Με ευρύτατη συναίνεση κόμματα και συνδικαλιστές της Ξάνθης αντιδρούν δυναμικά, απέναντι στο περιστατικό ρατσιστικής βίας της Χ.Α. που αναστάτωσε την τοπική κοινωνία. Όπως είναι γνωστό, η επίθεση σε 30χρονο μουσουλμάνο στην πλατεία της πόλης και η τρομοκράτηση που καταγγέλθηκε από πολλές πλευρές σε βάρος μαθητών και θαμώνων καφέ, προκειμένου να διαπιστωθεί η καταγωγή τους, έχει προκαλέσει αλυσιδωτές αντιδράσεις και, ένα μεγάλο μέρος των δυνάμεων του δημοκρατικού τόξου βγαίνει το Σάββατο στο Δρόμο ζητώντας να σταματήσει άμεσα το παραλήρημα ρατσιστικής βίας στην Ξάνθη. Του Γιάννη Σιδηρόπουλου.

Ads

Στο στόχαστρό τους βρίσκεται φυσικά η Χ.Α. με αφορμή το τελευταίο περιστατικό που συμπληρώνει μια αλυσίδα γεγονότων που περιλαμβάνουν μηχανοκίνητες πορείες εκφοβισμού σε τεμένη, νυχτερινές επισκέψεις σε σπίτια πολιτικών, τρομοκράτηση και συμπλοκές σε οικισμό παλιννοστούντων καθώς και μια σειρά από άλλες δημόσιες παρουσίες των μελών του κόμματος.

Διαβάστε στο tvxs.gr: Ξάνθη: Χρυσαυγίτες τρομοκρατούν τη μειονότητα

Θα είναι μια πορεία στην οποία χριστιανοί και μουσουλμάνοι θα διαδηλώσουν μαζί, ενωμένοι απέναντι στο ρατσισμό. Η αρχική ιδέα ανήκε στο βουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ Ζεϊμπέκ Χουσεΐν, αλλά όπως ανέφερε και ο ίδιος, είναι μια πορεία χωρίς κομματικές σημαίες αλλά με στόχο να σταματήσει έγκαιρα η ρατσιστική βία πριν η κατάσταση οδηγηθεί εκτός ελέγχου.
 
Διένειμαν ανοιχτό κάλεσμα προς όλους τους πολίτες
 
Στο κάλεσμα που διανεμήθηκε το μεσημέρι της Πέμπτης, τα κόμματα και οι φορείς κινούνται στο πλαίσιο του γνωστού κειμένου που είχε υπογραφεί τον Αύγουστο του 2012, μετά τις πρώτες επιθέσεις της Χρυσής Αυγής αλλά επισημαίνουν ότι μια σειρά από περιστατικά βίας και τρομοκράτησης καθιστούν επιτακτική την ανάληψη πιο δυναμικής δράσης για ειρηνική αντίδραση με αφορμή τα τελευταία γεγονότα.
 
Η τριμελής Επιτροπή που όρισε η Γενική Συνέλευση των κομματικών και συνδικαλιστικών φορέων προχωρά στις αναγκαίες οργανωτικές ενέργειες και συνεννοήσεις ενώ στην πόλη και τα χωριά διανεμήθηκε υλικό και κείμενα από στελέχη όλων των φορέων, προκειμένου να προβληθεί η πανξανθιώτικη αντιρατσιστική πορεία, στην οποία καλούν όλους τους πολίτες που αντιδρούν στη ρατσιστική βία που εντείνεται από τη Χ.Α.

Ads

image
 
Αναλυτικά το κείμενο που διανεμήθηκε την Πέμπτη:
 
Ξανθιώτες ενωμένοι απέναντι στη βία το μίσος και το ρατσισμό. Φτάνει πια.
 
Τον Αύγουστο του 2012 μετά τα φαινόμενα βίας και τρομοκρατίας που σημειώθηκαν στην Ξάνθη, υπήρξαμε ενωμένοι απέναντι στο φαινόμενο και επισημάναμε εξαρχής την κάθετη αντίδραση των δημοκρατικών πολιτών απέναντι στη βία.
 
Έκτοτε, ακολούθησε μια αλυσίδα ανησυχητικών γεγονότων σε βάρος διαφορετικών ομάδων πολιτών, με αποκορύφωμα τη ρατσιστική επίθεση σε συμπολίτη μας μειονοτικό και την επιχείρηση τρομοκράτησης νεαρών μαθητών από στελέχη της Χρυσής Αυγής, που δημιούργησαν συναισθήματα φόβου σε ένα μεγάλο μέρος της κοινωνίας. Πλέον, δεν αρκούμαστε στη λεκτική καταδίκη αλλά καλούμε σε πιο μαζικές και δυναμικές αντιδράσεις απέναντι στα φαινόμενα που απειλούν το αίσθημα ασφάλειας των πολιτών και θέτουν σε κίνδυνο την κατάκτηση της ειρηνικής συμβίωσης των δύο στοιχείων στην περιοχή.
 
Επαναλαμβάνουμε και σήμερα ότι η πολυπολιτισμική Θράκη ήταν και θα παραμείνει μια ανεκτική κοινωνία σε πείσμα όσων επενδύουν στη μισαλλοδοξία και το διχασμό και δεν διστάζουν να χρησιμοποιούν ωμή πολιτική βία για να το πετύχουν. Όπως τότε, έτσι και τώρα, δεν αρνούμαστε ότι μεταξύ μας έχουμε μικρές ή μεγάλες ιδεολογικές διαφορές αλλά δηλώνουμε ρητά ότι επιθυμούμε να εκφράσουμε μια κοινωνία ενωμένη απέναντι στο μίσος και τη ρατσιστική βία είτε προέρχεται από τη Χρυσή Αυγή, είτε από οποιοδήποτε πολιτικό ή απολίτικο μόρφωμα.
 
Καμία συμμορία δεν θα εκτρέψει τους δημοκρατικούς μας θεσμούς σε επικίνδυνα μονοπάτια, κανείς δεν θα απειλήσει τις ανθρωπιστικές αρχές και τις αξίες που καθοδήγησαν τον αγώνα για την κοινωνία ειρήνης και σεβασμού στο διαφορετικό, κανείς δεν θα μεταβάλλει την Ξάνθη σε κοινωνία φόβου και απειλής. Ζητούμε, όμως και από την Πολιτεία, όπως αυτή εκφράζεται τοπικά και κεντρικά, να επιδεικνύει τα απαιτούμενα αντανακλαστικά για να αντιμετωπίσει και να αποτρέψει με την αμεσότητα της παρέμβασης, τα φαινόμενα βίας που πλήττουν την περιοχή.
 
Καλούμε τους πολίτες της Ξάνθης, οποιασδήποτε θρησκείας, φύλου, πολιτικής τοποθέτησης, στην Πανξανθιώτικη Αντιρατσιστική Πορεία και συγκεντρωνόμαστε στη 1μ.μ., του Σαββάτου 6/4 στην Κεντρική Πλατεία. Για να φωνάξουμε ότι είμαστε ενωμένοι απέναντι στη βία, το μίσος και το ρατσισμό και να απομονώσουμε όσους προσπαθούν να την επιβάλλουν στην κοινωνία μας καθώς η πίστη μας στις δημοκρατικές κατακτήσεις είναι απείρως πιο ισχυρή και πιο μαζική από την πίστη μιας θλιβερής μειοψηφίας στο μίσος.

 
Φτάνει πια.
 
ΥΓ: Τις επόμενες μέρες και αφού πραγματοποιηθεί η σημαντική αυτή κινητοποίηση, καλούμε σε μια μεγάλη συζήτηση όλους τους φορείς της Ξάνθης, είτε υπογράφουν αυτό το κείμενο είτε όχι, προκειμένου να καθορίσουμε, πάλι ενωμένοι, τη δράση μας και να απαιτήσουμε ως θεσμική κοινωνία, την παρέμβαση της πολιτείας.
 
Υπογράφουν: Οι νομαρχιακές οργανώσεις κομμάτων: ΣΥΡΙΖΑ, ΠΑΣΟΚ, ΔΗΜΑΡ, Οικολόγοι Πράσινοι
 
Οι φορείς: Εργατικό Κέντρο, ΕΛΜΕ Ξάνθης, Αγροτικός Σύλλογος Γεωργών Δήμου Τοπείρου. Κίνηση Ενεργών Πολιτών Ξάνθης