Η επανάληψη των πολεμικών συγκρούσεων, (όπως αναμενόταν και όπως είχαμε τονίσει στό TVXS.gr, με τα άρθρα μας στις 30-9-14 και 18-1-15), από τις αρχές του νέου έτους και κυρίως την τελευταία εβδομάδα σε πολλά μέτωπα είχε τεράστιες απώλειες για την εξουσία του Κιέβου.

Ads

Σύμφωνα με τα ρωσικά μέσα ενημέρωσης, περισσότεροι από 780 Ουκρανοί στρατιώτες σκοτώθηκαν κυρίως στην περιοχή του αεροδρομίου του Ντονιέτσκ, το οποίο  ετέθη υπό τον πλήρη έλεγχο των αυτονομιστών (20-01-15), ύστερα από σκληρές μάχες τεσσάρων ημερών. και πολιορκία τρισήμισυ μηνών.
Άλλοι διέφυγαν και άλλοι υπό την επιρροή ναρκωτικών κυρίως οι του Δεξιού τομέα (Νεοναζοί) έμειναν πολέμησαν και σκοτώθηκαν.

Το κακό είναι ότι πάλι την άλλη μέρα, οι  Ουκρανικός στρατός  βομβάρδισε το αεροδρόμιο  το οποίο είχε καταστραφεί ολοσχερώς με πυραύλους Grand.
Ήταν ένα από τα πιο σύγχρονα αεροδρόμια της Ευρώπης.

Το τραγικό της υπόθεσης είναι,  οχτώ Ουκρανοί στρατιώτες που αιχμαλωτίστηκαν, δήλωσαν στα ΜΜΕ  ότι η  ηγεσία τους είπε,  ότι πηγαίνουν  να ενισχύσουν την φρουρά του αεροδρομίου. Μόλις πλησίασαν στο αεροδρόμιο τους είπαν ότι γίνεται πόλεμος και να ετοιμαστούν γρήγορα για να επιτεθούν. Γίνεται μάχη εκεί.
Στο αεροδρόμιο και κοντά σε αυτό, παραδόθηκαν 50 τάνκς  και πολύς οπλισμός.

Ads

Αυτός ήταν και ο λόγος της εσπευσμένης επιστροφής του προέδρου της Ουκρανίας Πιέτρ  Ποροσένκο, από το φόρουμ του Νταβός όπου μίλησε και καταφέρθηκε  κατά της Ρωσίας και συγκάλεσε αμέσως το συμβούλιο εθνικής ασφαλείας για να αντιμετωπίσουν την πολύ τεταμένη κατάσταση που έβαινε εκτός ελέγχου.

Τα γεγονότα που προκάλεσαν την εκρηκτική κατάσταση ήταν:

-Στις 09-01-15, κατά την επίσκεψη στη Γερμανία, στην κα Μέρκελ, ο πρωθυπουργός της Ουκρανίας Αρσένι  Γιατσενιούκ, σε συνέντευξή του στη γερμανική τηλεόραση, σε δημοσιογράφους  είπε « κατά τον Β Παγκόσμιο πόλεμο, η Σοβιετική Ένωση (ΕΣΣΔ) έκανε εισβολή στην Ουκρανία πρώτα και μετά στη Γερμανία». Οι παριστάμενοι ελεύθεροι και δημοκρατικοί  Γερμανοί δημοσιογράφοι, κόμπασαν, αλλά δυστυχώς δεν βρήκαν τίποτε να πουν, σαν να μην υπήρχε ο Χίτλερ και ο Ναζισμός που αιματοκύλισαν τον κόσμο και που μόνο στην ΕΣΔΔ είχαμε 27 εκατομμύρια νεκρούς και σαν να μην ήταν η Ουκρανία μέλος της ΕΣΣΔ.
Αυτή είναι η έννοια της Ελευθερίας  και δημοκρατίας, ελπίζω για αυτούς τους δημοσιογράφους που παρέστησαν στη συνέντευξη.
Η Ρωσία διαμαρτυρήθηκε στη Γερμανία για την στάση αυτή, με επίσημη ρότα.

-Στις 13-01-15 σε λεωφορείο στο χωριό Μπούγκας, που βρίσκεται μεταξύ Μαριούπολης και Ντονιέτσκ με 12 νεκρούς επιβάτες,

-Στις 19-01-15 ,βομβαρδισμός με αεροπλάνα της μικρής πόλης Γκόρλοβκα
με 9 νεκρούς και 40 τραυματίες ,

-Στις 20-01-15, η εξουσία του Κιέβου, ζήτησε από τον ολιγάρχη και περιφερειάρχη του Ντνιεπροπετροφσκ  Κολομόσκι, να παραχωρήσει 80 εκτάρια έκταση , για να ετοιμάσουν 160.000 τάφους, όπου θα εναποθέτουν μελλοντικούς νεκρούς στρατιώτες από τον εμφύλιο πόλεμο. Αποστολή κοντά στην εμφύλια ζώνη τριών κινούμενων κρεματορίων.

-Στις  22-01-15 -08,30 το πρωί, εβλήθη τρόλεϊ  με 13 νεκρούς αθώους πολίτες στο Ντονιέτσκ ,

Και τελευταία στις 24-01-15, έχουμε βομβαρδισμό με πυραύλους Grand, στην Αγορά (Παζάρι) στην Ανατολική Μαριούπολη, με 30 νεκρούς και πολλούς τραυματίες, αθώους πολίτες.

Οι Ουκρανοί κατηγορούν τους αυτονομιστές

Οι αυτονομιστές κατηγορούν τους Ουκρανούς, ότι από λάθος βομβάρδισαν λάθος στόχο.

Αυτά όλα πιστεύω είναι, αφορμές δικαιολογίες από την μια και άλλη πλευρά.

Την Κυριακή το πρωί 25-01-15, ο πρόεδρος της DNR Ζαχαρένκο δήλωσε   στα ΜΜΕ στο Ντονιέτσκ ότι ύστερα από όσα τελευταία συνέβησαν από την πλευρά του Κιέβου, «παύει να ισχύει η συμφωνία του Μίνσκ » και επιπλέον θα ξαπολήσουμε γενική επίθεση σε όλα τα μέτωπα.
Το απόγευμα της ίδιας μέρας δήλωσε ότι «δεν θα γίνει επίθεση στη Μαριούπολη».

Οι αυτονομιστές θέλουν να καταλάβουν την Μαριούπολη τη δεύτερη μεγάλη πόλη με πληθυσμό 600.000 κατοίκους, μεγάλο λιμάνι,  στρατηγικής , οικονομικής και εμπορικής σημασίας, με βαριά βιομηχανία και που ανήκει στη  περιφέρεια Ντονιέτσκ,
Με την κατάληψη της πόλης αυτής, ολόκληρη η Περιφέρεια Ντονιέτσκ θα ελέγχεται από τους  Αυτονομιστές της DNR.

Όσον αφορά τον Ουκρανικό στρατό, από την Αγία Πετρούπολη, ο πρόεδρος της Ρωσίας Βλαντιμήρ Πούτιν δήλωσε  ότι είναι « λεγεώνα των ξένων και σε αυτή τη περίπτωση μια λεγεώνα του ΝΑΤΟ, που δεν έχει στόχο την υπεράσπιση των συμφερόντων της Ουκρανίας ».
«Πρόκειται για έναν άλλο γεωπολιτικό στόχο: τον περιορισμό της Ρωσίας »
πρόσθεσε ο κ. Πούτιν.

Ο πατέρας του Νεοφιλελευθερισμού, επικεφαλής της Stratfort, George Fridman, σε συνέντευξή του στην εφημερίδα Kommersant στην Μόσχα δήλωσε « η Ρωσία δεν θα υποχωρήσει στο ζήτημα της Ουκρανίας, διότι κινδυνεύει η ασφάλειά της».

Μέχρι σήμερα βλέπουμε ότι εφαρμόζεται το σχέδιο Πούτιν. Σιγά- σιγά προσπαθεί  και θέτει υπό τον έλεγχο της Ρωσίας της Νοβορωσίας (δηλαδή ΝΑ Ουκρανία από την Λευκορωσία μέχρι την Οδησσό), μέρος της οποίας είναι οι  DNR και LNR  (Λαϊκές Δημοκρατίες Ντονιέτσκ και Λουγκάνς).

Στην πορεία αυτή θα μεσολαβήσουν διάφορα στάδια και αστάθμητοι παράγοντες που αλλάζουν την πορεία.

Πιστεύουμε ότι θα πάρει αρκετό χρόνο μέχρι να ολοκληρωθεί το το στρατηγικό σχέδιο της Ρωσίας, το οποίο για πρώτη φορά καθαρά φάνηκε κατά την πολύ σημαντική, ιστορική, θα έλεγα ομιλία του Πούτιν , στο συνέδριο νεολαίας, στο τέλος Αυγούστου 2014  στη πόλη Σελιγκέρ, στο Βόλγα , για την « ιστορική ενότητα Εδαφών και Λαών, όλων των κλάδων του Ρώσικου λαού».

Στο προσεχές εξάμηνο, πιστεύουμε ότι θα ολοκληρωθούν αρκετά στάδια του σχεδίου-οράματος Πούτιν.

* O Άγγελος Κολέμπας είναι πτυχιούχος ΑΣΟΕΕ-Οικονομολόγος. Ασχολείται με την Ουκρανία από το 1993

(Δείτε εδώ το συγκλονιστικό βίντεο με τους νεκρούς και τους αιχμαλώτους)