Έφτασε τελικά σήμερα η πολυαναμενόμενη επιστολή της FIFA προς την ΕΠΟ και το υφυπουργείο Αθλητισμού με την οποία ζητά να ληφθεί απόφαση για επανέναρξη του Κυπέλλου Ελλάδας έως τις 15 Απριλίου. Σε αντίθετη περίπτωση η FIFA θα ανακοινώσει το ποδοσφαιρικό Grexit, δηλαδή τον αποκλεισμό της ΕΠΟ από τους κόλπους της έως ότου ληφθούν τα μέτρα που ζητά.

Ads

Στην επιστολή της η FIFA εκτός της επανέναρξης του κυπέλλου ζητά τη σύσταση μιας ομάδας διαπραγμάτευσης ώστε να υπάρξει αναθεώρηση στο νομοθετικό πλαίσιο τόσο για το νόμο Φούρα του 1999, όσο και γι’ αυτόν του Σταύρου Κοντονή (νόμος 4326 του 2015).  Επίσης και σε κάποιες διατάξεις του νόμου περί ντόπινγκ. Ακόμη ξεκαθαρίζει στην επιστολή πως η όποια απόφαση του Συμβουλίου της Επικρατείας δεν αφορά τη FIFA και τις δικές της απαιτήσεις.

Υπενθυμίζεται πως η ΕΠΟ είχε προσφύγει στο Συμβούλιο της Επικρατείας ζητώντας την ακύρωση της απόφασης του υφυπουργού Σταύρου Κοντονή για την ματαίωση του Κυπέλλου Ελλάδας, η οποία ελήφθη μετά τα επεισόδια στον αγώνα ΠΑΟΚ – Ολυμπιακού για τα ημιτελικά του θεσμού. Η υπόθεση είχε προγραμματιστεί να εκδικαστεί σήμερα ωστόσο για δεύτερη φορά οι δικηγόροι της ΕΠΟ ζήτησαν αναβολή της δίκης ισχυριζόμενοι πως δεν εξασφάλισαν ειδική άδεια από τον Δικηγορικό Σύλλογο, ο οποίος συνεχίζει την αποχή. Η εκδίκαση της υπόθεσης μεταφέρθηκε για τις 19 Απριλίου.

Ο κ. Κοντονής και οι συνεργάτες του θεωρούν πως η ΕΠΟ δεν πίεσε όσο έπρεπε για να λάβουν οι δικηγόροι της άδεια, σημειώνοντας πως η ομοσπονδία δεν ήθελε να γίνει η σημερινή εκδίκαση, καθώς εκτιμούσαν ότι η προσφυγή θα έπεφτε στο κενό. Παράλληλα, δηλώνεται η δυσαρέσκεια και για το δικηγορικό σύλλογο, καθώς δόθηκε άδεια για να εκδικαστεί υπόθεση που θεωρείται μικρότερης σημασίας από εκείνη της προσφυγής της ΕΠΟ κατά της απόφασης για ματαίωση του Κυπέλλου. Από το Υπουργείο θεωρούν ότι η ΕΠΟ φυγοδικεί και τεχνηέντως απέφυγε την πίεση για να γίνει η εκδίκαση.

Ads

Πηγές του υπουργείου σχολιάζοντας την επιστολή της FIFA σημειώνουν πως «όλα εξαρτώνται από την ΕΠΟ». «Η Κυβέρνηση δεν θα απαντήσει σήμερα.Μέσα στις επόμενες ημέρες θα αποσταλεί απάντηση», αναφέρουν οι εν λόγω πηγές και ξεκαθαρίζουν πως το Κύπελλο δεν πρόκειται να αρχίσει ξανά, αν δεν αλλάξει τη στάση της ΕΠΟ. «Από τη στιγμή που η ΕΠΟ δεν προέβη σε καμία κίνηση από αυτές που τις διαμηνύθηκαν στην τελευταία της συνάντηση με τον κ. Κοντονή, είναι αδύνατον να επαναρχίσει το Κύπελλο. Η επανέναρξη του Κυπέλλου εξαρτάται άμεσα από την κάθαρση, όπως ακριβώς την εξήγγειλε και ο ίδιος ο Πρωθυπουργός».

Σημειώνεται πως ο Υφυπουργός Αθλητισμού Σταύρος Κοντονής έχει καλέσει σε συνάντηση τους εκπροσώπους των τεσσάρων «μεγάλων» ΠΑΕ (Ολυμπιακού, ΑΕΚ, ΠΑΟΚ, Παναθηναϊκού) Γιάννη Βρέντζο, Αλέξη Δέδε, Χρήστο Παναγόπουλο και Μάκη Γκαγκάτση σε συνάντηση στο γραφείο του. Αντικείμενο οι εξελίξεις γύρω από το ελληνικό ποδόσφαιρο και οι λύσεις που πρέπει να αναζητηθούν για να αντιμετωπιστεί η διαφθορά και να αποφευχθεί το Grexit.

Το ενδιαφέρον στρέφεται πλέον και στη συνεδρίαση της Super League στις 12 Απριλίου, όπου θα συζητηθεί η πρόταση του προέδρου της Ξάνθης, Χρήστου Πανόπουλου, για ριζικές αλλαγές στο ελληνικό πρωτάθλημα. Όπως έχει ανακοινώσει ο κ. Πανόπουλος η πρότασή του έχει την υποστήριξη και των τεσσάρων «μεγάλων».

«Αυτή η πρωτοβουλία πάρθηκε από τις έντεκα μικρομεσαίες -σε εισαγωγικά- ΠΑΕ, συμφωνήσαμε όλοι σε αυτά που δημοσιοποιήθηκαν κι ανέλαβα να εκπροσωπήσω τις ΠΑΕ στις συναντήσεις με τους τέσσερις -επίσης σε εισαγωγικά- μεγάλους κι εν συνεχεία με τη Nova, που είναι ο μεγαλύτερος χρηματοδότης της Super League. Όπως είχα πει μετά τη συνάντηση των 11 ΠΑΕ εκφράζοντας και τις 15 πλέον (σημ: εκτός του Ηρακλή που δεν προσήλθε στη σύσκεψη), στο επόμενο ΔΣ, στις 12 Απριλίου, θα υλοποιηθούν όλα αυτά που έχουμε αποφασίσει», είπε μιλώντας στον Sport-fm και πρόσθεσε:

«Εκ των πραγμάτων, το μεγάλο θέμα είναι η ΕΠΟ. Αν βγάλετε την ετικέτα και βάλετε επαγγελματική διαιτησία όπως αυτή προτείνεται, πιστεύετε πως υπάρχει κανένας που θα τον νοιάζει τι σημαίνει ΕΠΟ; Δεν νοιάζει κανέναν ούτε τα της Εθνικής, ούτε τα ερασιτεχνικά πρωταθλήματα, ούτε τίποτα. Δεν ασχολείται κανένας με αυτό που λέγεται ΕΠΟ. Και για ποιον λόγο να ασχολείται;».