Είναι γνωστό ότι ορισμένα συγκροτήματα Τύπου βρίσκονται απέναντι στην κυβέρνηση και μέσα από την εξουσία που διαθέτουν, «πολεμούν» με κάθε τρόπο την πολιτική της και τους εκφραστές της, δηλαδή τα στελέχη της κυβέρνησης και του ΣΥΡΙΖΑ.

Ads

Απαξιώνουν παραφράζοντας ή διαστρεβλώνοντας δηλώσεις και απόψεις μας με κάθε ευκαιρία, χωρίς να μπουν στον κόπο, ως οφείλουν στο όνομα της ενημέρωσης των πολιτών, να εξετάσουν προσεκτικά το περιεχόμενο της κάθε δήλωσης ή κάθε πρότασης. Αρκούνται στο να μεταφέρουν τίτλους άρθρων, που προκύπτουν από την απομόνωση φράσεων, που ξεκομμένων από το σύνολο της άποψης, μπορεί πολύ εύκολα να οδηγήσει σε λάθος συμπεράσματα.

Γίναμε στόχος, από συγκεκριμένους συντάκτες, απαξιωτικών σχολίων για δράσεις που στην χειρότερη περίπτωση μόνον αυτονόητες θα μπορούσαν να χαρακτηριστούν στο πλαίσιο των καθηκόντων ενός υφυπουργού. Μία υποχρέωση λόγου χάρη αντιπροσώπευσης της χώρας σε διοργάνωση ενός διεθνούς οργανισμού όπως ο ΟΗΕ, και η συμμετοχή μας για παράδειγμα σε διεθνές συνέδριο που διοργανώνεται στο Ναϊρόμπι της Κένυας αντιμετωπίζεται σκωπτικά για δήθεν αναζήτηση επενδυτών σε μία χώρα της Αφρικής.

Υιοθέτηση βέλτιστων πρακτικών άλλων χωρών σε θέματα σχετικά με την πολιτική προσέλκυσης ξένων επενδύσεων ή προώθησης των εξαγωγών, θεωρούνται «παιδικές προτάσεις» από ειδήμονες συντάκτες του ημερησίου Τύπου, οπαδούς της πολιτικής του μέτριου και ξεπερασμένων πολιτικών που χρόνια υποστηρίζουν. Ο στόχος είναι προφανής: Μέσω της άγνοιας τους ή της διαστρέβλωσης των πραγματικών γεγονότων, η απαξίωση της κάθε δράσης όσο και αυτονόητη να είναι αυτή. Ορισμένοι μάλιστα φτάνουν στο σημείο να επικαλούνται «πράκτορες τους» και γνωστούς…γνωστών για να σχολιάσουν ομιλίες μας στο εξωτερικό ως δήθεν απλοϊκές.

Ads

Ομιλίες που παρακολούθησαν στελέχη τραπεζών και μεγάλων funds και μπήκαν στον κόπο όχι μόνον να τις παρακολουθήσουν αλλά να μας καλέσουν κατ’ επανάληψη, θεωρήθηκαν από τους «ειδικούς» αναλυτές του Τύπου κακές, σύμφωνα με σχόλια τρίτων που τους μεταφέρθηκαν. Ουδείς χάνει τον χρόνο του να προσκαλέσει έναν κακό ομιλητή και ιδίως κατ’ επανάληψη. Σημειώνεται ότι έχουμε συνομιλήσει με πλέον των 100 διεθνών επενδυτικών οίκων, τους οποίους ενημερώνουμε στο πλαίσιο μιας νέας διαδικασίας, στο πλαίσιο μιας νέας μορφής επικοινωνίας. Όποιος δεν είναι ευχαριστημένος από τις όποιες παρουσιάσεις ή τρόπο επικοινωνίας μας, φεύγει. Έως τώρα βέβαια δεν έφυγε κανείς. Αντίθετα, πυκνώνει η επικοινωνία μας, προς το συμφέρον της χώρας.

Σε όλους αυτούς τους «αυστηρούς» κριτές του ύφους και του περιεχομένου των ομιλιών μου το μόνο που έχω να απαντήσω είναι ότι η πολύχρονη πανεπιστημιακή μου πορεία στα αμφιθέατρα όλα τα προηγούμενα χρόνια και η καταξιωμένη διεθνής ερευνητική μου δραστηριότητα, είναι πιο αυστηρός κριτής της ρητορικής μου ικανότητας από τους «δημοσιολόγους» με πολιτικές παρωπίδες και εμπάθειες.

* Ο Δημήτρης Μάρδας είναι υφυπουργός Εξωτερικών