Την Πέμπτη το βράδυ στον Ιανό, στις 8.30, ο καθηγητής φιλοσοφίας Θεοδόσης  Πελεγρίνης παρουσιάζει το πρόσφατο έργο του Η φιλοσοφία της ζωής (από τις εκδόσεις enallaktikos.gr). Πρόκειται για ένα σώμα σύντομων, πυκνών όσο και ιδιαίτερα γλαφυρών φιλοσοφικών δοκιμίων, στα οποία ο συγγραφέας χρησιμοποιεί, αλληγορικά και συμβολικά, κείμενα και ιστορίες της αρχαίας ελληνικής, ρωμαϊκής και βυζαντινής γραμματείας, για να μιλήσει με τρόπο άμεσο και εμβαθυμένο για σύγχρονες ιδέες και στάσεις ζωής.

Ads

Ο Πελεγρίνης ακολουθεί εδώ την οδό της πρωτότυπης φιλοσοφικής αναζήτησης, στο Βολταιρικό ή στο στυλ Πασκάλ θα λέγαμε, καθώς φιλοσοφεί και δεν δοξογραφεί απλώς, δηλαδή δεν παρουσιάζει τις φιλοσοφικές ιδέες των άλλων, όπως συνήθως συμβαίνει στο χώρο της τρέχουσας ακαδημαϊκής ιστορίας της φιλοσοφίας, που έχει πλέον συρρικνωθεί σε μια εγκυκλοπαιδικού τύπου γνώση της ιστορίας των ιδεών.

Μιλάει δηλαδή για τα φιλοσοφικά ερωτήματα που άπτονται της ανθρώπινης  ζωής στην πρακτική και τη θεωρητική της πλευρά ταυτόχρονα – για την αλαζονεία, την ανασφάλεια, την δυσπιστία, τη θυσία, το στυλ κλπ- με χαρακτηριστική άνεση, η οποία προφανώς προκύπτει από βαθιά αρχαιογνωσία, ελληνομάθεια και συστηματική φιλοσοφική σκέψη, τρία πράγματα που σπανίως τα βρίσκεις μαζί , μέσα σε μια ιδιαίτερα εξειδικευμένη πλέον ακαδημαϊκή κοινότητα, το κάθε μέλος της οποίας ασχολείται συνήθως με ένα πολύ μικρό, σχεδόν απειροελάχιστο τμήμα των φιλοσοφικών ιδεών.

Ο Πελεγρίνης τολμάει να αναμετρηθεί με το ερώτημα που έθεσε πριν μερικές δεκαετίες ο Αντόρνο: σε τί χρησιμεύει ακόμα η φιλοσοφία; Στο ερώτημα αυτό δίνει μια ενδιαφέρουσα απάντηση, προτάσσοντας τη βεβαιότητα πως η φιλοσοφική σκέψη προκύπτει από το ερώτημα που θέτει ο άνθρωπος για τα ίδια τα πράγματα που του συμβαίνουν, από την απορία που τόσο πολύ ώθησε την αρχαία Ελλάδα στην ανακάλυψη της φιλοσοφίας και της τέχνης.

Ads

«Φιλοσοφώ», λέει ο συγγραφέας στον πρόλογό του, «σημαίνει διερευνώ αν κάτι θα μπορούσε ή θα έπρεπε να είναι διαφορετικό από εκείνο που ως τώρα έχει διαπιστωθεί ότι είναι, επανεξετάζω τα γεγονότα της ζωής, σκέφτομαι τα πράγματα διαφορετικά από ό, τι μας παρουσιάζονται, δεν μένω στα ίδια, στα καθιερωμένα, αλλά αλλάζω τον κόσμο υπό την έννοια ότι τον παραθέτω όχι όπως υποτίθεται ότι είναι στην πραγματικότητα, αλλά όπως μπορεί να τον σκεφτεί και να τον φανταστεί ο νους μας. Σκέπτομαι όχι τι συμβαίνει στον κόσμο, συμπεριλαμβανομένου εμού του ιδίου, αλλά τι θα μπορούσε ή τι θα έπρεπε να ισχύει».

Για το βιβλίο του Θεοδόση Πελεγρίνη θα μιλήσουν ο θεατρολόγος και κριτικός Κωνσταντίνος Μπούρας, o Κωνσταντίνος Πολυχρονόπουλος εμπνευστής της Κοινωνικής Κουζίνας “Ο Άλλος Άνθρωπος” και ο Ευάγγελος Πρωτοπαπαδάκης επίκουρος καθηγητής φιλοσοφίας του Πανεπιστημίου Αθηνών.

Τη συζήτηση θα συντονίσει ο δημοσιογράφος, Ανδρέας Ρουμελιώτης από το enallaktikos gr..