Τούρκοι αρχαιολόγοι ανακάλυψαν στην Αντιόχεια ένα εντυπωσιακό αρχαίο μωσαϊκό με έναν σκελετό τον “Ευφρόσυνο” (αυτός που χαίρεται τη ζωή), ο οποίος εμφανίζεται σε στάση χαλάρωσης με κρασί και ένα καρβέλι ψωμί. 

Ads

Όπως δημοσιεύει η εφημερίδα Hurriyet, το ψηφιδωτό φέρεται να είναι 2.400 ετών και ανακαλύφθηκε στην επαρχία Χατάι, κοντά στα σύνορα με τη Συρία. Σύμφωνα με τις πρώτες εκτιμήσεις, κοσμούσε την «τραπεζαρία» ενός σπιτιού.  Σημειώνεται πως παρόμοιο ψηφιδωτό έχει βρεθεί και στην Ιταλία.

«Εντοπίστηκαν τρεις σκηνές γυάλινου μωσαϊκού. Δύο πράγματα είναι πολύ σημαντικά για την ελίτ της ρωμαϊκής περιόδου όσον αφορά στις κοινωνικές δραστηριότητες. Το πρώτο είναι το λουτρό και το δεύτερο το δείπνο», δήλωσε η αρχαιολόγος Ντεμέτ Καρά από το αρχαιολογικό μουσείο του Χατάι, μιλώντας στην τουρκική εφημερίδα Hurriyet, εξηγώντας πως αυτές οι δύο δραστηριότητες είναι, που παρουσιάζονται στις τρεις σκηνές του ψηφιδωτού.

image

Ads

Η Αντιόχεια υπήρξε το λίκνο του ελληνικού πολιτισμού στην περιοχή της Μέσης Ανατολής, μια πόλη που αποτέλεσε το σταυροδρόμι των μεγάλων φιλοσοφικών ρευμάτων, με μεγάλη ανάπτυξη των γραμμάτων και των επιστημών.Υπήρξε η πόλη των εθνικών, φιλοσοφικών και θρησκευτικών αντιθέσεων, αλλά και των θεαμάτων, της πολυπολιτισμικότητος και των ακραίων εκφραστικών εκδηλώσεων. Ιδρύθηκε στα τέλη του 4ου αιώνα π.Χ. από τον Σέλευκο Α’ τον Νικατόρα, στρατηγό του Μεγάλου Αλεξάνδρου και πήρε το όνομά της από τον πατέρα του, Αντίοχο.