Η Βόρεια και η Ανατολική Ευρώπη βρίσκονται εν μέσω του τέταρτου κύματος της πανδημίας COVID-19 και οι κυβερνήσεις καταφεύγουν σε σκληρότερα μέτρα για να ενθαρρύνουν τους εμβολιασμούς. Προσευχόμασταν για ένα εμβόλιο μόλις πριν από δύο χρόνια, αλλά σήμερα, το 2021 και με περισσότερους από 5,2 εκατομμύρια νεκρούς, οι αντιεμβολιαστές αυξάνονται.

Ads

Από το Παρίσι μέχρι την Πράγα, τα Τίρανα στο Τορίνο, εκατομμύρια άνθρωποι είτε εμβολιάζονται πλήρως είτε αρνούνται εντελώς. Χιλιάδες έχουν βγει στους δρόμους για να διαδηλώσουν ότι είναι επιλογή τους και δικαίωμά τους να μην εμβολιαστούν. 

Φανταστείτε να ζείτε στην εποχή μιας παγκόσμιας πανδημίας που δεν δείχνει να υποχωρεί και να έχετε πρόσβαση σε εμβόλια που μπορούν να σώσουν τη ζωή και την υγεία σας δωρεάν, οποτεδήποτε το θελήσετε.

Μέχρι σήμερα έχουν χορηγηθεί περίπου 7,81 δισεκατομμύρια δόσεις εμβολίων κατά του COVID-19 και 3,33 δισεκατομμύρια άνθρωποι είναι πλήρως εμβολιασμένοι. Αυτό ισοδυναμεί με το 42,7% του παγκόσμιου πληθυσμού. Το πρόβλημα είναι ότι η πλειονότητα αυτών των εμβολίων γίνονται στις δυτικές χώρες.

Ads

Στην Ευρώπη, τα εμβόλια πάνε χαμένα. Αυτή η κατάσταση προέκυψε όταν οι κυβερνήσεις συσσώρευσαν εμβόλια για πολίτες που δεν τα θέλουν, μένοντας με χιλιάδες δόσεις στα ψυγεία που στην κυριολεξία δεν μπορούσαν καν να χορηγήσουν.

Εν τω μεταξύ, στην υποσαχάρια Αφρική, περίπου το 4% του πληθυσμού έχει εμβολιαστεί κατά του COVID-19. Οι στόχοι του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας για εμβολιασμό του 10% των ανθρώπων μέχρι τα τέλη Σεπτεμβρίου επιτεύχθηκε μόνο από πέντε χώρες και μόνο δυο αναμένεται να φτάσουν το στόχο του 40% που έχει οριστεί μέχρι το τέλος του τρέχοντος έτους.

Χώρες όπως η Λαϊκή Δημοκρατία του Κονγκό, το Τσαντ, η Τανζανία, το Νότιο Σουδάν και η Μαδαγασκάρη αγωνίζονται να ξεκινήσουν τα προγράμματα εμβολιασμού τους.

Πολλές χώρες της περιοχής δεν μπορούν να έχουν πρόσβαση σε αυτά, τους έχουν απορριφθεί ή απλά δεν μπορούν να τα αντέξουν οικονομικά. Ενώ τα εμβόλια έχουν αρχίσει τώρα να φτάνουν στην ήπειρο, το ζήτημα απέχει πολύ από το να επιλυθεί ένα χρόνο μετά την έγκριση των πρώτων εμβολίων.

Το αποτέλεσμα δεν είναι μόνο οι θάνατοι χιλιάδων και η απίστευτη καταπόνηση των ιατρικών εγκαταστάσεων που λείπουν, αλλά η εμφάνιση νέων παραλλαγών της νόσου.

Η παραλλαγή Όμικρον έχει προκαλέσει σοκ σε όλο τον κόσμο. Οι κυβερνήσεις έχουν κλείσει τα σύνορά τους, οι πτήσεις από την Αφρική έχουν απαγορευτεί και οι ειδικοί αγωνίζονται για να καταλάβουν ποιες θα μπορούσαν να είναι οι συνέπειες αυτού του εξαιρετικά μολυσματικού στελέχους.

Αυτό που καταλαβαίνουμε μέχρι στιγμής είναι ότι αυτό το στέλεχος πιθανότατα συνδέεται με χαμηλά ποσοστά εμβολιασμού και θα μπορούσε να είναι εξαιρετικά ανθεκτικό στα τρέχοντα εμβόλια. Το αν προέρχεται από την Αφρική ή την Ευρώπη είναι ακόμα προς συζήτηση, αλλά αν είναι το δεύτερο, δεν μπορώ παρά να σημειώσω την ειρωνεία.

Η Δύση έκανε αγώνα για να παράσχει εμβόλια που αρνούνται όσοι έχουν το προνόμιο της επιλογής. Εν τω μεταξύ, μια ήπειρος που αγνοούσαμε όταν επρόκειτο για δίκαιη διανομή, αντεπιτίθεται με ένα στέλεχος ανθεκτικό στα εμβόλια που θα μπορούσε να είχε αποφευχθεί εάν είχαμε μοιραστεί εξαρχής το απόθεμα των εμβολίων μας.

Αν προέκυψε στην Ευρώπη, τότε φταίμε μόνο εμείς οι ίδιοι.

Πηγή: euroactiv.com