Δικαίωση το πάγωμα των οφειλών στον ΟΑΕΕ.

Ads

Κλείνοντας ο Αλέξης Τσίπρας την ομιλία του στα εγκαίνια της ΔΕΘ ανακοίνωσε:

«Μια δέσμευση που θα δώσει ανάσα σε εκατοντάδες χιλιάδες μικρούς και μεσαίους ελεύθερους επαγγελματίες που στενάζουν κάτω από το βάρος των χρεών. Με την ικανοποίηση ενός πάγιου αιτήματος του συγκεκριμένου κλάδου.

Οι ασφαλιστικές οφειλές των ελεύθερων επαγγελματιών και των αυτοαπασχολούμενων στον ΟΑΕΕ και στο ΕΤΑΑ που καθίστανται ληξιπρόθεσμες ως και τις 31.12.2016, ”παγώνουν”, χωρίς βεβαίως να διαγραφούν, ώστε να μπορεί κανείς να είναι ασφαλιστικά ενήμερος εάν είναι συνεπής στις τρέχουσες οφειλές του. Διότι από 1.1.2017 οι ασφαλιστικές εισφορές δεν προκύπτουν αυθαίρετα αλλά συνδέονται με την πραγματική οικονομική δυνατότητα του ασφαλισμένου.

Ads

Πρόκειται για ένα μέτρο πραγματική ανάσα για εκατοντάδες χιλιάδες οικογένειες αλλά και για τη βιωσιμότητα του νέου δημόσιου συστήματος κοινωνικής ασφάλισης».

Παύει επιτέλους η ομηρεία των ασφαλισμένων του ΟΑΕΕ από χρέη κατά μεγάλο μέρος παράνομα που τους δημιούργησε το ίδιο το ταμείο τους επί ΠΑΣΟΚ και ΝΔ με τις υπέρογκες χρεώσεις του εν μέσω κρίσης και αρνούμενο να τους παρέχει ιατροφαρμακευτική περίθαλψη καθιστώντας τους ανασφάλιστους ασφαλισμένους.

Δεν θα μπορούσε άλλωστε να εκκινήσει ορθά το νέο αναλογικό του εισοδήματος σύστημα εισφορών από 1-1-2017 χωρίς να μπουν στην άκρη (διαγραφούν ή παγώσουν μέχρι να κριθεί η νομιμότητά τους) τα ήδη αμφισβητούμενα, νομικά και δικαστικά, χρέη των χρόνων της κρίσης, οι προκύπτουσες από αυτά κατασχέσεις περιουσιών και τραπεζικών λογαριασμών από το ΚΕΑΟ-ΟΑΕΕ.

Το θέμα που μένει ανοιχτό είναι ποιες από τις οφειλές αυτές που παγώνουν είναι νόμιμες και ποιες παράνομες και αντισυνταγματικές. Αλλά και αυτό θα το προσδιορίσουν σύντομα τα δικαστήρια… των ασφαλισμένων του ΟΑΕΕ κατά (των χρεώσεων) του ίδιου του ΟΑΕΕ για τα χρόνια της κρίσης. Η πρώτη δίκη είναι τον Δεκέμβρη…

Πηγή: Αριστερή Στρουθοκάμηλος