Ο ΟΑΕΕ στα χρόνια της κρίσης

Ads

Εγγεγραμμένοι 701.148
Οφειλέτες 538.087
Εξ αυτών με διακοπή-επαγγέλματος-και-οφειλές 241.367

Ενεργοί οφειλέτες  296.720 
Πληρώνουν εισφορές κανονικά 163.061
Σύνολο οφειλών 12 δις

 

Η κυβέρνηση των ΣΥΡΙΖΑ ΑΝΕΛ Οικολόγων Πράσινων με το που ήρθε στην εξουσία, αποποινικοποίησε τις οφειλές των ασφαλισμένων στον ΟΑΕΕ – ρύθμισε σε 100 δόσεις τις οφειλές (με όρο όμως και την πληρωμή των τρεχουσών εισφορών) – ακολούθως ψήφισε νέο ασφαλιστικό νόμο που καταργεί στην πράξη τον ΟΑΕΕ αφομοιώνοντάς τον στο ενιαίο ταμείο και θέτοντας για πρώτη φορά αναλογικότητα στον υπολογισμό της εισφοράς βάσει του δηλωθέντος εισοδήματος. Ταυτόχρονα ξανα-έδωσε στους ανασφάλιστους ασφαλισμένους (δλδ την πλειοψηφία των ελεύθερων επαγγελματιών που χρωστούν στο ταμείο και δεν έχουν ιατροφαρμακευτική περίθαλψη) το δικαίωμα στην υγεία που τους είχε αφαιρεθεί από τις προηγούμενες κυβερνήσεις.

Ads

Αυτά ούτε κατά διάνοια δεν επρόκειτο να γίνουν με κυβέρνηση ΝΔ ΠΑΣΟΚ και υπουργούς σαν τον διώκτη της μαύρης-εργασίας-λόγω-κρίσης με …εκτέλεση (10.500 € το κεφάλι), terminator Γιάννη Βρούτση. Οι νεοφιλελεύθεροι έπνιξαν τους μικρομεσαίους, τους χρεοκόπησαν μαζί με τη χώρα και μετά τους ζητούσαν και τις παράνομες οφειλές με δίκες και καταδίκες.

Έχει λυθεί το πρόβλημα; Όχι βέβαια. 

 

Η ρύθμιση των 100 δόσεων δεν λειτούργησε παρά τον υψηλό αριθμό δόσεων γιατί ακολούθησε την πεπατημένη – δεν ξεκαθάρισε τις νόμιμες από τις παράνομες χρεώσεις και έβαλε προαπαιτούμενο για την ρύθμιση την ταυτόχρονη πληρωμή των τρεχουσών ακόμη μη αναλογικών εισφορών). 

Ο ΟΑΕΕ μέχρι την 1/1/2017 συνεχίζει να χρεώνει μη αναλογικά, υψηλότατες εισφορές και συνεχίζει να στέλνει τα δημιουργημένα στην κρίση χρέη στο ΚΕΑΟ για αναγκαστική είσπραξη. 

Εκείνο με την σειρά του κατάσχει τραπεζικούς λογαριασμούς ελεύθερων επαγγελματιών πετώντας τους έξω από την μικρή αγορά που υπάρχει ακόμη και την επιβίωση. 

Αλλά ακόμη και ο μικρομεσαίος που καταφέρνει να ανακάμψει, παραμένει όμηρος των υπέρογκων χρεώσεων που έχουν γίνει ληξιπρόθεσμες οφειλές και πρέπει αντί να επενδύσει στη δουλειά του να αποδίδει ότι κέρδος έχει στο χρεοκοπημένο ταμείο του αίσχους – όπως έχει καταντήσει τον ΟΑΕΕ η διακυβέρνηση ΝΔ ΠΑΣΟΚ. 

Η ομηρεία αυτή πρέπει να σταματήσει εδώ (όπως έχουμε ξαναγράψει*), τα παράνομα δλδ βάρη στην μικρομεσαία επιχειρηματικότητα πρέπει να διαγραφούν ή πιο ευσχήμως να “παγώσουν” και μαζί τους οι κατασχέσεις και η αφαίρεση της όποιας ρευστότητας των ελεύθερων επαγγελματιών. Να δοθεί στους ΕΕ ασφαλιστική ενημερότητα με βάση μόνο την ανταπόκρισή τους στις τρέχουσες αναλογικές εισφορές από 1/1/2017 ώστε να μπορούν να ξαναδουλέψουν σε έργα δημοσίου ή να ωφεληθούν από προγράμματα ενίσχυσης της απασχόλησης, ΕΣΠΑ κλπ. Να ωφεληθούν δλδ εκείνοι/ες που περισσότερο το έχουν ανάγκη.

Οι δημοσιεύσεις στον Τύπο τις τελευταίες μέρες πυκνώνουν γύρω από σχετική προσπάθεια της κυβέρνησης να πείσει τους “θεσμούς” για λήξη της ομηρείας των μικρομεσαίων ελεύθερων επαγγελματιών με πάγωμα των οφειλών και συνταξιοδότηση με διαγραφή τους και αναλογική μείωση της σύνταξης. Αυτό είναι ένα ακόμη δείγμα ότι τα σχετικά υπουργεία δεν κωφεύουν απέναντι στην πραγματικότητα. 

Οφείλουμε να υπενθυμίσουμε όμως ότι πριν γίνει οποιαδήποτε τέτοια συμφωνία πρέπει να αφαιρεθούν οι μη αναλογικές χρεώσεις – το καπέλο του ΟΑΕΕ – για τα χρόνια της κρίσης καθώς και οι προσαυξήσεις που τους αναλογούν. Μετά μπορεί να γίνει κεφαλαιοποίηση των πραγματικών οφειλών και πάγωμα μέχρι την συνταξιοδότηση του ΕΕ. Είτε κανονική συνταξιοδότηση με κρατήσεις είτε μειωμένη με διαγραφή του αδύνατον να καλυφθεί ποσού της οφειλής. 

Επίσης να διαχωριστεί η τήρηση οποιασδήποτε νέας ή παλαιάς ρύθμισης από την καταβολή των τρεχουσών εισφορών. Αν κάποιος μπορεί να καταβάλει δόσεις να συνεχίσει να αποπληρώνει τις ληξιπρόθεσμες οφειλές του. Είναι παραλογισμός να θεωρεί το ταμείο ότι έτσι εξασφαλίζει και τις τρέχουσες…. Απλά χάνει και τις δυο.

Η μικρομεσαία οικονομία είναι εδώ, έτοιμη να στηρίξει σαν ραχοκοκκαλιά ξανά την ανάκαμψη και την ανασυγκρότηση. Να προσφέρει χιλιάδες θέσεις εργασίας, τόσες που καμιά επένδυση από το εξωτερικό δεν μπορεί να φέρει. Αρκεί να ξεφύγει από την ομηρεία μιας πολιτικοοικονομικής ανωμαλίας που ήταν η συμπεριφορά του ΟΑΕΕ τα χρόνια της κρίσης απέναντι στους ίδιους τους ασφαλισμένους του.

Αυτό η πολιτική ηγεσία το γνωρίζει και όλα δείχνουν ότι προσπαθεί να κάνει το καλύτερο. Σε αυτό δεν βοηθούν δηλώσεις κομματικών στελεχών ότι “τελείωσε η εποχή όπου κανείς ήταν αφεντικό του εαυτού του” (όλη η μικρομεσαία επιχειρηματικότητα δλδ το 95% του ΑΕΠ από “αφεντικά του εαυτού τους” αποτελείται) ούτε κόντρες υφυπουργών με τους ανασφάλιστους και τους συλλόγους τους. 

Οι μικρομεσαίοι οι κατεστραμμένοι από ΝΔ και ΠΑΣΟΚ έδωσαν ας θυμηθούμε με την ψήφο τους την κυβέρνηση στον ΣΥΡΙΖΑ και εκείνος με τη σειρά του οφείλει να τους θεωρήσει βασική δύναμη εφαρμογής του προγράμματός του για την ενδογενή παραγωγική ανασυγκρότηση της χώρας μέσα σε ένα δυσοίωνο διεθνές οικονομικό περιβάλλον και την σπανιότητα διεθνών επενδύσεων. 

Η επιβίωση της μικρομεσαίας επιχειρηματικότητας ταυτίζεται με την επιβίωση και ανάκαμψη της χώρας και η επίλυση του προβλήματος που φόρτωσε ο ΟΑΕΕ πάνω της είναι εκ των ουκ άνευ αν θέλουμε να ξαναμιλήσουμε για την παραγωγή νέου πλούτου και την δημιουργία νέων θέσεων εργασίας από τις παραμένουσες ακόμη εν ζωή μικρομεσαίες επιχειρήσεις μέχρι την δημιουργία ικανού αριθμού νέων επιχειρήσεων που θα σηματοδοτήσουν την βιωσιμότητα σε στέρεο παραγωγικό έδαφος και την ανάκαμψη. Για την ώρα μιλάμε για επανεκκίνηση και κάτι τέτοιο δεν μπορεί να γίνει χωρίς να “επανεκκινήσει” αυτό που υπάρχει.