Αν είχαμε την δυνατότητα να γυρίσουμε 5 χρόνια πίσω και να αποφασίζαμε με ποιον τρόπο θα αντιμετωπίζαμε την οικονομική κρίση, νομίζω το 90% θα επέλεγε σίγουρα έναν διαφορετικό από αυτόν που έχουμε ζήσει την τελευταία 5ετία.

Ads

Δεν έχουμε τις κατάλληλες γνώσεις να προτείνουμε κάτι συγκεκριμένο (όπως ούτε οι προγενέστεροι πολιτικοί όπως αποδείχθηκε) αλλά έχουμε την εμπειρία της πολιτικής που εφαρμόστηκε. Με ένα «Ναι» επικροτούμε την πολιτική αυτή και δίνουμε κάθε ηθικό, νομικό, πνευματικό και οποιοδήποτε άλλο δικαίωμα θέλετε, στους “θεσμούς” να συνεχίσουν και να εντείνουν την 5ετία αυτή.

Κι αυτό γιατί πλέον θα είναι επιλογή των Ελλήνων. Πιστεύω θα έχουμε πιο επώδυνα οικονομικά μέτρα καθώς πλέον δεν θα δικαιολογείται αντίδραση. Έτσι θα απαλειφθεί κι οποιαδήποτε ελπίδα αλλαγής πολιτικής σε οποιοδήποτε μέρος της Ευρώπης μπορεί να υπάρξει – ένας παράλληλος στόχος της ΕΕ.

Με ένα «Όχι» δεν ξέρουμε τι ακριβώς θα γίνει. Και κανένας στον κόσμο δεν έχει ξαναζήσει κάτι αντίστοιχο να το γνωρίζει με σιγουριά. Δεν μπορώ να θεωρήσω ταυτόσημο το «Όχι» με έξοδο από το Ευρώ καθώς δεν είναι επιθυμία των Ελλήνων και της Κυβέρνησης (κι ούτε απάντηση στο συγκεκριμένο δημοψήφισμα).

Ads

Όπως δεν είναι επιλογή και των Ευρωπαίων γιατί ναι μεν συναισθηματικά θέλουν να φύγουμε από το Ευρώ γιατί τους κουράσαμε, αλλά το οικονομικό τους συμφέρον είναι αυτό που έχει μεγαλύτερο συντελεστή βαρύτητας στην απόφασης τους. Κι αυτό δεν συμβαδίζει με την διάσπαση του Ευρώ.

Η έξοδος της Ελλάδας από το Ευρώ είναι μια ερμηνεία όσων υποκύπτουν στις φοβίες που σπέρνουν τα ΜΜΕ, αλλά κι όσοι ειλικρινά φοβούνται τη έξοδο από αυτό. Είναι γνωστό στον ανθρώπινο χαρακτήρα, τις φοβίες του, να τις βλέπει μπροστά του με κάθε ευκαιρία.

Το «Όχι» θεωρώ πως θα αποτελέσει καταλύτη κι εργαλείο για μια πιο ευνοϊκή συμφωνία. Στην χειρότερη περίπτωση αν συνεχιστεί αυτή η τιμωρητική (για τις Ελληνικές μαλακίες του παρελθόντος) κι αδιάλλακτη στάση από τους “θεσμούς” θα επέλθει μια αντίστοιχη συμφωνία της υπάρχουσας. Όποτε αν κάποιος επιθυμεί το «Ναι», μάλλον θα το φέρει πιο κοντά του ψηφίζοντας το «Όχι».