«Το υπουργείο Πολιτισμού και Τουρισμού έχει προβεί στις δέουσες ενέργειες προκειμένου να αναθεωρήσει τον Ενδεικτικό Κατάλογο Μνημείων που συγκεντρώνουν τις προϋποθέσεις εγγραφής στον Κατάλογο Παγκόσμιας Κληρονομιάς της UNESCO», αναφέρει σε έγγραφό του που διαβιβάστηκε στη Βουλή, ο υφυπουργός Πολιτισμού και Τουρισμού Γιώργος Νικητιάδης.

Ads

 
Όπως διευκρινίζει ο κ. Νικητιάδης, οι ενέργειες αυτές αφορούν στη συγκρότηση Διυπουργικής Ομάδας Εργασίας και στη συνέχεια την εξέταση όλων των μνημείων, πολιτιστικών, φυσικών, μεικτών, που πληρούν τις προϋποθέσεις για ένταξή τους στον Ενδεικτικό Κατάλογο. Στο πλαίσιο της αναθεώρησης του Ενδεικτικού Καταλόγου, όπως αυτό περιγράφεται από τον υφυπουργό, θα εξεταστεί και ένταξη της Σπιναλόγκας.

Το έγγραφο διαβιβάστηκε στη Βουλή προς απάντηση ερώτησης του βουλευτή της ΝΔ Γιάννη Πλακιωτάκη, ο οποίος έχει επισημάνει την «ιστορική και τουριστική αξία της Σπιναλόγκας, η οποία μάλιστα αναμένεται μέσα στο 2012 να έχει 500.000 επισκέπτες από όλο τον κόσμο». Ο βουλευτής επικαλείται την εκπεφρασμένη βούληση και επιθυμία της τοπικής διοίκησης και κοινωνίας, να ενταχθεί στον κατάλογο μνημείων πολιτιστικής κληρονομιάς της UNESCO η Σπιναλόγκα, σημειώνοντας ότι «η δημοτική αρχή Αγίου Νικολάου, ήδη προχωρά με το σχεδιασμό και την ψήφιση σχεδίου διαχείρισης της Σπιναλόγκας και πλέον το μόνο που απομένει είναι η συγκρότηση από το υπουργείο Πολιτισμού και Τουρισμού της λίστας μνημείων που θα προτείνει η Ελλάδα στην Ουνέσκο, καθώς η διεθνής οργάνωση δεν δέχεται αυτόνομες υποψηφιότητες».