Σίγουρα θα έχετε διαβάσει κάποιο απ’ τα εκατοντάδες σχόλια που καυτηρίαζαν ή χλεύαζαν την ανεκδιήγητη παρουσία του Σαμαρά στην βουλή που με ψευτομάγκικο ύφος μας γνωστοποίησε ότι αυτός είναι «της ευθείας, της αντρικής σχολής!»

Ads

Ηταν τόσο αποκρουστική η κοινοβουλευτική παρουσία του υπό προθεσμία αρχηγού της Ν.Δ, που ακόμα και βουλευτές του κόμματος του – που του σκάβουν καθημερινά τον λάκκο- ήταν καυστικοί μαζί του. «Είπαν στο Σαμαρά να χρησιμοποιήσει πιο νεανική και απλή γλώσσα και εμφανίστηκε σαν κουτσαβάκι της δεκαετίας του 1950, μουντός και κολλημένος με την πολιτική του», διαβάζουμε ότι είπε βουλευτής του Καραμανλικού περιβάλλοντος σε ομήγυρη νεοδημοκρατών συναδέλφων του.

Αυτό σχολιάστηκε αρκετά. Η μεγαλύτερη αρλούμπα όμως που είπε ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης ήταν άλλη και πέρασε εντελώς απαρατήρητη.

image

Στην ίδια συζήτηση στην βουλή, όταν η Ζωή Κωνσταντοπούλου, προφανώς ενοχλημένη από την «βαρβατίλα» του Σαμαρά έκανε ξεκάθαρο ότι «σ’ αυτή την αίθουσα διατυπώσεις ρατσιστικές και σεξιστικές δεν θα ξανακουστούν» ο αρχηγός της Ν.Δ., πιθανόν νιώθοντας αμήχανα και θέλοντας να κάνει επίδειξη γνώσεων σε παρέμβαση του ανέφερε μεταξύ άλλων:

Ads

«Τελειώνοντας, κυρία Πρόεδρε, μιας που σας έθιξα για σεξισμό να σας θυμίσω κάτι. Ο Πλούταρχος στο “Γυναικών αρεται” γράφει ότι η ανδρεία είναι αρετή και των ανδρών και των γυναικών. Ας μην παρεξηγείστε, λοιπόν, τόσο εύκολα».
Το ‘πε, λοιπόν, και καθάρισε, εισπράττοντας το χειροκρότημα των βουλευτών του.

Αυτή την αποστροφή του λόγου του Σαμαρά την προσπεράσαμε εμείς, όλοι οι βουλευτές καθώς και όλοι οι δημοσιογράφοι. Ποιος να έχει διαβάσει το «Γυναικών αρεται» και να ξέρει τι λέει …

Ελα όμως που υπάρχουν και κάποιοι δημοσιολόγοι που έχουν γνώση της αρχαίας παιδείας και ένας απ’ αυτούς, σε βδομαδιάτικο έντυπο κάνει ρόμπα τον Σαμαρά. «Επειδή δυσκολευόμαστε να βρούμε την αναφορά στο έργο» γράφει «θα είχε την καλοσύνη ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης να μας την υποδείξει: Ο κ. Γεωργιάδης έστω»; Και συμπληρώνει ο συντάκτης του σχολίου: «Καλή την πίστει, απορρίπτουμε το σενάριο ο κ. Σαμαράς να πετούσε “τουφεκιές στον αέρα”».

Οπότε ο σχολιογράφος αναρωτιέται: «Μήπως εννοούσε τον Γιάννη Πλούταρχο;»  

Πηγή: Βαθύ Κόκκινο