Καλώς ή κακώς, η περίπτωση ΣΥΡΙΖΑ, δεν έχει προηγούμενο. Αγωνίστηκε να ανοίξει έναν δρόμο ολότελα δικό του. Μία πορεία από μικρό κόμμα στην αξιωματική αντιπολίτευση και από εκεί στην διακυβέρνηση της χώρας. Δεν υπήρχε πεπατημένη. Δεν υπήρχε προηγούμενο. Έπρεπε όλα να ανακαλυφθούν  και να οργανωθούν από το μηδέν. Και να  έχουν μορφή και περιεχόμενο τέτοια που να απαντούν στα οράματα και τα πιστεύω της αριστεράς.

Ads

Τώρα λοιπόν, σε εποχές διακυβέρνησης, τίθεται ένα καίριο και απλό ερώτημα. Πως αντιμετωπίζεις τη λειτουργία της κρατικής μηχανής, των θεσμών, τις ανάγκες της καθημερινότητας και πως οργανώνεις το μέλλον;  Διαχειριστικά; Προσπαθώντας να κάνεις απλώς καλύτερα, με τιμιότητα και διαφάνεια τη δουλειά σου, η συλλαμβάνεις ένα άλλο σχέδιο, οργανώνεις μια άλλη πολιτική πραγματικότητα που δεν έχει καμιά σχέση με τις προηγούμενες γιατί εσύ δεν είσαι νεοφιλελεύθερος ή σοσιαλδημοκράτης, αλλά αυτοπροσδιορίζεσαι  ως  ριζοσπαστική αριστερά;

Να μιλήσουμε για τον χώρο του Πολιτισμού, προνομιακό πεδίο της αριστεράς, για τον οποίο έχουμε εκπονήσει μυριάδες μελέτες, έχουμε ως μικρή αλλά και μείζων αντιπολίτευση  εκατοντάδες προτάσεις, τις οποίες τώρα καλούμαστε να υλοποιήσουμε.  Και εδώ όμως υπάρχει το πρόβλημα που αναλογεί στο μεγάλο, της διακυβέρνησης της χώρας. Πως θα αντιμετωπίσεις τον χώρο του Πολιτισμού;

Ως ένα τοπίο δεδομένο, πάνω στο οποίο θα επιχειρήσεις αλλαγές και μετατοπίσεις ανακυκλώνοντας απλώς  τα ήδη υπάρχοντα υλικά; Θα εξορθολογήσεις θεσμούς και αγκυλώσεις που δημιούργησε τόσες δεκαετίες το  παλιό σύστημα για να εξυπηρετήσει τα συμφέροντα του; Μα αυτές οι κατασκευές, αυτό το προσωπικό, αυτός ο τρόπος λειτουργίας, έγινε για να εξυπηρετήσει συγκεκριμένες δυνάμεις με δεδομένους στόχους. Και το θέμα δεν είναι να αντικαταστήσεις τις παλιές δυνάμεις με νέες που επιδιώκουν στόχους προς ίδιον όφελος. Κάτι τέτοιο το έχουμε απορρίψει κατηγορηματικά.

Ads

Πρέπει λοιπόν να επιχειρήσεις και εδώ από το μηδέν, την οργάνωση μιας νέας εποχής με νέους ανθρώπους. Μιας  εποχής  όπου θα συστρατευθούν όλοι όσοι έχουν να προσφέρουν με τις τέχνες και τις δεξιότητες τους. Όσοι δεν βλέπουν την καλλιτεχνική δημιουργία ως υπόθεση ενός κλειστού κυκλώματος ημετέρων.

Όσοι μπαίνουν στην λογική της προσφοράς στα οράματα για μια άλλη, καινούρια θεώρηση του πολιτισμικού γεγονότος. Πρέπει να δημιουργήσουμε την δική μας πρόταση αλλά πρέπει προηγουμένως να την ανακαλύψουμε! Δεν χρειάζεται να ψάξουμε πολύ. Είναι εκεί. Στα κείμενα και τις διεκδικήσεις μας!

Στην δεκαετία του ογδόντα, το ΠΑΣΟΚ, ξεπατικώνοντας το πολιτιστικό πρόγραμμα του Γαλλικού Σοσιαλιστικού Κόμματος, δημιούργησε κάποιες δομές που πορεύτηκαν στον χρόνο. (ΔΗΠΕΘΕ, ΝΕΛΕ κλπ). Δομές που έκλεισαν τον  κύκλο τους και δεν έχουν πια καμία  παρουσία και προσφορά. Ο ΣΥΡΙΖΑ δεν έχει την ευκαιρία να αντιγράψει τίποτα και κανέναν.

Ως κυβέρνηση μιας  χώρας μέλους της ΕΕ με ανεξάντλητα κοιτάσματα πολιτιστικών θησαυρών, έχει υποχρέωση να κάνει την δική του πρόταση. Προς το εσωτερικό, αλλά και προς τα έξω. Γιατί οποιοδήποτε κίνημα εμφανισθεί στην Ευρώπη, έχει την τάση να εξαπλώνεται και να καλύπτει ολόκληρο το έδαφος της.

Τώρα λοιπόν, είναι η ώρα να οργανωθεί ένα δυναμικό εξωστρεφές  πολιτιστικό πρόγραμμα που θα αγκαλιάσει όλη την Ελλάδα. Θέσεις και απόψεις, έχουν κατατεθεί όμως σημειώσαμε πιο πάνω. Ας τις υλοποιήσουμε. Ας τις επικαιροποιήσουμε. Ας δημιουργήσουμε νέες δομές και θεσμούς που θα πορευτούν δεκαετίες μπροστά.

Η αλλαγή πιονιών στην σκονισμένη σκακιέρα του παλιού συστήματος που μέσω των πολιτιστικών δράσεων έβρισκε τον τρόπο να ξαφρίζει τον κρατικό κορβανά, δεν είναι αριστερή πολιτική. Αυτά τα υλικά, θα παράξουν το ίδιο αποτέλεσμα. Ας μην λειτουργούμε απλώς ως  εντυπωσιασμένοι φιλότεχνοι. Ας εργασθούμε ως καθ ύλην αρμόδιοι.

Ας εμπνεύσουμε το καλλιτεχνικό δυναμικό της χώρας. Και εκείνους που πίστεψαν πως  φτάνει να τα έχεις καλά με το γκουβέρνο (τον υπουργό, τον βουλευτή, τον καλλιτεχνικό διευθυντή) για να εξασφαλίσεις μια θέση κάτω από τον ήλιο. Αλλά και τους άλλους που αντιστάθηκαν. Που δεν μπήκαν στους  απατηλούς διαδρόμους των συμφερόντων και της διαπλοκής, πληρώνοντάς το αδρά!

Ας οργανώσουμε με έμπνευση, αξιοκρατία, διαφάνεια και δικαιοσύνη αυτό το νέο τοπίο που θα έχει στόχο την παραγωγή υψηλού καλλιτεχνικού έργου, και αναφορά στην κοινωνία και τον λαό που θα υπηρετεί.

* Ο Πάνος Σκουρολιάκος είναι μέλος της ΚΕ του ΣΥΡΙΖΑ και βουλευτής Περιφέρειας Αττικής.