Είναι δυνατόν πίσω από ένα εθνικά τόσο πομπώδες και πολιτικά τόσο μακάβριο ύφος να κρύβεται τόσο ανεκδιήγητη επιπολαιότητα και τόσο ανεκδιήγητος ναρκισσισμός; Και όμως είναι, όπως έδειξε όλη η στάση του Αντώνη Σαμαρά στο θέμα της υπογραφής που του ζητούν οι δανειστές και οι εκπρόσωποί τους.

Ads

Στο οποίο ο αρχηγός της Ν.Δ. αποδείχτηκε άξιος αντίπαλος του Γιώργου Παπανδρέου στην μπούρδα και τη φιγούρα, η οποία με όλα τα άλλα έχει σχέση, εκτός από το έθνος που επικαλείται και την πολιτική σοβαρότητα που υποτίθεται ότι υπηρετεί.

Αφού μας έπρηξε όλους με την αμετακίνητη στάση του, αφού έκανε τα στελέχη της Ν.Δ. να κοιμούνται και να ξυπνούν με ψύλλους στ’ αφτιά, αφού έβαλε και σοβαρούς ανθρώπους όπως ο Ψαριανός να μπουν σε μεγάλο προβληματισμό, αφού ενέσπειρε ανησυχία σε όλο το έθνος και σε όλη την Ευρώπη -για να μην πούμε και σε όλο τον κόσμο και θεωρηθεί υπερβολικό- ο αρχηγός της Ν.Δ. έβγαλε από το μανίκι του το δέκα το καλό. Και δίδαξε σε όλους πώς η σταθερή εθνική στάση και η διαπραγματευτική δεινότητα μπορούν να αποφέρουν καρπούς προς όφελος όλων. Διότι έβαλε μεν την υπογραφή που του ζητούσαν, αλλά την έβαλε σε χωριστό χαρτί, που το έστειλε χωριστά από τους άλλους στους δανειστές και στους εταίρους.

Τη σημασία της πολιτικά συγκλονιστικής κίνησης, που μόνο με το δημοψήφισμα του Παπανδρέου θα μπορούσε να συγκριθεί, την υπογράμμισε ο ίδιος με δηλώσεις του. Με τη σταθερή μας στάση τα πετύχαμε όλα, είπε. Η διαπραγμάτευση είναι σαν ένα παιχνίδι πάνω σε σκακιέρα, συμπλήρωσε. Κάνεις κινήσεις και περιμένεις την κίνηση του άλλου, δίδαξε. Τι θα έλεγαν; Σε αυτά που είπα εγώ συμφωνεί και ο κ. Παπαδήμος. Τι θα μου πουν; Ότι δεν σας δίνουμε την 6η δόση γιατί δεν υπογράφω; Με τα εν ριπή ερωτηματικά στο τέλος τσάκισε όλους τους απαιτητικούς δανειστές. Γιατί, σκεφτείτε αλήθεια: Τι θα του πουν;

Ads

Ποιος να ξέρει τι θα του πουν; Ίσως βρεθεί όμως κανένας ιθαγενής να του πει: Δεν μας αφήνεις ήσυχους ρε Αντώνη; Δεν πας να παίξεις πουθενά αλλού με τα στρατιωτάκια σου; Θα νικήσεις σίγουρα έτσι, αφού εσύ κερνάς πατριωτισμό και σοβαρότητα και στο τέλος εσύ πίνεις θρίαμβο…

AΥΓΗ