Δύο μέρες μείνανε για να τελειώσει κι αυτό το Παγκόσμιο Κύπελλο. Βραζιλία και Ολλανδία αγωνίζονται σήμερα το βράδυ στις 11μμ, στο μικρό τελικό του Μουντιάλ στο Εστάντιο Νασιονάλ στην πρωτεύουσα της χώρας, Μπραζίλια, σ’ έναν αγώνα που «κράζει» ο προπονητής των «οράνιε», Λουίς φαν Χάαλ δηλώνοντας πως «νομίζω ότι αυτό το παιχνίδι δεν θα έπρεπε ποτέ να διεξαχθεί. Το επαναλαμβάνω εδώ και δέκα χρόνια αυτό, αλλά τελικά θα πρέπει να παίξουμε. Δεν θα έπρεπε να διεξάγεται αναμέτρηση για την τρίτη ή την τέταρτη θέση. Υπάρχει μόνο ένα τρόπαιο στο Μουντιάλ που μετράει και αυτό είναι ο Παγκόσμιος Πρωταθλητής». Και δεν θα διαφωνήσω μαζί του. Γράφει η Τόνια Γκόρου

Ads

Η Βραζιλία μετά την εφτάρα ας ελπίσουμε ότι θα έχει καλύτερη τύχη, έστω για τον λαό της αλλιώς τους βλέπω όλους με ηρεμιστικά μέχρι το επόμενο Παγκόσμιο Κύπελλο στη Ρωσία το 2018. Αναμένεται επίσης η απόφαση της Ποδοσφαιρικής Ομοσπονδίας της Βραζιλίας σχετικά με το μέλλον του προπονητή της «σελεσάο», Λουίς Φελίπς Σκολάρι, καθώς παρόλο που του είχαν ζητήσει να παραμείνει και μετά το Παγκόσμιο Κύπελλο, μετά την συντριβή από τους Γερμανούς τα πράγματα άλλαξαν και ο ομοσπονδιακός τεχνικός θα κληθεί, ίσως, να παραιτηθεί. Σε αγωνιστικό επίπεδο, ο Σκολάρι θα αφήσει εκτός 11αδας τον Γρεντ που απογοήτευσε και αποδοκιμάσθηκε, ενώ αναμένεται να παίξει από την αρχή ο Ζο.

Στο στρατόπεδο των Ολλανδών, υπάρχει μια μικρή απογοήτευση, αφού μετά από μια καλή πορεία στην διοργάνωση τελικά αποκλείστηκαν στα πέναλντι από την Αργεντινή. Ο Λουίς φαν Χααλ, δεν αναμένεται να κάνει σημαντικές αλλαγές και θα στηριχθεί στην καλή κυκλοφορία της μπάλας και στην τριπλέτα Σνάϊντερ, Φαν Πέρσι και Ρόμπεν. Κατά πάσα πιθανότητα κάτω από τα δοκάρια θα καθήσει ο Κρουλ αντί του Σίλεσεν.

Τον Αλγερινό διαιτητή, Τζαμέλ Χαϊμουντί, όρισε η FIFA για να διευθύνει τον  μικρό τελικό. Ο 43χρονος θα γίνει ο πρώτος ρέφερι που από τη «Μαύρη Ήπειρο» θα σφυρίξει σε αγώνα που θα κρίνει την 3η θέση ενός Μουντιάλ. Στη διάρκεια της διοργάνωσης διαιτήτευσε στυς αγώνες: Αυστραλία-Ολλανδία, Κόστα Ρίκα-Αγγλία και Βέλγιο-ΗΠΑ.

Ads

Για την προϊστορία τώρα, αυτή θα είναι η 12η φορά που θα συναντηθούν οι δύο ομάδες και η παράδοση είναι ακριβώς μοιρασμένη. Από αυτά τα ματς τα τέσσερα ήταν για το Μουντιάλ και το ρεκόρ είναι υπέρ της Ολλανδίας. Πιο πρόσφατη νίκη της Ολλανδίας ήταν το 2010 στα προημιτελικά με σκορ 2-1 και πιο πρόσφατη της Βραζιλίας το 1994. Στη μοναδική τους ισοπαλία το 1998, προκρίθηκε στα πέναλντι η Βραζιλία. Η φετινή είναι η δεύτερη φορά στην ιστορία της Ολλανδίας που τερματίζει για δύο συνεχόμενα Μουντιάλ στη τετράδα (1974, 1978 οι δύο προηγούμενες). Σκόραρε 12 γκολ στα πρώτα έξι παιχνίδια της, αλλά κανένα στα προημιτελικά και ημιτελικά. Με την ήττα από την Αργεντινή στα πέναλντι, η Ολλανδία έχει χάσει πλέον τα 5 από τα 7 παιχνίδια της που πήγαν στα πένλντι σε Μουντιάλ και Euro. Αυτός θα είναι ο δεύτερος μικρός τελικός στην ιστορία της σε Μουντιάλ.