Το “Εργαστήριο Σκέψης” συνιστά μια Διεθνή, Μορφωτική, Ερευνητική και Πολιτιστική Κοινότητα που δημιουργήθηκε από το στοχαστή Αλέξη Καρπούζο και  βρίσκεται καθ΄οδόν τα τελευταία 18 χρόνια, επιχειρώντας να χαράξει μια οδό Σκέψης που να εμψυχώνεται από το Λόγο της Σχέσης και τη Συνείδηση της Συνύπαρξης. Ακολουθούν περισσότερες πληροφορίες για τη φιλοσοφία και τη δράση του, με αφορμή το νέο πρόγραμμα μαθημάτων για την άνοιξη και το καλοκαίρι του 2017:

Ads

Με άξονα τη Στοχαστική Παιδεία, ως Αγωγή και Καλλιέργεια του Λόγου και της Ψυχής, Δοκιμάζει την Εμπειρία της Ανοιχτής Σκέψης, της Διεπιστημονικής/Ολιστικής έρευνας και της σφαιρικής Γνωσιακής και Αυτογνωσιακή Διδασκαλίας και Μάθησης. Η Ανοιχτή Σκέψη, η Σκέψη της Ανοιχτής Ολότητας, η Γνώση που μετουσιώνεται σε Σοφία, αποβλέπουν στη ριζική ψυχική και νοητική μεταμόρφωση του Ανθρώπου.

Όλα αυτά τα χρόνια έχει δημιουργήσει μια παραγωγική ατμόσφαιρα που ενέπνευσε όλους όσοι-ες μετείχαν να οραματιστούν δυνατότητες αυτοοργάνωσης της ζωής και της κοινωνίας. Έτσι, πέραν από την μορφωτική και ερευνητική διάσταση, το “Εργαστήριο Σκέψης” οργανώνει, αναπτύσσει, συμμετέχει σε:

Καλλιτεχνικές Δράσεις (εικαστικές, μουσικές και θεατρικές ομάδες), Πολιτιστικές Δράσεις (κινηματογραφική λέσχη, λέσχη χορού), Κοινωνικές Δράσεις (Κοινωνικά Ιατρεία, Κοινωνικά Σχολεία, δίχτυα παραγωγών για αδιαμεσολάβητες ανταλλαγές υπηρεσιών και αγαθών).

Ads

Το 2016 δημιουργήθηκαν οι καινούργιες δράσεις:

  • «Το σχολείο της Γης και του Ουρανού», υπαίθριες ατμόσφαιρες γνώσης και σοφίας,
  • «Ο Δρόμος για το Αόρατο» η φιλοσοφική κοινότητα έρευνας για παιδιά και εφήβους»,
  • Το διεθνές διαδικτυακό πρόγραμμα » Transformation of tThought and the Evolution of Consciousness»,
  • «Η Ψυχή της Συμπαντος – Το Σύμπαν της Ψυχής», διεπιστημονικό πρόγραμμα που απευθύνεται σε εκπαιδευτικούς και ψυχοθεραπευτές.

Το Πρόγραμμα μαθημάτων του Εργαστηρίου Σκέψης (Άνοιξη-Καλοκαίρι 2017):

1. ”Το Σχολείο της Γης και του Ουρανού”, υπαίθριες ατμόσφαιρες γνώσης και σοφίας εγκαινιάζει την καλοκαιρινή περίοδο με το μάθημα  ”Η Αφύπνιση της Κοσμικής Συνείδησης”, στο δάσος με τα έλατα στο όρος Οίτη και στο πάρκο της Παύλιανης στο νομό Φθιώτιδας, στις 7 Μαίου και ώρα 12 το μεσημέρι.

2. ”Ο Δρόμος για το Αόρατο”, το μαγικό εργαστήριο ερευνών και μάθησης για εφήβους, διοργανώνει ένα διήμερο, στις 13-14 Μαίου, από τις 11 το πρωί έως τις 4 το απόγευμα. Θα γίνει μια εισαγωγή στις σύγχρονες θεωρίες της φυσικής, της κοσμολογίας και των επιστημών του εγκεφάλου, θα προβληθούν video σχετικά με τα θέματα που θα παρουσιαστούν.

3. ‘Transformation of Thought and Evolution of Consciousness”, το διεθνές διαδικτυακό πρόγραμμα μαθημάτων με θέμα “Physics And Metaphysics”, το οποίο θα ξεκινήσει στις 20 Μαίου και θα διαρκέσει ένα μήνα. Στο πρόγραμμα παρεμβαίνουν ειδικοί επιστήμονες από ερευνητικά κέντρα της Ελλάδας, των Η.Π.Α και της Αγγλίας.

4. ”Η Ψυχή του Σύμπαντος – Το Σύμπαν της Ψυχής”, το διεπιστημονικό πρόγραμμα που απευθύνεται σε εκπαιδευτικούς και ψυχοθεραπευτές, θα διερευνήσει τη σχέση της ψυχής και της φύσης μέσα στο πλαίσιο των σύγχρονων φυσικομαθηματικών επιστημών και θα επιχειρήσει να διατυπώσει το όραμα μιας άλλης σχέσης ανθρώπου και κόσμου. Το πρόγραμμα θα ξεκινήσει στις 3 Ιουνίου και θα διαρκέσει όλο το μήνα.

Εισήγηση και συντονισμός: Αλέξης Καρπούζος  

Αναλυτικά το πρόγραμμα των μαθημάτων για όλες τις δράσεις και οι όροι συμμετοχής παρουσιάζονται στο site του Εργαστηρίου Σκέψης: https://ergastirioskepsis.com/ Επίσης, μπορείτε να απευθύνεστε στο e-mail: [email protected]. Λόγω του αυξημένου ενδιαφέροντος θα τηρηθεί σειρά προτεραιότητας.