Εξοχότατε Πρόεδρε Ομπάμα, Με την ευκαιρία των 50 χρόνων από την ιστορική ομιλία του Μάρτιν Λούθερ Κίνγκ «Έχω ένα Όνειρο», επαναλάβατε τον θαυμασμό σας για τον μεγάλο αγωνιστή της Ειρήνης και των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, απόστολο της μη βίας και πολέμιο του πολέμου των ΗΠΑ στο Βιετνάμ.

Ads

Φοβούμαστε ότι οι επιλογές σας είναι στον αντίποδα των ιδεών και αξιών του Μάρτιν Λούθερ Κίνγκ. Διότι την ώρα που υποτίθεται ότι τιμούσατε τη μνήμη του, εσείς προετοιμάζατε νέο αιματοκύλισμα στην πολύπαθη Μ. Ανατολή, εναντίον της Συρίας αυτή τη φορά. Μιας χώρας της Ανατ. Μεσογείου που ο λαός της ήδη υφίσταται τις τραγικές συνέπειες ενός εξοντωτικού και πολυαίμακτου εμφυλίου πολέμου, στον οποίο έχει βάλει το χέρι της και η χώρα σας, στο πλαίσιο ενός οξύτατου διεθνούς ανταγωνισμού, μεγάλων αλλά και περιφερειακών δυνάμεων.

Η επίκληση της χρήσης χημικών όπλων από το καθεστώς Άσαντ για την επικείμενη – όπως όλα δείχνουν – επέμβαση δεν πείθει διότι εκκρεμεί το πόρισμα της αρμόδιας Επιτροπής Έρευνας του ΟΗΕ. Ενώ δεν πρόκειται να πείσετε κανέναν ότι τα κίνητρα της ανάληψης  πολεμικής δράσης των ΗΠΑ στη Συρία είναι ανθρωπιστικά. Είναι δυνατόν, κύριε Πρόεδρε, ένας πόλεμος από μεγάλες δυνάμεις με συντριπτική υπεροπλία εναντίον μιας μικρής χώρας να μπορεί να χαρακτηριστεί δίκαιος και ανθρωπιστικός;

«Ο πόλεμος – έλεγε ο Άλμπερτ Αϊνστάιν, μεγάλος αντιμιλιταριστής και υπέρμαχος της μη βίας, όπως ο Μάρτιν Λούθερ Κινγκ – δεν μπορεί να γίνει ανθρώπινος, μόνο να καταργηθεί μπορεί». Σε καμιά περίπτωση δεν παραγνωρίζουμε τις ευθύνες του δικτατορικού καθεστώτος Άσαντ για την τραγωδία που ζει ο λαός της Συρίας εδώ και τρία χρόνια, αλλά και η δική σας επιλογή συνεπάγεται μια νέα τραγωδία για τον ήδη πολύπαθο αυτό λαό, πιθανότατα και για την ευρύτερη περιοχή, η οποία έχει πληγεί από πολλούς πολέμους και ξένες στρατιωτικές επεμβάσεις, ακόμα και μετά τη λήξη του ψυχρού πολέμου.

Ads

Αλήθεια, δεν διδαχθήκατε τίποτα από τον πόλεμο του προκατόχου σας George W. Bush στο Ιράκ, το 2003, ούτε από τους πολέμους του Ισραήλ, στενού συμμάχου σας στο Λίβανο και στη Γάζα;

Πρόεδρε Ομπάμα, Λίγο μετά την ανάληψη των καθηκόντων σας για την πρώτη θητεία σας στον Λευκό Οίκο, είχατε απευθυνθεί στον Μουσουλμανικό κόσμο από το Κάϊρο και είχατε υποσχεθεί νέες σχέσεις μαζί του, μακριά από την περιβόητη και φιλοπόλεμη θεωρία της σύγκρουσης των πολιτισμών του Χάντιγκτον.

Τηρείτε εκείνες τις υποσχέσεις σας, κάνοντας πόλεμο στη Συρία ή στηρίζοντας το στρατιωτικό πραξικόπημα στην Αίγυπτο, που ανέτρεψε τον δημοκρατικά εκλεγμένο Πρόεδρο Μόρσι, προερχόμενο από την Μουσουλμανική Αδελφότητα, προκαλώντας το βαθύ διχασμό της μεγάλης αυτής χώρας;

Αν ζούσε ο Μάρτιν Λούθερ Κινγκ θα σας έλεγε: «Μια αληθινή επανάσταση αξιών θα μας κάνει να αναρωτηθούμε για το δίκαιο πολλών από τις παρελθούσες και σύγχρονές μας πολιτικές. Μια αληθινή επανάσταση αξιών δεν θα επιτρέπει τον εφησυχασμό μπροστά στο αυξανόμενο χάσμα πλούτου και φτώχειας. Η Δυτική αλαζονεία ότι έχουμε τα πάντα να διδάξουμε τους άλλους και τίποτα να διδαχθούμε απ΄αυτούς δεν είναι δίκαιη».

Πρόεδρε Ομπάμα, ως ακτιβιστές της ειρήνης, με στενές σχέσεις με το αντιπολεμικό κίνημα των ΗΠΑ, σας ζητούμε να αρνηθείτε την επιλογή του πολέμου στη Συρία. Έχετε την ευκαιρία να συμβάλλετε πραγματικά στην υπόθεση της Ειρήνης στη Μ. Ανατολή, προς όφελος της Ειρήνης σε όλον τον κόσμο. Αυτό απαιτεί, πριν απ΄όλα, τη δίκαιη λύση του Παλαιστινιακού με τη δημιουργία ανεξάρτητου Παλαιστινιακού κράτους στα σύνορα του 1967, δίπλα στο κράτος του Ισραήλ, με πρωτεύουσα την Αν. Ιερουσαλήμ. Επίσης, μια που δηλώνετε την αντίθεσή σας στα χημικά όπλα, σας υπενθυμίζουμε την πρόταση-απόφαση του ΟΗΕ για την ανακήρυξη όλης της Μ. Ανατολής σε ζώνη ελεύθερη από πυρηνικά και άλλα όπλα μαζικής καταστροφής. Υποστηρίξτε την πρόταση αυτή και ζητήστε από τον σύμμαχό σας, το Ισραήλ, να την αποδεχθεί στην πράξη, αρνούμενο το δικό του παράνομο πυρηνικό οπλοστάσιο.

* Ο Πάνος Τριγάζης είναι μέλος του Ευρωπαϊκού Δικτύου για την Ειρήνη και τα Ανθρώπινα Δικαιώματα και η Μαρία Σωτηροπούλου είναι πρόεδρος της Πανελλήνιας Ιατρικής Εταιρείας κατά της Πυρηνικής και Βιοχημικής Απειλής