Τμήμα ενός αρχαίου ρωμαϊκού τοίχου κατέρρευσε την περασμένη Παρασκευή στον αρχαιολογικό χώρο της Πομπηίας, λόγω των συνεχιζόμενων καταιγίδων και πλημμυρών που πλήττουν όλη την χώρα, προκαλώντας εκ νέου την οργή της ιταλικής κοινής γνώμης απέναντι στην κυβέρνηση του Σίλβιο Μπερλουσκόνι.

Ads

 
Ο τοίχος αποτελούσε μέρος των εξωτερικών τειχών της αρχαίας πόλης, κοντά στην Πύλη Νόλα, σε περιοχή επισκέψιμη για το κοινό. Η κατάρρευση του τοίχου προκλήθηκε έπειτα μετά από θυελλώδεις καταιγίδες που έπληξαν την Ιταλία. Σύμφωνα με την αρχαιολογική ομάδα που εκτιμά τη ζημιά, δεν υπάρχει κίνδυνος για τους επισκέπτες του χώρου.
 
«Έχω δηλώσει πολλές φορές ότι ανησυχώ ιδιαίτερα για το τι αποτέλεσμα θα έχουν οι βροχοπτώσεις στην Πομπηία» ανέφερε ο Ιταλός υπουργός Πολιτισμού, Τζιανκάρλο Γκαλάν, τονίζοντας ότι το υπουργείο επεξεργάζεται ένα σχέδιο προστασίας του αρχαιολογικού χώρου από ευρωπαϊκά κονδύλια ύψους 105 εκ. ευρώ.
 
Υπενθυμίζεται ότι περίπου ένα χρόνο πριν είχαν καταρρεύσει αρκετά κτίρια της πόλης, μεταξύ των οποίων ο «Οίκος των Μονομάχων», ένα κτίριο με νωπογραφίες, όπου οι μονομάχοι της αρχαίας Ρώμης εξασκούνταν πριν από τη μάχη.
 
Ο τότε υπουργός Πολιτισμού της Ιταλίας Σάντρο Μπόντι, ο οποίος κατηγορήθηκε ότι δεν έδειξε το απαιτούμενο ενδιαφέρον για την προστασία των αρχαιολογικών θησαυρών της χώρας, παραιτήθηκε την περασμένη άνοιξη και ο διάδοχός του υποσχέθηκε να κάνει περισσότερα για την προστασία της Πομπηίας.
 
Η UNESCO έχει ήδη δηλώσει την αγωνία της για την αρχαία πόλη κηρύσσοντας τη σε «κατάσταση έκτακτης ανάγκης» από το Ιούλιο του 2008.