«Βουτιά από ψηλά σε μολυβένια θάλασσα»  – Είναι ένας στίχος  από  ένα παλιό τραγούδι του συγκροτήματος «Ενδελέχεια» αλλά πόσο καλά έρχεται και περιγράφει αυτό το έργο Public Art που μόλις εγκαταστάθηκε στο Ρίο της Βραζιλίας για την Ολυμπιάδα…

Ads

Ο γάλλος καλλιτέχνης JR μόλις αποκάλυψε δύο νέα, εντυπωσιακά σε μέγεθος, έργα του προς τιμήν των Ολυμπιακών Αγώνων του Ρίο 2016. Πρόκειται για δύο γιγαντιαίους αθλητές που τοποθετήθηκαν σε στρατηγικά σημεία της πόλης έτσι ώστε να μπορούν να τους θαυμάσουν οι επισκέπτες . Ο ένας είναι ένας άγνωστος αθλητής των καταδύσεων  που βουτάει στην περιοχή Bara κι ο άλλος είναι ο διάσημος άλτης του ύψους από το Σουδάν: Mohamed Younes Idriss που μπορεί να έχασε την πρόκριση γι αυτή την Ολυμπιάδα αλλά στο έργο του JR , περνάει άνετα πάνω από ένα κτήριο 25 ορόφων!

image

Εντυπωσιακό, δεν είναι; Για τα έργα αυτά, ο JR δοκίμασε μια νέα τεχνοτροπία: είναι φωτογραφία τυπωμένη σε τεράστια κομμάτια  υφάσματος που απλώνονται και στερεώνονται  σε σκαλωσιές.

Ads

Οι  αθλητές-Γκιούλιβερ  του JR είναι πολύ εντυπωσιακοί  αλλά όλα θα ήταν καλύτερα αν οι θάλασσες δεν ήταν τόσο μολυσμένες που οι πραγματικοί αθλητές να φοβούνται να κολυμπήσουν ή να αγωνιστούν και αν τα κτίρια δεν ήταν σε τόσο άθλια κατάσταση όσο τα βρήκαν οι αποστολές των χωρών φτάνοντας στο Ολυμπιακό Χωριό.

Δεν παύει όμως να είναι Ολυμπιάδα. Κι  έτσι, περιμένουμε –παρά την  προχειρότητα, τη μόλυνση και την κακή φιλοξενία – να δούμε μεγάλους  αθλητές  και μέσα στους αγώνες.