Προχθές άρχισε το Ραμαζάνι, η μεγαλύτερη ως γνωστόν νηστεία της μουσουλμανικής πίστης. Η συγκεκριμένη νηστεία προτάσσει αποχή από το φαγητό και το νερό από την Ανατολή ως τη Δύση του ηλίου. Οι πιστοί του Κορανιού το ακολουθούν, αλλά με τους επαγγελματίες αθλητές υπάρχει ένα ζήτημα. Το θέμα «Ραμαζάνι και επαγγελματικός αθλητισμός» έχει γίνει αντικείμενο μελέτης από πάρα πολλούς φορείς εδώ και πάρα πολλά χρόνια. Αυτή τη στιγμή και ενώ το Μουντιάλ βρίσκεται σε εξέλιξη, άρχισαν πάλι να δημιουργούνται ερωτηματικά για την απόδοση των Μουσουλμάνων παιχτών από εδώ και στο εξής.

Ads

Μια πρόσφατη μελέτη (Ιούνιος του 2012) που διεξήγαγε ο Δρ. Ανίς Χαουάχι εκ μέρους του Κέντρου Αθλητικής Ιατρικής και Επιστήμης στην Τυνησία κατέληξε στο συμπέρασμα ότι ο συνδυασμός της νηστείας με τη διατήρηση υψηλών αθλητικών επιδόσεων είναι εφικτός. Εξέτασαν συγκριτικά 22 μελέτες που έχουν γίνει σε προπονητικά κέντρα και επίσημους αγώνες, μάζεψαν εργομετρικά στοιχεία και τα αντιπαρέβαλλαν με τα αντίστοιχα σε περιόδους, που επιλέχτηκαν κατά τύχη εκτός Ραμαζανιού. Παρόλο που αρκετά από τα δεδομένα ήταν ασαφή, συγκρίνοντας αποδόσεις αθλητή με αθλητή και λαμβάνοντας υπόψην και άλλους παράγοντες (καιρό, ώρα διεξαγωγής παιχνιδιών, κτλ) η ερευνητική ομάδα κατέληξε στο συμπέρασμα ότι: «Καλά ελεγχόμενες μελέτες καταδεικνύουν ότι ορισμένα στοιχεία που αφορούν τη φυσική κατάσταση όντως επηρεάζονται, αλλά σε μικρό βαθμό». Απέδειξαν επίσης ότι η κόπωση και το στρες αυξάνονται μεν, σε ελάχιστο βαθμό δε.

Το πιο ενδιαφέρον στοιχείο της μελέτης είναι ότι τα περισσότερα προβλήματα δημιουργούνται στους παίχτες από τις αλλαγές που γίνονται στα προπονητικά προγράμματα. Ο Χαουάχι δήλωνε: «Οι αθλητές που διατηρούν το σύνολο της ενέργειάς τους και της μάκρο-διατροφικής λήψης, της προπονητικής έντασης, της σωματικής σύστασης, της διάρκειας και της ποιότητας του ύπνου, είναι εξαιρετικά απίθανο να υποφέρουν από σημαντική μείωση της απόδοσής τους κατά τη διάρκεια του Ραμαζανιού». Πολλοί προπονητές όμως, φοβούμενοι ότι οι παίχτες θα εξαντληθούν, μειώνουν την ένταση της προπόνησης. Οι πιο χαλαροί ρυθμοί και η απότομη αλλαγή της διατροφής έχουν ως αποτέλεσμα ο οργανισμός του αθλητή να μπαίνει σε φάση αποθεραπείας. Ως αποτέλεσμα, παρατηρείται μεγάλη διαφορά στην απόδοση κατά τη διάρκεια του Ραμαζανιού, που όμως δεν οφείλεται στην ίδια τη νηστεία, αλλά στη συνολική αλλαγή συνηθειών κατά τη διάρκεια αυτής.

Η μελέτη έχει βέβαια ένα διττό πρόβλημα. Έχοντας εξετάσει παίχτες από την Τυνησία, την Αλγερία και το Μαρόκο που αγωνίζονται στα εγχώρια πρωταθλήματα, δεν μπορεί να αποδείξει ότι τα ευρήματά της έχουν εφαρμογή και στο υψηλότερο επίπεδο, όπου η ένταση των αγώνων είναι διαφορετική όπως και οι καιρικές συνθήκες. Εντάξει κάνει ζέστη στη Βόρειο Αφρική, αλλά στο Μανάους ή το Ρεσίφε που παίζουν τώρα η ζέστη συνδυάζεται με υγρασία άνω του 80% και κάποιες φορές βροχή (πχ. στο Γερμανία-ΗΠΑ). Επίσης, αντίθετα με το Μαγκρέμπ όπου οι Μουσουλμάνοι αθλητές παίζουν κόντρα σε Μουσουλμάνους αθλητές, στην Ευρώπη ή στις διεθνείς διοργανώσεις, όπως το Μουντιάλ οι Μουσουλμάνοι παίζουν και με αλλόθρησκους, είτε ως αντίπαλοι, είτε ως συμπαίχτες. Στη Γαλλία υπάρχει ανησυχία για το πως θα συνεχίσει ο Μπενζεμά, που ξεκίνησε με τα μπούνια το Μουντιάλ, επειδή έχει δηλώσει ότι θα νηστέψει.

Ads

image

Αντίθετα, άλλοι Μουσουλμάνοι παίχτες εξαίρεσαν εαυτούς από τις απαιτήσεις του Αλλάχ. Ο Οζίλ είπε ότι: «Δε θα νηστέψω γιατί εργάζομαι τώρα» και ο Γιάγια Τουρέ απάντησε πιο γλαφυρά: «Έχετε δει τον καιρό; Θα πέθαινα!». Η δήλωση μάλλον δεν ευχαρίστησε τον Αλλάχ που φρόντισε η εθνική Ελλάδος να αποκλείσει τους Ιβοριανούς ώστε ο Γιάγια να εκπληρώσει το Θείο καθήκον του. Εδώ νομίζω ότι δε χρειάζεται να αναφέρω την εθνική Αλγερίας. Η πεποίθηση ότι η πρόκριση ήταν έργο Αλλάχ είναι τόσο έντονη που όχι μόνο θα νηστέψουν, αλλά προβλέπω να τιμωρούν κάτι ντεμέκ πιστούς τύπου Οζίλ μέσα στο γήπεδο.

sombrero.gr