Κανείς δεν πάει χαμένος στη χώρα αυτή. Η πρώην διευθύνουσα σύμβουλος του Ταμείου Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας Αναστασία Σακελλαρίου, που μετά την απομάκρυνσή της από το ΤΧΣ ήταν σε αναζήτηση εργασίας, εντάσσεται, όπως αναφέρουν οι πληροφορίες, στο στελεχικό δυναμικό του ομίλου Λάτση.

Ads

Ουδέν μεμπτόν να αναζητεί κάποιος εργασία. Ωστόσο τα πεπραγμένα της στο Ταμείο, κυρίως σε ό,τι αφορά τη Εurobank, δημιουργούν εύλογους… συνειρμούς στους παροικούντες την ελληνική χρηματοπιστωτική αγορά.

Υπενθυμίζουν την… αγαστή συνεργασία με την κυβέρνηση Σαμαρά – με αποκορύφωμα τη στήριξή της όταν τον Ιανουάριο του 2014 η Δικαιοσύνη αποκάλυψε το σκάνδαλο του Ταχυδρομικού Ταμιευτηρίου στο οποίο είχε εμπλοκή.

Λίγους μήνες νωρίτερα, το 2013, το ΤΧΣ, ως βασικός μέτοχος των τραπεζών, διαχειρίστηκε τη συγχώνευση Εθνικής – Εurobank, που όμως δεν έγινε ποτέ λόγω των αντιρρήσεων της τρόικας και της Γενικής Διεύθυνσης Ανταγωνισμού της Ευρωπαϊκής Επιτροπής (DG Comp).

Ads

Το «προξενιό» είχε στόχο την απεμπλοκή του μεγαλομετόχου της Eurobank, Σπύρου Λάτση, ο οποίος μεταπήδησε στην Εθνική (με ανταλλαγή μετοχών των δύο τραπεζών) χωρίς να πληρώσει ως μεγαλομέτοχος τα… σπασμένα της Εurobank, ύψους 2,5 δισ. ευρώ.

Η μη τέλεση του «γάμου» ωστόσο δεν ανέτρεψε την ανταλλαγή μετοχών, καθώς -όπως είχε πει ο διοικητής της ΤτΕ, Γιώργος Προβόπουλος, στην Επιτροπή Οικονομικών Υποθέσεων της Βουλής- «ό,τι έγινε έγινε και δεν γυρίζει πίσω».

Ετσι, η Eurobank απογυμνώθηκε από ιδιώτες μετόχους, ο Σπ. Λάτσης ήταν πλέον μέτοχος μειοψηφίας στην Εθνική και το ΤΧΣ κάλυψε το 2013 το σύνολο της αύξησης του κεφαλαίου της, η οποία διενεργήθηκε στο 1,54 ευρώ ανά μετοχή, εισφέροντας ομόλογα EFSF εύλογης αξίας 5,7 δισ. ευρώ και αποκτώντας το 95,23% του μετοχικού κεφαλαίου.

Οι «σχέσεις στοργής» όμως συνεχίστηκαν. Τον Μάρτιο του 2014, το ΤΧΣ, δηλαδή η Αν. Σακελλαρίου, λίγο έλειψε να τινάξει στον αέρα τη δεύτερη φάση ανακεφαλαιοποίησης της Eurobank.

Τότε, η Αν. Σακελλαρίου, επικαλούμενη ότι δεν είχε ψηφιστεί ακόμα ο σχετικός νόμος, είχε «παγώσει» τη διαδικασία, καθώς το ΤΧΣ επεξεργαζόταν «τη στρατηγική που θα διασφαλίσει την επιτυχία της συναλλαγής για τη Eurobank, προς το συμφέρον της χρηματοπιστωτικής σταθερότητας» όπως είχε δηλώσει.

Ασυλία

Για το… μάρμαρο, που ήταν η αύξηση του μετοχικού κεφαλαίου με σημαντικά χαμηλότερη τιμή της μετοχής από αυτή που είχε πληρώσει έναν χρόνο πριν το ΤΧΣ, κουβέντα δεν έγινε.

Αλλά εκεί ήταν και η ουσία. Η Αν. Σακελλαρίου ήθελε να ψηφιστεί ο νέος νόμος για το ΤΧΣ ώστε να έχει «ασυλία» έναντι ενδεχόμενης νομικής προσφυγής, όπως και έγινε.

Παράλληλα ο νόμος έδινε πλέον τη δυνατότητα διάθεσης της νέας μετοχής στον ιδιωτικό τομέα με χαμηλότερη τιμή εκείνης προηγούμενων καλύψεων μετοχών από το Ταμείο (δηλαδή το 1,54 ευρώ της ΑΜΚ του 2013) ή της τρέχουσας χρηματιστηριακής τιμής (κοντά στα 0,40 ευρώ).

Πιο απλά, το 2013 το ΤΧΣ αγόρασε το 93,55% της Εurobank έναντι 7 δισ. ευρώ (μαζί με τις ανακεφαλαιοποιήσεις Νέου Τ.Τ. και Νέας Proton) και στις 29 Απριλίου 2014 παραχώρησε το 66% σε ιδιώτες έναντι 2,864 δισ. ευρώ, χωρίς δικαιώματα προτίμησης σε υφιστάμενους μετόχους, με τιμή διάθεσης 0,31 ευρώ ανά μετοχή.

Πηγή: Εφημερίδα των Συντακτών