Σε ηλικία 73 ετών άφησε σήμερα την τελευταία του πνοή στη Θεσσαλονίκη, χτυπημένος από την επάρατη νόσο ο Θωμάς Βουλινός, ο αμφιλεγόμενος και ρηξικέλευθος πρώην πρόεδρος και μεγαλομέτοχος του ΠΑΟΚ, που ήρθε σε πλήρη διάσταση με τους οπαδούς της ομάδας του τον Μάρτιο του 1996, μετά από επτά χρόνια παρουσίας του στην ηγεσία της.

Ads

Ο Θωμάς Βουλινός, βιοτέχνης και βιομήχανος ξεκίνησε από τον Μακεδονικό, τον οποίο ανέλαβε το καλοκαίρι του 1978 και δύο χρόνια αργότερα οδήγησε στην Α΄ εθνική. Μερικά χρόνια αργότερα απόκτησε το μετοχικό κεφάλαιο του ΠΑΟΚ από τον επίσης εκλιπόντα Γιάννη Δεδέογλου, τον Απρίλη του 1983.

Στα χρόνια της παρουσίας του στον ΠΑΟΚ έβαλε τη σφραγίδα του στην ομάδα και την οδήγησε σε ελληνικές και ευρωπαϊκές διακρίσεις, αλλά σταδιακά τα οικονομικά προβλήματα τον ανάγκασαν να μειώσει τους προϋπολογισμούς της και ο τρόπος διοίκησής του τον έφερε σε αντίθεση με τους οπαδούς της.

Tο 1992 οι οργανωμένοι οπαδοί του ΠΑΟΚ είχαν αποφασίσει να τον πολεμήσουν και να τον απομακρύνουν από την ομάδα και για τον λόγο αυτό διέκοψαν τον επαναληπτικό αγώνα του Κυπέλλου ΟΥΕΦΑ με την Παρί Σεν Ζερμέν, στην Τούμπα, εισβάλλοντας στον αγωνιστικό χώρο για να διακοπεί το παιχνίδι και λόγω αυτής της διακοπής να αναγκαστεί ο μεγαλομέτοχος και πρόεδρος της ομάδας να αποχωρήσει από αυτήν.

Ads

Κάτι τέτοιο δεν συνέβη αμέσως αλλά τέσσερα χρόνια αργότερα. Τον Μάρτιο του 1996, όταν ο ίδιος αποχώρησε αφήνοντας πίσω του μια πορεία με αρνητικά σημάδια αλλά και κάποια χρέη που δημιουργήθηκαν από την υστέρηση εσόδων, λόγω της αποχής των φιλάθλων από τα παιχνίδια της ομάδας.

Με την αποχώρησή του ο Θωμάς Βουλινός δώρισε 7500 μετοχές της ΠΑΕ ΠΑΟΚ από το προσωπικό του μετοχολόγιο, αξίας 40 εκατομμυρίων δρχ. στους βετεράνους της ομάδας που για να τις αποκτήσουν έπρεπε να σχηματιστούν σε σύλλογο εγκεκριμένο από το Πρωτοδικείο, όπως και έγινε.

Τον Θωμά Βουλινό διαδέχτηκε στην ηγεσία του ΠΑΟΚ ο Γιώργος Μπατατούδης, που παρομοίως μετά από επτά χρόνια εγκατέλειψε την ηγεσία και το μετοχικό κεφάλαιο της ΠΑΕ.

Ο παρορμητικός, σκληρός και άτεγκτος Θωμάς Βουλινός σύνδεσε το πέρασμά του από το ποδόσφαιρο των δεκαετιών 80-90 με αρκετά περιστατικά που έμειναν στο πέρασμα του χρόνου. Κάποτε, το 1991 πήρε από τον αγωνιστικό χώρο στο γήπεδο της Λεωφόρου την ομάδα του και έφυγε πριν την λήξη ενός αγώνα με τον Παναθηναϊκό, γιατί δεν ανέχονταν τα σφυρίγματα του Βοιωτού διαιτητή κ.Καραμάνη.

Εκεί όμως που η φήμη του εκτινάχθηκε ήταν το καλοκαίρι του 1981, όταν ήρθε σε ανοιχτή ρήξη με τον τότε υπουργό του ΠΑΣΟΚ και πρόσωπο των τελευταίων ημερών, Κίμωνα Κουλούρη και με επιθετικές εκφράσεις προς αυτόν ήρθε κόντρα με το τότε πολιτικό κατεστημένο. «Αν τελειώσεις από υπουργός, μπορεί να σε πάρω για ηλεκτρολόγο στο εργοστάσιό μου» είπε σε μια δήλωσή του ο εκλιπών παράγων του ποδοσφαίρου, απευθυνόμενος στον Κίμωνα Κουλούρη. Κι αυτό θεωρήθηκε σαν «παιχνίδι με τη φωτιά» για το σύλλογο της Νεάπολης, που τότε είχε σαν οικονομικό και διοικητικό ηγέτη τον αποδημήσαντα παράγοντα.

Μετά την απομάκρυνσή του από τον ΠΑΟΚ δεν ασχολήθηκε άλλο με το ποδόσφαιρο και δεν πήγε ποτέ να παρακολουθήσει παιχνίδι του «Δικέφαλου». Μόνο μια-δυο φορές πήγε στο γήπεδο για να δει την εθνική ομάδα ποδοσφαίρου, προσκεκλημένος του άλλοτε προέδρου της ΕΠΟ, Βασίλη Γκαγκάτση, που ήταν δικό του διοικητικό δημιούργημα, αφού αυτός τον επέλεξε εκείνα τα χρόνια για τη νομική υπηρεσία του ΠΑΟΚ.

Τους τελευταίους μήνες ταλαιπωρήθηκε από την ανίατη ασθένεια, που τον «χτύπησε» στο συκώτι και χθες κατέληξε. Η κηδεία του θα γίνει αύριο στις 16:00, από τον Άγιο Γεώργιο Πανοράματος στη Θεσσαλονίκη.