Ο συγγραφέας Περικλής Κοροβέσης συζητά με την Κρυσταλία Πατούλη.

Ads

Κρ.Π.: Σήμερα διαβάσαμε: «Ειδομένη: γδύσιμο αλληλέγγυας, βασανισμοί και τρομοκρατία από την ΕΛ.ΑΣ».  Τι έχετε να πείτε;

Περ.Κορ.: Κατ’ αρχήν, ίσως πρέπει να δούμε το κυβερνητικό πλαίσιο: Απ’ ότι φαίνεται το κράτος είναι σα μια ποδοσφαιρική ομάδα που έχει δεξιά εξτρέμ, αριστερά εξτρέμ και το κέντρο, αλλά όλοι θέλουν να βάλουνε γκολ στο τέρμα του λαού. Οπότε συναγωνίζονται μεταξύ τους οι διάφορες πτέρυγες, ποια θα βάλει τα περισσότερα γκόλ.

Είμαστε λοιπόν σε μια κατάσταση που έχει πλέον αποσαφηνιστεί ότι και η αριστερή κυβέρνηση, είναι η αριστερή πτέρυγα του κράτους. Το ίδιο κράτος υπηρέτησαν Σαμαράς-Βενιζέλος, παλιότερα ο Παπανδρέου και ούτω κάθε εξής.

Ads

Άρα, λοιπόν, έχουμε να κάνουμε με ένα κράτος που εκφράζεται πότε απ’ δω, πότε στη μέση, πότε από ‘κει. Άρα, δεν υπάρχει καμία σχέση με την Αριστερά, γιατί η κοινωνική Αριστερά είναι στο τέρμα που τρώει τα γκολ.

Οπότε αναγκαστικά το κράτος μια που είναι ανίκανο να εργαστεί για το λαό, θα χρησιμοποιήσει βία. Δηλαδή, όπως λέει ο Αισχύλος στον Προμηθέα Δεσμώτη, κράτος και βία είναι αδέλφια.

Λοιπόν, εκεί που δεν μπορούν να λύσουν το πρόβλημα, καταφεύγουν στη βία. Και η αλήθεια είναι ότι δεν περίμενα από έναν κόσμο που ξέρω, γιατί τους πιο πολλούς από αυτούς που κυβερνάνε τους ξέρω προσωπικά, δεν περίμενα αυτοί οι άνθρωποι που τρώγανε τα προηγούμενα χρόνια τα χημικά, να  χρησιμοποιήσουνε χημικά εναντίον άλλων ανθρώπων! Κι αυτό είναι εξωφρενικό και ξεπερνάει τη νοημοσύνη μου! Διότι, τελικά, τόσο εύκολα ο άνθρωπος, για την εξουσία, γίνεται απάνθρωπος;

Διότι είναι πρόσωπα που τιμώ, που έχω γνωρίσει, που έχουμε δημιουργήσει φιλίες, και μού είναι αδιανόητο να καταλάβω, για παράδειγμα, πως ο Δρίτσας, αυτός που έχει αγωνιστεί τόσο με το “Λιμάνι της Αγωνίας” εναντίον της Cosco, υπογράφει τη συμφωνία και λέει «Μένω σ’ αυτό το πόστο και αγωνίζομαι».

Θα τρελαθούμε! Δηλαδή, πια, είναι μια ορολογία του Όργουελ, που έλεγε ,ότι ο πόλεμος σημαίνει ειρήνη και η ειρήνη σημαίνει πόλεμος. Χάνουνε πια οι λέξεις τη σημασία τους!

Και απορώ, γιατί όλοι αυτοί σίγουρα θα έχουνε γύρω τους κάποιο περιβάλλον, κάποιους φίλους, κάποια οικογένεια. Να μην τους λένε τίποτα; Να μην καταλαβαίνουν, δηλαδή, ότι η εξουσία είναι τόσο πανίσχυρη και τους παρασύρει; Λοιπόν, δεν υπολογίζουν κανέναν.

Και η ιστορία της τυραννίας ποιά είναι; Όποιος δεν συμφωνεί με τη δικιά σου εξουσία, του κόβεις το κεφάλι. Ας θυμηθούμε τον Ριχάρδο τον Τρίτο, και όχι μόνο…

Κρ.Π.: Οι πρόσφυγες στην Ειδομένη εξεγέρθηκαν ενάντια στα κλειστά σύνορα και είδαμε να τους επιτίθενται από τα Σκόπια με δακρυγόνα και πλαστικές σφαίρες, ενώ οι πρόσφυγες βρίσκονταν σε ελληνικό έδαφος και κρατούσαν ελληνικές σημαίες, ενώ την ίδια ώρα το ελληνικό κράτος ήταν άφαντο. Και τώρα, βλέπουμε ότι θέλουν να ρίξουν την ευθύνη στους αλληλέγγυους. Μα, οι πρόσφυγες, θέλουν να αγωνιστούν για το αδύνατο, επειδή ζουν το αδιανόητο.  Αυτό, είναι τόσο δύσκολο να το καταλάβουν Αριστεροί, υποτίθεται, άνθρωποι;

Περ.Κορ.:  Ναι. Κατ’ αρχήν, εδώ είναι Η ξεφτίλα του ελληνικού κράτους. Τα Σκόπια έστω με χημικά και πλαστικές σφαίρες, πυροβόλησαν στο ελληνικό κράτος, σε ελληνικό έδαφος. Μπορεί να μην πέρασαν τα σύνορα, αν και είδα ότι για κάποια λίγα δευτερόλεπτα τα περάσανε. Είναι λοιπόν παραβίαση των ελληνικών συνόρων.

Οπότε τι φωνάζετε για Μακεδονίες; Πάρε δυο μπουλντόζες και γκρέμισε το φράχτη. 

Δεν σου λέω να τους σκοτώσεις, δεν σου λέω να ρίξεις αεροπλάνο, αλλά κάνε κάτι, δείξε μια αντίδραση, προστάτεψέ τους.

Αλλά απ’ ότι φαίνεται, θέλουν να περνάνε αυτά τα προβλήματα, και υποπτεύομαι ότι δεν θέλουν αυτές τις αλληλέγγυες οργανώσεις, για να μην δουν –εκτός των άλλων- τα χάλια του ελληνικού κράτους. Γιατί αυτοί είναι αξιόλογα παιδιά, παρατηρούνε, οι περισσότεροι έχουν έρθει από «του διαόλου τη μάνα» για να συμπαρασταθούνε, κάνουν ότι μπορούνε.

Και κάπου νομίζω, ότι αντί να δημιουργηθεί μια κατάσταση «εκτάκτου ανάγκης» για τους πρόσφυγες(που βλέπουμε πως είναι οικογένειες, μωρά παιδιά, έγκυες γυναίκες), δεν έχουν βαρέσει συναγερμό σε όλο τον κρατικό μηχανισμό, όσο χρειάζεται, για να τους βολέψουν ανθρώπινα.

Από την άλλη πρέπει να παραδεχτούμε ότι σε ένα μεγάλο ποσοστό ο ελληνικός λαός ήταν αλληλέγγυος στους πρόσφυγες. Αλλά αν δεν υπάρχει οργάνωση, δεν υπάρχουν κατάλληλες δομές, οπότε τι άλλο μπορεί να κάνει ο λαός;

Αυτή η κατάσταση για μένα, δείχνει την διάλυση του κρατικού μηχανισμού, ή εάν θέλεις, την υποκρισία του κρατικού μηχανισμού. Ολόκληρο κράτος είναι! Στρατός ολόκληρος είναι! Πάρτε τους κυνηγημένους ανθρώπους και βολεύτε τους! Σε ανθρώπινες συνθήκες, όμως, με σεβασμό στα ανθρώπινα δικαιώματά τους. Γιατί βλέπουμε ότι πάνε κάποιοι σε καταυλισμούς και φεύγουν πίσω, και δεν δέχονται να μείνουν διότι οι συνθήκες είναι απάνθρωπες, και επιπλέον νιώθουν απομονωμένοι και χωρίς ελπίδα.

Θα έπρεπε να είχε γίνει μια επιστράτευση του ελληνικού κράτους, και να δούμε ότι αυτοί οι άνθρωποι είναι κυνηγημένοι, και από την άλλη πλευρά θα έπρεπε να είχαμε συνείδηση, ότι αυτή η Ευρώπη που ζούμε, δεν είναι Ευρώπη του διαφωτισμού, δεν είναι Ευρώπη του πολιτισμού, δεν είναι Ευρώπη των επαναστάσεων. Είναι η ίδια Ευρώπη που δημιουργεί τα προβλήματα στη Μέση Ανατολή και τους κυνηγάει για δεύτερη φορά, κι από τη μια τους βομβαρδίζει και από την άλλη τους εξαθλιώνει.

Από την κυβέρνηση, παίρνουν μόνο την φρασεολογία, των παραπάνω, αλλά επί της ουσίας, μηδέν.

Αν υπήρχε πολιτισμός στην Ευρώπη θα έλεγαν πολύ απλά, κάθε χώρα πόσους κατοίκους έχει, ας πάρει τόσους πρόσφυγες. Γιατί κανείς δεν θέλει να είναι πρόσφυγας. Περιμένει να γυρίσει στην πατρίδα του.

Εμείς που έχουμε ζήσει προσφυγιά, όσο καλά κι αν μας φέρθηκαν, πάντα μας έλειπε η Ελλάδα. Αφού λοιπόν οι άνθρωποι θέλουν να γυρίσουν πίσω, σταματήστε τον πόλεμο για να σταματήσει και η μετανάστευση.

Κρ.Π.: Ο Σουλτς είπε ότι η ΕΕ κινδυνεύει να διαλυθεί λόγω της προσφυγικής κρίσης.

Περ.Κορ.: Αυτό είναι μπούρδα. Η ΕΕ κινδυνεύει να διαλυθεί από την πολιτική της. Γιατί είναι Ευρώπη των μονοπωλίων και όχι Ευρώπη των λαών. Και αναγκαστικά, αφού είναι Ευρώπη των μονοπωλίων και δεν έχει θέση ο λαός, θα γίνονται διάφορα πράγματα.

Το προσφυγικό λύνεται πολύ απλά. Αναλογικά με κάθε χώρα. Μακάρι να είχε δύναμη ο ΟΗΕ, να πει πως σε κάθε χώρα του κόσμου δεχόμαστε πρόσφυγες.

Κρ.Π.: Τι προβλέπετε να γίνει μετά από όλα αυτά;

Περ.Κορ.: Προβλέπω άσχημα πράγματα. Αυτοί οι άνθρωποι εάν δεν ταχτοποιηθούνε, και οι πιο πολλοί είναι νέοι άνθρωποι, θα ζητήσουν το δικαίωμά τους στη ζωή. Και δεν σημαίνει ότι θα έχουν ούτε πολιτικό σχέδιο, ούτε συνείδηση πως γίνονται τα πολιτικά κινήματα, ούτε απαραίτητα θα υπάρχουν σοφοί ανάμεσά τους, να προτείνουν κάποιες λύσεις.

Και επιπλέον υπάρχει η Χρυσή Αυγή, ο έρπων φασισμός της ελληνικής κοινωνίας, οι νέες οργανώσεις. Οπότε προβλέπω ότι θα υπάρχουν συγκρούσεις με τη ΧΑ.

Οι πρόσφυγες από την άλλη πλευρά θα αντισταθούνε, δεν θα κάτσουν με σταυρωμένα χέρια, και ούτε θα νοιαστούνε για τη ζωή τους και τις συνέπειες. Και θα πάνε και δικοί μας να τους συμπαρασταθούνε.

Πιστεύω λοιπόν, ότι αν δεν υπάρχει μια πολιτική στρωμένη, θα έχουμε συγκρούσεις με απρόβλεπτα αποτελέσματα.

Κρ.Π.: Κάτι σαν εμφύλιο δηλαδή;

Περ.Κορ.: Ναι. Γιατί, πως γίνεται σε όλους τους εμφύλιους; Ξεκινάνε από μία ασήμαντη αφορμ, και κλιμακώνονται. Αν μαχαιρώσουν δύο δικούς σου, θα πας εσύ μετά να μαχαιρώσεις τέσσερεις. Αυτοί μετά θα μαχαιρώσουν άλλους οκτώ, και ούτω κάθε εξής.

Δηλαδή, βλέπω ότι στο σημείο που δεν υπάρχει μια συγκροτημένη και αποτελεσματική μεταναστευτική πολιτική, θα έχουμε συγκρούσεις.

Κρ.Π.: Μέχρι στιγμής, μεταναστευτική πολιτική είναι η συμφωνία με τους Τούρκους, με τις επαναπροωθήσεις σε φυλακές της Τουρκίας, όπως είδαμε, κι από την άλλη μόλις τώρα έδωσαν φυλλάδια στους πρόσφυγες που τους λένε πως μπορούν να αίτηση ασύλου μέσω ίντερνετ. Αυτό δεν είναι και κάπως αντιφατικό; Γι’ αυτό δεν αποσύρθηκαν και οι Γιατροί Χωρίς Σύνορα από τους καταυλισμούς; Διότι με τη συμφωνία αυτή δεν προστατεύονται ακριβώς τα ανθρώπινα δικαιώματά τους, και επιπλέον το δικαίωμα αίτησης ασύλου, εφόσον υπάρχουν οι επαναπροωθήσεις;

Περ.Κορ.: Αυτή η συμφωνία με την Τουρκία είναι κομπίνα. Από την άποψη, ότι ήδη οι Τούρκοι έχουν τριάμιση εκατομμύρια πρόσφυγες.

Μετά οι πιο πολλοί πρόσφυγες είναι ήδη στο Λίβανο, στην Ιορδανία, κλπ. Η Τουρκία πιστεύω πως θέλει να πάρει χρήματα, και να μην κάνει τίποτα.

Κρ.Π.: Είχατε πει στις 9/11/15: «Πολύ φοβάμαι, ότι ο ΣΥΡΙΖΑ, θα καταλήξει σε αυταρχικό καθεστώς. Και πολύ φοβάμαι, ότι ο Τσίπρας, θα πάρει την πορεία των δικτατόρων». Σήμερα τι έχετε να πείτε;

Περ.Κορ.: Αυτό που φοβάμαι περισσότερο τώρα, είναι ότι ο ΣΥΡΙΖΑ θα γίνει ο προθάλαμος της Χρυσής Αυγής.

Με την αποτυχία της πολιτικής του και με την καταστροφή που επιφέρει στην κοινωνία, όλος αυτός ο απελπισμένος κόσμος, ο οποίος ούτε γνώσεις έχει, ούτε πολιτική παιδεία έχει, και σκέφτεται τελείως αλλοπρόσαλλα, θα στραφεί στη Χρυσή Αυγή.

Με τη βοήθεια της προπαγάνδας των ΜΜΕ που δεν έχουν αποκαλύψει το ρόλο της ΧΑ, αλλά και της Δικαιοσύνης και του κράτους που έχουν  αφήσει ελεύθερους τους εγκληματίες να αλωνίζουν, όπως στη δίκη για τη δολοφονία του Φύσσα, κλπ., λίγοι έχουν συνειδητοποιήσει ότι είναι εγκληματική οργάνωση η Χρυσή Αυγή. Οι περισσότεροι νομίζουν ότι είναι πατριωτική οργάνωση.

Επομένως, δεν αποκλείω στις επόμενες εκλογές να δούμε τη Χρυσή Αυγή δεύτερο κόμμα και στις μεθεπόμενες πρώτο κόμμα.-


*με αφορμή τις συλλήψεις αλληλέγγυων στην Ειδομένη “με βασανισμούς και τρομοκρατία από την ΕΛΑΣ”.