Με ένα «ελεύθερο ταξίδι» στον «Κόσμο τον μικρό, τον Μέγα!» του Οδυσσέα Ελύτη, στον λυρικό και στοχαστικό του λόγο, στα δυνατά χρώματα των εικόνων του και στα ιδανικά τοπία της δικής του πνευματικής επικράτειας, με οδηγό την πρωτότυπη μουσική του Γιώργου Κουρουπού, τιμά το Μέγαρο Μουσικής Αθηνών την επέτειο συμπλήρωσης εκατό χρόνων από τη γέννηση του νομπελίστα ποιητή κι ανανεωτή της ελληνικής ποίησης.

Ads

Στο πρόγραμμα αυτού του αφιερώματος που θα πραγματοποιηθεί την Πέμπτη, 3 Νοεμβρίου, στις 8.30 το βράδυ, στην Αίθουσα «Χρήστος Λαμπράκης», παλαιότερες αλλά και πρόσφατες μελοποιημένες δημιουργίες του συνθέτη, λειτουργούν ως πυξίδα για την παρουσίαση ποιημάτων αλλά και αποσπασμάτων πεζού λόγου απ’ όλες τις περιόδους της γραφής του, καθώς και εικόνων (κινηματογραφικών ντοκουμέντων), εικαστικών έργων του και προσωπικών φωτογραφιών.

Στίχους του Ελύτη θα απαγγέλει η ποιήτρια και σύντροφός του, Ιουλίτα Ηλιοπούλου, συνοδευόμενη από τον ηθοποιό Άρη Λεμπεσόπουλο στην ανάγνωση επιλεγμένων πεζών του κειμένων.

Τις μουσικές συνθέσεις του Γιώργου Κουρουπού σε στίχους Οδυσσέα Ελύτη θα ερμηνεύσουν γνωστοί σολίστ (Γιώργος Παναγιωτίδης στο βιολί, Ali Basegmezler στη βιόλα, Fabiola Ojeda στο τσέλο, Θανάσης Αποστολόπουλος στο πιάνο) και λυρικοί τραγουδιστές (Θεοδώρα Μπάκα, μέτζο σοπράνο και Τάσης Χριστογιαννόπουλος, βαρύτονος) όπως και η Παιδική Χορωδία των Αρσακείων Σχολείων υπό τη διεύθυνση της Χριστίνας Βαρσάμη-Κούκνη.

Ads

«Ο Ελύτης», σημειώνει η Ιουλίτα Ηλιοπούλου, «διαμόρφωσε μια εξαιρετικά εύφορη και ιδιαίτερη στη σημασία της ποιητική που τη διέπουν σταθερά αξιώματα: η υπέρβαση και η γεωμέτρηση, η ανακατάταξη της πραγματικότητας, η πίστη στη διάρκεια, η θεωρία των αναλογιών, η ερωτική σύλληψη του κόσμου, η αγιοποίηση των αισθήσεων, η χαριστική αντίληψη της ζωής, η επανάκτηση της αθωότητας, η διαφάνεια ως πνευματική αξία, η δικαιοσύνη, η αδιάκοπη διεκδίκηση της ελευθερίας, η ηλιακή μεταφυσική ως μέθοδος αποκρυπτογράφησης του μυστηρίου της ζωής».

Η εκδήλωση φιλοδοξεί «να οδηγήσει τον ακροατή-θεατή σε μια βαθύτερη -ή έστω διαφορετική- κατανόηση του έργου του Οδυσσέα Ελύτη αλλά επίσης, μέσα από το παζλ φράσεων, ήχων και εικόνων, να ξεπροβάλλει αβίαστα, διαυγής και απέριττη, η μορφή του», συμπληρώνει ο Γιώργος Κουρουπός που για πρώτη φορά καταπιάστηκε με το έργο του ποιητή το 1989.

Οι προβολές, που συνοδεύουν τη εκδήλωση, βασίζονται σε εικαστικά έργα του Οδυσσέα Ελύτη (κολάζ και ζωγραφική), σε χειρόγραφα του καθώς και σε φωτογραφικό υλικό από διάφορες στιγμές της ζωής του.

Προβάλλονται, επίσης, δύο μικρά κινηματογραφικά ντοκουμέντα: το πρώτο μια ιδιωτική ταινία της εποχής 1955-1962, προέρχεται από το Αρχείο του Ανδρέα Εμπειρίκου και το δεύτερο από το Εθνικό Οπτικοακουστικό Αρχείο (στιγμιότυπα από Επίκαιρα της περιόδου 1979-1980).

Του μουσικού αυτού ταξιδιού στο έργο του Ελύτη προηγείται το Διεθνές Συνέδριο-Συμπόσιο (αύριο Τρίτη 1 και μεθαύριο Τετάρτη 2 Νοεμβρίου), που φέρει τον τίτλο «Ο Εικοστός αιώνας στην ποίηση του Ελύτη. Η ποίηση του Ελύτη στον εικοστό πρώτο αιώνα», στο οποίο διακεκριμένοι Έλληνες και ξένοι επιστήμονες και ειδικοί συνδιαλέγονται για το έργο του μεγάλου Έλληνα ποιητή.

Την καλλιτεχνική επιμέλεια της εκδήλωσης, που εντάσσεται στη Σειρά του Μεγάρου «Ελληνική Μουσική», έχει η Ιουλίτα Ηλιοπούλου.