Την ίδια ώρα πού οι σκατόψυχοι φυρερίσκοι της Χ.Α. έπαιρναν τον δρόμο για το φυσικό τους περιβάλλον, την «μπουζού», η άλλη Ελλάδα στις Κυκλάδες έστηνε αρχέγονα γλέντια βασισμένα σε ένα κλασικό παραδοσιακό όργανο, την τσαμπούνα. Φωτο-Κείμενο: Δημήτρης Θεοδόσης

Ads

 
Έγινε με μεγάλη επιτυχία η 12η μουσική συνάντηση λαϊκών πνευστών Νοτίου Αιγαίου στην Πάρο και Αντίπαρο από τις 27 μέχρι τις 29 Σεπτεμβρίου. Πάνω από 250 μουσικοί κυρίως από τις Κυκλάδες, με τσαμπούνες λαούτα νταούλια κλαρίνα, οδήγησαν τους συμμετέχοντες επισκέπτες σε διονυσιακές καταστάσεις με μουσική, χορό, φαϊ και γλέντι.
 
Το πρόγραμμα περιλάμβανε καλωσόρισμα από εκπροσώπους φορέων των τοπικών κοινωνιών,μουσικές περιηγήσεις σε οικισμούς της Αντιπάρου, της Νάουσας, της Παροικιάς και χωριών της Πάρου, προβολή μικρού μήκους ταινίας γύρω από την τσαμπούνα, παρουσίαση των μουσικών σχημάτων,ξενάγηση στην Παναγιά Καταπολιανή και φυσικά λαϊκά γλέντα σε Αντίπαρο Νάουσα και Παροικιά.
 
Πάντα τέτοια.
 
Εχτές στο καράβι της επιστροφής, κουρασμένος αλλά γεμάτος όμορφες εικόνες, ονειρευόμουνα μια γενικευμένη εξέγερση ενάντια στα κέντρα τού συστήματος, με όπλα τσαμπούνες κλαρίνα νταούλια κιθάρες κρουστά συνθετητές και ότι άλλο ήθελε προκύψει.