Μετά την προχθεσινή δημοσίευση του άρθρου μας «Ποιος έβαλε τη Χρυσή Αυγή στην Επιτροπή κατά των Διακρίσεων;» οι βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ Δημήτρης Παπαδημούλης και Πέτρος Τατσόπουλος δημοσίευσαν στις σελίδες τους στο Facebook απαντήσεις, σε διαφορετικό ύφος μεταξύ τους, ανάλογο με το γνωστό διαφορετικό ήθος του καθένα.

Ads

Η εποικοδομητική απάντηση του Δημήτρη Παπαδημούλη επιτρέπει την εξαγωγή του συμπεράσματος πως η βουλευτής της Χρυσής Αυγής (ΧΑ) Ελένη Ζαρούλια (σύζυγος του «αρχηγού» της ΧΑ Νίκου Μιχαλολιάκου) έγινε μέλος της Επιτροπής Ισότητας και Κατά των Διακρίσεων της Κοινοβουλευτικής Συνέλευσης του Συμβουλίου της Ευρώπης (PACE) μετά από απόφαση της επικεφαλής της δεκατετραμελούς αντιπροσωπείας ελλήνων βουλευτών στη PACE Ντόρα Μπακογιάννη χωρίς πάντως να υπάρξει οποιαδήποτε αντίδραση από τα άλλα κόμματα μέχρι μα δημοσιοποιηθεί το θέμα και η οργή πολιτών και φορέων.

Παράλληλα έγινε σαφές πως, σε αντίθεση με ότι συμβαίνει σε άλλες χώρες, δεν υπάρχει καμιά δημοκρατική διαδικασία στην αρχηγικού τύπου αντιπροσωπεία ελλήνων βουλευτών, αφού η/ο εκάστοτε επικεφαλής αποφασίζει μόνη/ος της τη τοποθέτηση των μελών στις διάφορες Επιτροπές, χωρίς καν να συμβουλευτεί τουλάχιστο τα μέλη των μικρών κομμάτων και ρωτώντας μόνο έμμεσα τα μέλη του δεύτερου κόμματος, κάτι που δεν ενοχλεί κανένα ελληνικό κόμμα (αφού όλα άλλωστε είναι αρχηγικά).

Ο Δημήτρης Παπαδημούλης απάντησε: «Ερωτήθηκα από την επικεφαλής της αντιπροσωπείας κ Μπακογιάννη, δια της υπηρεσιακής οδού, μόνο για τις επιτροπές στις οποίες επιθυμούσα να συμμετάσχω προσωπικά. Για τα υπόλοιπα δεν είχα καμμιά ανάμιξη ή πληροφόρηση, έως την στιγμή που ανακοινώθηκαν επισήμως. Το θέμα πρέπει να συζητηθεί από την αντιπροσωπεία με πρωτοβουλία της επικεφαλής. Μπορεί και πρέπει να γίνουν αλλαγές.»

Ads

Τιμά το Δημήτρη Παπαδημούλη η παραδοχή πως υπάρχει πρόβλημα που πρέπει να συζητηθεί και να γίνουν αλλαγές, κάτι που αποτελεί θέση μας όπως και όλων όσοι/ες θεωρούν την καταπολέμηση των διακρίσεων και την άνοδο της Χρυσής Αυγής σημαντικότατα θέματα. Στην απάντησή του διακρίνεται μια ήπια κριτική του τρόπου επιλογής των Επιτροπών αφού και ο ίδιος επικοινώνησε μόνο «δια της υπηρεσιακής οδού» με την επικεφαλής, προφανώς μέσω κάποιου υπαλλήλου και όχι προσωπικά. Ξεκαθαρίζει πάντως πως τη συμμετοχή σε Επιτροπές αποφάσισε η Ντόρα Μπακογιάννη σε συνεργασία με υπηρεσιακούς παράγοντες…

Ο Πέτρος Τατσόπουλος απάντησε: «Κύριε Δημητρά, απαντώ ευθέως στην απορία σας -που μπορεί να είναι και απορία πολλών άλλων συμπολιτών μας: τη Χρυσή Αυγή την έβαλε στην Επιτροπή κατά των Διακρίσεων της Ευρωπαϊκής Ένωσης, όπως και σε κάθε άλλο όργανό της, εκείνος που την έστειλε στο ελληνικό κοινοβούλιο -το 7% του εκλογικού σώματος που την ψήφισε. Κανένα ελληνικό κόμμα δεν έχει θεσμικά το δικαίωμα να ζητήσει την αποβολή της Χρυσής Αυγής από τα ευρωπαϊκά όργανα για ΟΣΟ ΔΙΑΣΤΗΜΑ η Χρυσή Αυγή εκπροσωπείται στο ελληνικό κοινοβούλιο. Οι εθνικοί αντιπρόσωποι στα ευρωπαϊκά όργανα καθορίζονται αυστηρά και μόνο από την ΠΟΣΟΣΤΩΣΗ των αντίστοιχων κομμάτων τους στα εθνικά κοινοβούλια. Για να σας το κάνω και πιο λιανά: εάν ο ελληνικός λαός, με τη ψήφο του, δεν πετάξει τη Χρυσή Αυγή έξω από το ελληνικό κοινοβούλιο, η Ευρωπαϊκή Ένωση ΔΕΝ ΝΟΜΙΜΟΠΟΙΕΙΤΑΙ να πετάξει τη Χρυσή Αυγή έξω από τα δικά της όργανα. Έγινε αντιληπτό; Καλό σας απόγευμα.»

Ο Πέτρος Τατσόπουλος είναι ίσως ο μόνος από τους 636 βουλευτές/ίνες της PACE που δεν έχει ακόμα μάθει πως είναι μέλος ενός οργάνου του Συμβουλίου της Ευρώπης (στο οποίο εκλέχτηκε έμμεσα από τη Βουλή), που έχει μέλη 47 χώρες της Ευρώπης, και όχι της Ευρωπαϊκής Ένωσης (στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο της οποίας τα μέλη εκλέγονται απ’ ευθείας από τους λαούς των 27 χωρών μελών κάθε πέντε χρόνια). Επίσης, είναι ίσως ο μόνος που δεν έχει ακόμα μάθει να ξεχωρίζει τη συμμετοχή βουλευτών στην εθνική αντιπροσωπεία κάθε χώρας που αποφασίζεται αναλογικά με τη δύναμη των κομμάτων στα εθνικά κοινοβούλια και τη συμμετοχή βουλευτών στις οκτώ Επιτροπές της PACE που αποφασίζει η εθνική αντιπροσωπεία με όποιο δημοκρατικό ή αρχηγικό τρόπο επιλέξει.

Για να διευκολύνουμε την κατανόηση της διαφοράς, θυμίζουμε το ανάλογο παράδειγμα της Βουλής των Ελλήνων: ο λαός έστειλε τη Χρυσή Αυγή στη Βουλή αλλά η ίδια η Βουλή αποφάσισε να μη δώσει στη Χρυσή Αυγή την αντιπροεδρία που της αντιστοιχούσε. Η Βουλή έδωσε τότε ένα μήνυμα, ενώ η αντιπροσωπεία της Βουλής στην PACE έδωσε το ακριβώς αντίθετο μήνυμα.

Άνθρωποι με το ήθος και την εμπειρία του Δημήτρη Παπαδημούλη παραδέχονται πως υπάρχει πρόβλημα που πρέπει να αντιμετωπιστεί θεσμικά: ελπίζουμε πως θα το κάνουν. Άνθρωποι με το ήθος και την εμπειρία του Πέτρου Τατσόπουλου θεωρούν αντίθετα πως δεν υπάρχει κανένα πρόβλημα, όπως άλλωστε δεν έχουν κανένα πρόβλημα να εμφανίζονται σε τηλεμαχίες με μόνο αντίπαλο το βουλευτή της Χρυσής Αυγής Ηλία Παναγιώταρο την επόμενη των ρατσιστικών κραυγών του στο θέατρο «Χυτήριο»

Ο Παναγιώτης Δημητράς είναι εκπρόσωπος του Ελληνικού Παρατηρητηρίου των Συμφωνιών του Ελσίνκι (ΕΠΣΕ)