεί πολύ είναι να μην ξαναβρούν μπροστά τους τον Τσίπρα. Να μην είναι ένας στιβαρός αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης που μπορεί κάποια στιγμή να επανέλθει στο Μέγαρο Μαξίμου αλλά ένας τελειωμένος πολιτικός αρχηγός που θα βλέπει την εξουσία με το κιάλι και δεν θα μπορεί να κυκλοφορήσει πουθενά…

..Οι αντιΣΥΡΙΖΑ φίλοι μου είναι εξοργισμένοι με τους «ισαποστάκηδες», που κάνουν κριτική στον ΣΥΡΙΖΑ αλλά βλέπουν και τα στραβά της ΝΔ. Δεν είναι ώρα τώρα, σου λέει, για αντικειμενικότητα και ακρίβεια στην ανάλυση, τώρα δίνουμε τη μάχη, μονομέτωπο αγώνα, και μετά βλέπουμε. Αν τους πεις πως κάνει καλό στον Κυρ. Μητσοτάκη η ανάδειξη των παθογενειών του κόμματός του γιατί τον βοηθά να τις υπερβεί, δεν το ακούν.

.. Τίποτα δεν ακούν πέρα από αντικυβερνητικά συνθήματα, επιχειρήματα και κλισέ. Ανησυχούν ότι θα υπάρξει παροξυσμός πριν την πτώση και ότι το «καθεστώς» θα παίξει τα ρέστα του πριν εγκαταλείψει την εξουσία και γι’ αυτό δεν ανέχονται συζητήσεις για τις αδυναμίες των άλλων.

Κατά τα άλλα, ποια Κεντροαριστερά; Την αντιμετωπίζουν σαν άνοστη πολιτική σούπα, σαν περιττή πολυτέλεια και κάποιες φορές σαν ύποπτη για δυνητικό διάλογο με τους εθνικολαϊκιστές του ΣΥΡΙΖΑ, γιατί οι άλλοι της ΝΔ δεν ενοχλούν αν πρόκειται με αυτό τον τρόπο να πετύχουν μεγάλη εκλογική νίκη, όσο πιο μεγάλη γίνεται…
..  Οι αντιΣΥΡΙΖΑ φίλοι μου θέλουν να κοιμηθούν το βράδυ και να ξυπνήσουν το πρωί με πρωθυπουργό τον Μητσοτάκη. Να πάρουν βαθιά ανάσα και να κάνουν ένα μακροβούτι για να δουν βγαίνοντας από το νερό έναν κόσμο χωρίς ΣΥΡΙΖΑΝΕΛ. Μιλούν κυρίως μεταξύ τους και αποφεύγουν όσους δεν σκέφτονται με τον ίδιο τρόπο, ακόμη και αν αγαπιούνται. Γιατί κουβέντα στην κουβέντα μπορεί να γίνουν καταστροφές στις σχέσεις. Ακόμη και έρωτες χαλάνε. Τι κρίμα…»

Υπό το φως του ανωτέρω αποσπάσματος και πάρα πολλών άλλων, αποκτά ιδιαίτερη βαρύτητα η χθεσινή αξιολογική κρίση για την βουλευτή Πέλλας: «Είναι Αριστερή η Θεοδώρα Τζάκρη; Προοδευτική; Και  πώς αποδεικνύεται αυτό; Από τη συμμετοχή της στα ψηφοδέλτια του ΠΑΣΟΚ και του ΣΥΡΙΖΑ; Εχει σημασία τι πίστευε και τι πιστεύει, αν πιστεύει σε κάτι; ΄Η μετράει μόνο η μεταφορά της έδρας της από το ένα κόμμα στο άλλο; … Η ανανέωση προσώπων που, όπως διακηρύσσεται, θα επιχειρήσει η ηγεσία του ΣΥΡΙΖΑ θα γίνει με όρους Τζάκρη;»

Θα μπορούσε κάλλιστα η συζήτηση να ολοκληρωθεί εδώ με ένα μεγαλοπρεπές «κοίτα ποιος μιλάει!» Θα μπορούσε να τεθεί και το ερώτημα αν παραμένει από άλλο πόστο αλλά με την ίδια φωτογραφία, εκφραστής ακόμη των αντι-συριζα φίλων της;

Η υπενθύμιση μιας πρόσφατης ζοφερής υπόθεσης κρίνει η δημοσιογράφος πως εκθέτει την κα Τζάκρη. «Ο κ. Μητσοτάκης απέδειξε ποια είναι η δικιά του απάτριδα και διεθνιστική αντιμετώπιση των βασικών μας εθνικών ζητημάτων. Είδατε την κωλοτούμπα τη χθεσινή την βορειομακεδονική…».

Η δήλωσή της αυτή (στον ρ/σ Alpha 989) είχε προκαλέσει σοκ στο ανανεωτικό κομμάτι του ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία και της ζητήθηκε να αναδιπλωθεί όπως-όπως», μας υπενθυμίζει η αντικειμενική δημοσιογράφος. Δεν υποψιάζεται ότι μέρος του κοινού είναι πλέον ψυλλιασμένο. Αυτό πρόσεξε λοιπόν ότι το σοκ που προκλήθηκε σε κάποιο «κομμάτι» ιντελιγκέντσιας, δεν σχετιζόταν ουδόλως με την αθλιότητα της τηλεσυνέντευξης διαπρεπών παπαγάλων με ύφος λιντσαρίσματος, ούτε καν χρυσαυγίτικο.

Που είναι άραγε τώρα ο δαιμόνιος εκείνος συνάδελφος της κας Σπανού, ο στοχαστικός κ Χατζής; Επ’ ευκαιρίας ας θυσιάσει κανείς 18’ να ακούσει αναδρομικά το σώου εκείνο που καθόλου δεν σχολίασαν  οι διαπρεπείς ανανεωτές και αυτονόητοι πρόμαχοι του metoo , όταν προσέτρεξαν εντός δεκαλέπτου να καταγγείλουν την «συντρόφισσα» από τον προμαχώνα του «ΠΡΩΤΟΥ ΘΕΜΑΤΟΣ» … Από το ίδιο βήμα, με παρόμοια τεχνική και ενδεχομένως τα ίδια φυσικά πρόσωπα παρέλαβαν τώρα και τον κ. Τσακαλώτο. Ουδεμία έκπληξη, το είχε προβλέψει κι αυτό ο Μπρεχτ.

Ο Γεώργιος Μυτούλας είναι διασώστης ΕΚΑΒ