Του Μιχάλη Γουδή

Ads

Φωτογραφίες: Πέτρος Λαζαρίδης

Το κίνημα υπέρ του ποδηλάτου είναι δυνατό στη Θεσσαλονίκη! Για δεύτερη συνεχόμενη χρονιά, μετά την πολύ επιτυχημένη περυσινή γυμνή ποδηλατοπορεία (https://tvxs.gr/node/12227) η πόλη πλημμύρισε από ποδηλάτες που ξεχύθηκαν στους δρόμους, προκειμένου να περάσουν ένα ηχηρό μήνυμα οικολογικής συνείδησης, ανθρωπιάς και πολιτισμού στο πλαίσιο της Πανελλαδικής Ποδηλατοπορείας.

Το κίνημα που εκδηλώθηκε περισσότερο δυναμικά από ποτέ κατά την περυσινή, γυμνή ποδηλατοδρομία υπέρ της ένταξης του ποδηλάτου στην καθημερινότητά μας ενισχύθηκε σημαντικά απ’ ό,τι φάνηκε φέτος. Εκατοντάδες Θεσσαλονίκεις ένωσαν τις πεταλιές και τις φωνές τους με αυτές των ποδηλατών σε 31 πόλεις σε ολόκληρη την Ελλάδα που συμμετείχαν στην Πανελλαδική Ποδηλατοπορεία.

Ads

Με σύμμαχο τον καλοκαιρινό καιρό και με όπλα τη θετική ενέργεια και την καλή διάθεση άνθρωποι κάθε ηλικίας πραγματοποίησαν μία καθ’ όλα ειρηνική πορεία γεμάτη νόημα και ουσιαστικά αιτήματα για μία καλύτερη ποιότητα ζωής. «Το ποδήλατο πρέπει να γίνει μέρος της ζωής μας», ήταν η κοινή πεποίθηση που εξέφρασαν πολλοί από τους συμμετέχοντες.

Βέβαια, για να συμβεί αυτό θα πρέπει η Θεσσαλονίκη να οργανωθεί και να γίνει περισσότερο φιλική προς τους ποδηλάτες και τους πεζούς. Πεζοδρόμια και ποδηλατόδρομοι που να εξυπηρετούν πραγματικά τους πολίτες και να μη γίνονται απλώς για το θεαθήναι εξακολουθούν να παραμένουν ζητούμενα πρώτης γραμμής. Άλλωστε, αν εξαιρέσει κανείς την ανάσα που δίνουν τα πάρκα της νέας παραλίας το κέντρο της Θεσσαλονίκης σίγουρα δεν προσφέρεται για ασφαλείς μετακίνησεις με το ποδήλατο.

Όμως οι κινήσεις υπέρ του ποδηλάτου δε σταματούν εδώ. Από τη μεριά των πολιτών, φυσικά… Αξίζει να σημειωθεί πως η Θεσσαλονίκη θα συμμετάσχει για τρίτη συνεχόμενη χρόνια στη Διεθνή Γυμνή Ποδηλατοδρομία (https://www.worldnakedbikeride.gr/) που θα πραγματοποιηθεί την Παρασκευή, 4 Ιουνίου και φέτος θα αποτελέσει ένα μικρό φεστιβάλ με προβολές, συναυλίες, ενημερωτικές εκδηλώσεις κ.α. Είναι γεγονός πως η κοινωνία των πολιτών της Θεσσαλονίκης δείχνει σημάδια αφύπνισης το τελευταίο διάστημα. Μένει να φανεί αν και κατά πόσο θα υπάρξει οποιαδήποτε υποστήριξη και από τους φορείς της πόλης. Άλλωστε, οι δημοτικές εκλογές είναι κοντά και προσφέρουν μία καλή ευκαιρία για την κρίση όλων, εκλεγόμενων και εκλεκτόρων…