Με φρέσκο βλέμμα που αποτυπώνεται στις φωτογραφίες της, η Ναταλία Τσουκαλά, μεταφέρει την αγάπη της για τη φύση στη Γκαλερί Σκουφά, σε μια έκθεση, στην οποία ο θεατής καλείται να ονειρευτεί το αντικείμενο.

Ads

Συνέντευξη στην Τζένη Τσιροπούλου

Η ιδέα για τις «Ανιχνεύσεις» γεννήθηκε πριν από μερικά χρόνια στο μυαλό της Ναταλίας Τσουκαλά, κυρίως μέσα από τη σχέση της με το φυσικό περιβάλλον, όπως δηλώνει η ίδια στο tvxs: «Δραπέτευα από την καθημερινότητα κάνοντας συνέχεια εκδρομές στα βουνά , βόλτες στη θάλασσα και φωτογραφίζοντας τοπία. Σιγά-σιγά πλησίαζα όλο και πιο κοντά, παρατηρώντας τη λεπτομέρεια, τα σχήματα που δημιουργούνται στη φύση, τους χρωματισμούς, χωρίς να έχει επέμβει ο άνθρωπος σε αυτά. Έτσι άρχισα να αλλάζω σταδιακά και την κλίμακα στις φωτογραφίες μου». Στην πορεία, όταν ο χρόνος δεν της επέτρεπε συχνές εξορμήσεις, η αναζήτησή της για οπτικά ερεθίσματα μεταφέρθηκε και στο αστικό τοπίο, ψάχνοντας ακόμα και στα ράφια του super market για κάτι που θα της κέντριζε το ενδιαφέρον. «Με συγκινεί περισσότερο να ανακαλύπτω κάτι, παρά να το στήνω. Τελικά οι προσωπικές μου διαδρομές και ανιχνεύσεις έγιναν οι “Ανιχνεύσεις”», λέει χαμογελώντας.

Τα έργα της στις «Ανιχνεύσεις» παραμένουν άτιτλα, για να διεγείρει τη φαντασία, ώστε ο θεατής να αναρωτηθεί τι παγίδευσε το βλέμμα της Ναταλίας και την οδήγησε στο «κλικ» του φωτογραφικού της φακού:«Θέλω να προκαλέσω τις αισθήσεις του θεατή, να παρατηρήσει τις γραμμές, τα σχήματα, σαν να αντικρίζει για πρώτη φορά το κάθε αντικείμενο, σαν ένα παιχνίδι αφηρημένης τέχνης». Παρ’όλα αυτά, η αποκάλυψη, τελικά, του αντικειμένου δεν αποτελεί αυτοσκοπό και η φωτογραφία εμμένει στην αυθύπαρκτη καλλιτεχνική της υπόσταση, χωρίς να ετεροπροσδιορίζεται αυτή από το περιεχόμενό της.

Ads

Επιλέγει τη μη σκηνοθετημένη απεικόνιση και αποφεύγει την υπερβολική επεξεργασία μέσω photoshop. Εστιάζει στη θετική επίδραση των νέων τεχνολογιών και δε θεωρεί ότι έχει αλλοιωθεί ο ρόλος του «φυσικού αυτουργού» της φωτογραφίας, καθώς όπως μας λέει, «Κατά τη διάρκεια των σπουδών μου δουλεύαμε με την αναλογική φωτογραφία περισσότερο, και πραγματικά η άφιξη του photoshop έχει επηρεάσει αρκετά τη δουλειά μας, κυρίως διευκολύνοντάς την και προσφέροντας μια οικονομία χρόνου. Δε μ’ αρέσουν όμως οι υπερβολές, στις οποίες καταφεύγουν κάποιοι μέσω της τεχνολογίας, “πειράζοντας” σε τέτοιο βαθμό τη φωτογραφία, ώστε να καταλήγει να μοιάζει σαν “πλαστική”. Πρέπει να αντιλαμβάνεσαι πότε να σταματήσεις».

Πιστεύει ότι το ίντερνετ είναι ένα διευρυμένο πεδίο πειραματισμού, πηγή ιδεών, που προσφέρει πολλά ερεθίσματα αλλά αυξάνει ταυτόχρονα τον ανταγωνισμό.

«Ο ανταγωνισμός ευνοεί το ρόλο των δημοσίων σχέσεων επισκιάζοντας πολλές φορές την πραγματική δημιουργία και έτσι, κάποιοι, κάνοντας καλές δημόσιες σχέσεις, φτάνουν να προωθούν και να πουλάνε ως τέχνη το οτιδήποτε», αν και, συνεχίζει με αισιοδοξία, «το καλό στο τέλος ξεχωρίζει».

Σπάνια επιστρέφει να αφουγκραστεί παλαιότερα έργα της, αλλά παραδέχεται πως «όταν συμβαίνει αυτό, νιώθω να υπάρχει διαφορά στα αισθητικά μου κριτήρια και όχι σε επίπεδο τεχνικών γνώσεων».

Ξέρει τι της αρέσει και είναι αυστηρή με τη δουλειά της αλλά και με τη δουλειά των συναδέλφων της. «Καταλαβαίνω από την πρώτη ματιά αν μου αρέσει κάτι. Άλλωστε η καλή φωτογραφία ορίζεται από το συναίσθημα».

Παρά το νεαρό της ηλικίας της, θυμάται και την «άλλη» Αθήνα, και κάποιες φορές τη νοσταλγεί: «Χτες, κατά τύχη, ψαχούλευα ένα κουτί με παλιές φωτογραφίες. Ήταν τότε που μ’άρεσε περισσότερο να περιηγούμαι στην Αθήνα και να απαθανατίζω με το φακό μου δρόμους και σοκάκια. Κοίταζα μια παλιά φωτογραφία από τον πεζόδρομο στο Θησείο, τότε που ακόμα δεν υπήρχαν τόσα τραπεζάκια έξω. Μόνο δυο μαυροφορεμένες γιαγιάδες, τα λέγανε καθισμένες σε ένα καφενείο. Ίσως ακούγομαι σαν να είμαι ογδόντα χρονών αλλά η Αθήνα ήταν όντως πολύ διαφορετική!».

«Ανιχνεύσεις»

Ναταλία Τσουκαλά
Έκθεση Φωτογραφίας: 23.09.10-18.10.10
www.nataliatsoukala.com

Ώρες Λειτουργίας:
Δευτ – Σαβ 10.00-15.30
Τρ-Πεμ-Παρ 17.30-21.00

Γκαλερί Skoufa,
Σκουφά 4 Κολωνάκι,
Τηλ. 210 3643025, 210 3603541
www.skoufagallery.gr