Ο πρώτος ημιτελικός του Κυπέλλου Ελλάδας στην Τούμπα μεταξύ του ΠΑΟΚ και του Ολυμπιακού ξεκίνησε αλλά δεν ολοκληρώθηκε ποτέ.

Ads

Ενώ το σκορ ήταν 2-1 υπέρ του Ολυμπιακού μια απόφαση του διαιτητή προκάλεσε την αντίδραση των παικτών του ΠΑΟΚ και τελικά την αποβολή παίκτη και την εκτόξευση φωτοβολίδων εντός του αγωνιστικού χώρου από τους οπαδούς. Νωρίτερα είχε πέσει και ένα μπουκάλι με νερό από τους οπαδούς του ΠΑΟΚ, το οποίο χτύπησε τον προπονητή του Ολυμπιακού Μάρκο Σίλβα. Ο διαιτητής Παππάς διέκοψε προσωρινά τον αγώνα για να γίνουν συστάσεις και ύστερα από μερικά λεπτά ο αγώνας συνεχίστηκε.

Για όσα συνέβησαν στην Τούμπα, ο ΠΑΟΚ κινδυνεύει με ποινή αντίστοιχη με αυτή που επιβλήθηκε στον Παναθηναϊκό για τα επεισόδια επίσης στο ντέρμπι κόντρα στον Ολυμπιακό, το οποίο δεν ξεκίνησε ποτέ. Ο δικέφαλος του Βορρά αναμένεται να τιμωρηθεί με αφαίρεση βαθμών, κλείσιμο της Τούμπας και βαρύτατο πρόστιμο. 

Όσα συνέβησαν μέχρι τη διακοπή

Στο 85ο λεπτό ο Στέφανος Καπίνο, τερματοφύλακας του Ολυμπιακού, ανέτρεψε τον Μακ εντός περιοχής, ωστόσο ο διαιτητής έδειξε να συνεχιστεί το παιχνίδι. Οι παίκτες του ΠΑΟΚ διαμαρτυρήθηκαν έντονα, ενώ ο Μακ φέρεται να έβρισε και να έφτυσε τον βοηθό διαιτητή Μήτσιο που βρισκόταν στην τελική γραμμή, δίπλα στο τέρμα, και μπροστά στον οποίο σημειώθηκε η επίμαχη φάση. Ο διαιτητής Παππάς απέβαλε τον Μακ και αμέσως οι οπαδοί εκτόξευσαν φωτοβολίδες εντός του αγωνιστικού χώρου.

Η ανατροπή του Μακ

Η αποβολή του Μακ

Οι παίκτες των φιλοξενούμενων και οι διαιτητές αποχώρησαν από τον αγωνιστικό χώρο. Μετά από διαβουλεύσεις περίπου 20 λεπτών οι παίκτες και των δύο ομάδων επέστρεψαν στον αγωνιστικό χώρο, ωστόσο, όπως αποδείχθηκε, αυτό ήταν προσωρινό. Όταν η διαιτητική ομάδα έκανε την εμφάνισή της στο γήπεδο, νέα αντικείμενα έπεσαν στον αγωνιστικό χώρο και ακολούθησε εισβολή οπαδών του ΠΑΟΚ. Οι παίκτες έδωσαν τη θέση τους στις διμοιρίες των ΜΑΤ και το παιχνίδι διακόπηκε οριστικά και κατοχυρώθηκε υπέρ του Ολυμπιακού με 3-0, όπως ορίζει ο κανονισμός. 

Η διακοπή του αγώνα

Ακολούθησαν συγκρούσεις σώμα με σώμα μεταξύ οπαδών και αστυνομικών και φωτιές στις εξέδρες. Επεισόδια σημειώθηκαν και εκτός γηπέδου. Η αστυνομία που έκανε και χρήση δακρυγόνωνπροχώρησε σε τουλάχιστον 20 προσαγωγές. 

Σαββίδης: Φέρτε ξένους διαιτητές, δεν κατεβαίνουμε στον δεύτερο αγώνα

Ads

Ο ιδιοκτήτης της ΠΑΕ ΠΑΟΚ μετά τη διακοπή του αγώνα δήλωσε πως το παιχνίδι θα πρέπει να ξαναγίνει με ξένους διαιτητές. Αν αυτό δεν συμβεί, όπως είπε, ο ΠΑΟΚ δεν πρόκειται να κατέβει να παίξει τον δεύτερο αγώνα στο γήπεδο Καραϊσκάκη. «Εγώ απαιτώ να απομακρυνθούν όλοι οι διαιτητές. Να παραιτηθεί τώρα ο Γκιρτζίκης. Να μεταφέρω τα χαιρετίσματα μου στον Μαρινάκη που είναι στο Λονδίνο. Πρέπει να κάνει κάτι για να σταματήσει αυτή η κατάσταση ή να φύγει από το ποδόσφαιρο», είπε και πρόσθεσε:

«Λέω σε όλους τους διαιτητές να μην παίζουν με τη φωτιά. Οι ενέργειές του προκαλούν ποινικά αδικήματα στον αγωνιστικό χώρο. Και οικονομικές ζημιές. Δεν ξέρω τι οικονομική ζημιά έχουν κάνει οι οπαδοί που προκλήθηκαν από τον διαιτητή. Τι κάνει η πολιτεία; Πώς είναι δυνατόν μπροστά σε γεμάτο γήπεδο, ο διαιτητής να κάνει ό,τι γουστάρει; Αυτοί οι διαιτητές δεν φοβούνται ούτε τον Θεό ούτε τον διάολο». 

Ακολουθεί ολόκληρη η δήλωση: «Θα ήθελα να ζητήσω συγνώμη μπροστά σε όλους. Δυστυχώς δεν βλέπουμε καμία θετική κίνηση προς τα μπρος και όλα αυτά προκαλούν όσα απαράδεκτα είδαμε σήμερα στον αγωνιστικό χώρο. Σήμερα είναι παρών εδώ το αθηναϊκό ποδόσφαιρο. Πρέπει να μπει ένα τέλος. Δεν μπορεί τέτοιοι διαιτητές να παίζουν. Εγώ απαιτώ να απομακρυνθούν όλοι οι διαιτητές. Να παραιτηθεί τώρα ο Γκιρτζίκης. Να μεταφέρω τα χαιρετίσματα μου στον Μαρινάκη που είναι στο Λονδίνο. Πρέπει να κάνει κάτι για να σταματήσει αυτή η κατάσταση ή να φύγει από το ποδόσφαιρο.

Αυτό το ματς πρέπει να γίνει ξανά με ξένους διαιτητές. Εμείς δεν θα κατέβουμε στην Αθήνα για το δεύτερο παιχνίδι. Λέω σε όλους τους διαιτητές να μην παίζουν με τη φωτιά. Οι ενέργειές του προκαλούν ποινικά αδικήματα στον αγωνιστικό χώρο. Και οικονομικές ζημιές. Δεν ξέρω τι οικονομική ζημιά έχουν κάνει οι οπαδοί που προκλήθηκαν από τον διαιτητή. Τι κάνει η πολιτεία; Πώς είναι δυνατόν μπροστά σε γεμάτο γήπεδο, ο διαιτητής να κάνει ό,τι γουστάρει; Αυτοί οι διαιτητές δεν φοβούνται ούτε τον Θεό ούτε τον διάολο.

Έβλεπα όλα αυτά και για πρώτη φορά άρχισαν να ντρέπομαι που έχω σχέση με το ελληνικό ποδόσφαιρο. Πρέπει να μας ακούσει η Αθήνα. Ελλάδα δεν είναι μόνο η Αθήνα. Δεν πρέπει να παίζει ποδόσφαιρο μόνο η Αθήνα. Δεν γίνεται τα αποφάγια της Αθήνας να τα δίνουν σε όλους τους υπόλοιπους. Άμεσα πρέπει να έρθουν ξένοι διαιτητές. Και αν η ΕΠΟ δεν έχει λεφτά, τότε η ΠΑΕ ΠΑΟΚ βάζει όλα τα έξοδα για να έρθουν να σφυρίζουν. Σε καμιά περίπτωση δεν δικαιολογώ τους φιλάθλους αλλά είμαστε άνδρες. Κάτι πρέπει να μας θίγει. Η πολιτεία πρέπει να ασκήσει ποινική δίωξη κατά των διαιτητών η οποία εσκεμμένα πυροδοτεί τη βία. Ο ΠΑΟΚ ακόμα και να μείνε μόνος, θα συνεχίσει να κάνει ενέργειες για τη διάλυση αυτών των φαινομένων. Ο νέος πρόεδρος της ΕΠΟ πρέπει μόνο να είναι άνθρωπος από τη Θεσσαλονίκη. Ζητώ συγνώμη από τους φιλάθλους που η διάθεσή τους έχει χαλάσει. Η θέση του ΠΑΟΚ δεν θα αλλάξει ακόμα και αν μας βγάλουν από το πρωτάθλημα».

Ολυμπιακός: Σε παραλήρημα ο Σαββίδης

«Δεν ασχολούμαστε με το παραλήρημα του κ. Σαββίδη», ήταν η αντίδραση της ΠΑΕ Ολυμπιακός για όσα δήλωσε ο ιδιοκτήτης της ΠΑΕ ΠΑΟΚ, Ιβάν Σαββίδης.

Ένταση και στη συνέντευξη Τύπου – Αποχώρησε ο Σίλβα

Επεισοδιακή ήταν και η συνέντευξη Τύπου μετά τον αγώνα. Ο προπονητής του Ολυμπιακού Μάρκο Σίλβα δέχτηκε ερώτηση για τη διαιτησία, ωστόσο είπε πως δεν πρόκειται να σχολιάσει αποφάσεις διαιτητών, ούτε κάτι εξωαγωνιστικό, σημειώνοντας πως «δεν είναι δική του δουλειά». Ακολούθησε ένταση στην αίθουσα Τύπου με μερίδα δημοσιογράφων να επιτίθεται τόσο στον Μάρκο Σίλβα, όσο και στον διευθυντή επικοινωνίας του Ολυμπιακού Κώστα Καραπαπά. Τελικά ο προπονητής του Ολυμπιακού αποχώρησε από την αίθουσα.