«Εκρηκτικό κοινωνικό πρόβλημα» έχει προκαλέσει, σύμφωνα με δημοσίευμα της κρητικής εφημερίδας «Πατρίς», η απομάκρυνση 42 συμβασιούχων εργαζομένων από δεκάδες δημοτικούς παιδικούς σταθμούς του Ηρακλείου Κρήτης, κάτι που αυτομάτως σημαίνει πως περισσότερα από 500 παιδιά θα μείνουν χωρίς σχολική στέγη.

Ads

Ο αριθμός αυτός αντιστοιχεί στο 1/3 των παιδιών που φιλοξενούνται στους παιδικούς σταθμούς του Δήμου, δεκάδες από τους οποίους θα αναγκαστούν να βάλουν «λουκέτο», μιας και ο σχετικός νόμος προβλέπει αυστηρά και για λόγους ασφαλείας μια συγκεκριμένη αντιστοιχία νηπιαγωγών με παιδιά.

Η κατάσταση έχει φέρει τις οικογένειες των παιδιών αυτών σε αδιέξοδο, αφού το κόστος εγγραφής στους ιδιωτικούς παιδικούς σταθμούς είναι απαγορευτικό υπό το παρόν οικονομικό καθεστώς, ενώ αντίστοιχα απαγορευτική είναι η μοναδική εναλλακτική λύση, δηλαδή να σταματήσουν να εργάζονται.

«Τόσο η διοίκηση του ΔΟΠΑΕΗ όσο και ο δήμος, βρίσκονται για μια ακόμα φορά αντιμέτωποι με βαρύτατες πολιτικές ευθύνες γιατί δεν φρόντισαν να εξασφαλίσουν εργασιακά τους ανθρώπους που στηρίζουν την λειτουργία των παιδικών σταθμών αλλά επέλεξαν να τους απασχολούν με το εξαιρετικά ευάλωτο καθεστώς των συμβάσεων», αναφέρει το δημοσίευμα της «Πατρίς», ενώ σημειώνει πως «η τακτική αυτή αποδείχτηκε όχι μόνο οδυνηρή για τους εργαζόμενους αλλά και για εκατοντάδες γονείς που με ευθύνη του δήμου, μένουν ακάλυπτοι σε σχέση με την φιλοξενία των παιδιών τους στους παιδικούς σταθμούς».

Ads

Από την πλευρά της, η επικεφαλής του ΔΟΠΑΕΗ (Δημοτικός Οργανισμός Προσχολικής Αγωγής & Εκπαίδευσης Ηρακλείου), κ. Ελ. Κόκκορη, που συναντήθηκε με τους 42 –πρώην– νηπιαγωγούς, επισήμανε πως θα υπάρξεί προσπάθεια από το δήμαρχο Ηρακλείου και την ίδια, έτσι ώστε «να δρομολογηθούν λύσεις στο θέμα των εργαζομένων οι οποίοι δίκαια αντιδρούν και διαμαρτύρονται, και ως δήμος είμαστε στο πλευρό τους».

Τελευταία ελπίδα των συμβασιούχων, απομένει η αγωγή που έχουν καταθέσει και θα εκδικαστεί στις 20 Ιανουαρίου, προκειμένου να αρθεί η προηγούμενη απόφαση του δικαστηρίου, η οποία απέρριπτε τα σχετικά ασφαλιστικά μέτρα των νηπιαγωγών.