Εδώ και κάποιους μήνες, το radio 4 στην Αγγλία έχει επικοινωνία με έναν ακτιβιστή που ζει στη Ράκκα, την πρωτεύουσα του Χαλιφάτου του ISIS.

Ads

Συμμετέχει σε μια πολιτική ομάδα που λέγεται  Al-Sharqiya 24 η οποία αντιστέκεται στον ISIS, και ο άνθρωπος αυτός ρισκάρει στην κυριολεξία τη ζωή του, φτιάχνοντας μικρά animation ταινιάκια όπου διηγείται τη ζωή στη Ράκκα κάτω από το καθεστών των ακραίων τζιχαντιστών και του νόμου της Σαρία.

Μιλάει για το πως επέστρεψε μια μέρα σπίτι του τον Γενάρη του 2014 για να βρει το σπίτι του κατεστραμμένο από τις μάχες, και τον πατέρα του νεκρό.

Μόλις εγκαταστάθηκε ο ISIS στην πόλη, έφαγε 40 χτυπήματα με μαστίγιο επειδή έβρισε. Η έγκυος αδερφή του μαθαίνοντας τα νέα έπαθε σοκ και άρχισε να αιμοραγεί. Έψαχναν για γιατρό, αλλά καθώς ο ISIS απαγορεύει στους άνδρες γιατρούς να εξετάζουν γυναίκες, ήταν αδύνατο να βρουν γυναικολόγο.

Ads

Είδε κεφάλια κομμένα και κρεμασμένα σε πάρκα για παραδειγματισμό, και μια γυναίκα που κατηγορούνταν για μοιχεία, να λιθοβολείται μέχρι θανάτου μέσα σε μια τρύπα.

Εκβιασμοί, εκτόξευση των τιμών στα τρόφιμα, υποχρεωτικά μαθήματα θρησκευτικών και απαγόρευση των ΜΜΕ είναι πια η νέα καθημερινότητά τους.

Ένας φίλος του, του μίλησε για την ακτιβίστικη ομάδα αντίστασης, την Al-Sharqiya 24 όπου μαζί προσπαθούν να δείξουν στον κόσμο τι συμβαίνει εκεί.

Γι αυτό έφτιαξαν και αυτά τα animation ημερολογιακά ταινιάκια που ταξιδεύουν πια παντού.

Ο άνθρωπος αυτός, το 2011 όταν ξεκίνησε η Αραβική άνοιξη είχε ένα σωρό ελπίδες, αλλά τώρα το μόνο που βλέπει είναι φόβος, παιδιά που κλαίνε, βία και μονοτονία.

Φοβάται ότι ο ISIS ανα πάσα στιγμή μπορεί να τον συλλάβει, ακόμα και για μια παρεξήγηση, επειδή έχασε το μάθημα της Σαρία, και ή να τον εκτελέσει όπως έγινε με τον φίλο του, ή να τον στείλει να πολεμήσει με τον ISIS.

Αγχώνεται για το πως θα αντιδράσει η μητέρα του αν συμβεί κάτι τέτοιο.

Μίλησε σε έναν φίλο του, μεγαλύτερο, ζητώντας συμβουλή. Ο φίλος του του είπε να φανταστεί ότι ακροβατεί σε ένα σκοινί, ανάμεσα σε δύο βουνά. Το παρόν, είναι το χάος που βρίσκεται από κάτω του, και γι αυτό δεν επιτρέπεται να κοιτάξει στο κενό.

Δείτε τα:

Πηγή: Independent
Μετάφραση: hitandrun.gr