Αυθεντικές αφίσες από χώρες του πρώην Ανατολικού μπλοκ περιλαμβάνει η έκθεση Eastern European Poster Art που πραγματοποιείται στην Image Gallery μέχρι τις 10 Ιουνίου 2012.

Ads

Οι  εν λόγω χώρες έχουν τεράστια παράδοση στην τέχνη της αφίσας, η οποία άρχισε να αναπτύσσεται με ραγδαίους ρυθμούς μετά τη λήξη του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου. Αν και εκείνη την εποχή οι καλλιτεχνικές δράσεις υπόκεινται σε καθεστωτικούς περιορισμούς, πολλοί είναι οι καλλιτέχνες που εκφράζονται ελεύθερα και φτιάχνουν πρωτοποριακά σχέδια για αφίσες.

Στα μέσα με τέλη της δεκαετίας του 50 και με τις αλλαγές του πολιτικού σκηνικού, η αφίσα γίνεται μέσο καλλιτεχνικής έκφρασης και έτσι όλο και περισσότεροι καλλιτέχνες εισέρχονται στο χώρο αυτό. Τα έργα που δημιουργούνται ξεφεύγουν από περιορισμούς της καπιταλιστικής Δύσης και συνδέονται περισσότερο με τις καλές τέχνες παρά με τη γραφιστική.

Στην έκθεση της Image Gallery o επισκέπτης θα δει τις πρώτες και αυθεντικές εκτυπώσεις 150 αφισών που φιλοτεχνήθηκαν σε χώρες του Αντολικού μπλοκ από την δεκαετία του 1960 και μετά. Οι αφίσες αυτές είναι κυρίως από το χώρο του κινηματογράφου αλλά και από εκθέσεις, κονσέρτα και φεστιβάλ.

Ads

image

Ταινίες όπως το «Καμπαρέ» του Μπομπ Φόσι, το «Αλιεν» του Ρίντλεϊ Σκοτ και η «Τούτσι» του Σίντνεϊ Πόλακ δίνουν μια ιδέα για το περιεχόμενο της έκθεσης.

Η Ιmage Gallery αυτή την εποχή φιλοξενεί στο ισόγειό της και έκθεση με αυθεντικές κινηματογραφικές αφίσες από όλο τον κόσμο. Όλα τα αντικείμενα που εκτίθενται, θεωρούνται συλλεκτικά και κάποια διατίθενται προς πώληση.

Image Gallery – Λεωφ. Αμαλίας 36
www.theimage.gr