“Πολλοί δεν γνωρίζουν, ότι οι Έλληνες, όπως και κάποιοι άλλοι Μεσογειακοί λαοί, ανήκουν στην κουλτούρα της ντροπής κατά την ορολογία των κοινωνικών ανθρωπολόγων(Shame culture) γι΄ αυτό και αποδίδουν στους άλλους τα σφάλματά τους.

Ads

Αυτή η κουλτούρα δημιούργησε μια απαράμιλλη τέχνη, την αρχαία τραγωδία, η οποία βασίζεται στην έννοια του αποδιοπομπαίου τράγου στον οποίο ρίχνομε όλα τα αμαρτήματα και τα προσωπικά μας λάθη. Κάποιος άλλος φταίει, όχι εμείς…

Από ψυχολογικής πλευράς αυτό μπορεί να δείχνει ανακουφιστικό, από κοινωνικής όμως πλευράς οδηγεί σε αποτυχίες, προσωπικές, κοινωνικοομαδικές, εθνικές, κτλ.

Σημειωτέον ότι οι κοινωνίες των Βορειοευρωπαίων ανήκουν στην κατηγορία που έχει χαρακτηριστεί ως κοινωνίες της ενοχής(Guilty culture) που πολλές φορές οδηγεί τα άτομα σε αυτοκτονία.

Ads

Το φαινόμενο της αύξησης του αριθμού των αυτοκτονιών στην Ελλάδα τα τελευταία χρόνια οφείλεται στην απόγνωση λόγω των οικονομικών προβλημάτων που βιώνουν οι Έλληνες. Όμως πριν από λίγα χρόνια, πριν αρχίσει η εφαρμογή των μνημονίων, παρατηρήθηκε αύξηση του αριθμού αυτοκτονιών σε περιοχές, όπως π.χ. στο Αγρίνιο, που οφείλονταν σ’ αυτό που κοινωνιολογικά είναι γνωστό ως «κατάρα του πλούτου».

Δηλαδή, οι πλούσιες κοινοτικές επιδοτήσεις σε ορισμένα προϊόντα, όπως πχ. ο καπνός, με αντάλλαγμα να μη καλλιεργούνται κάποιες ποιότητες που επιχωρίαζαν, απομάκρυναν τους αγρότες από τα χωράφια και για αρκετά χρόνια τους επέτρεπαν να ζουν ως πλούσιοι χωρίς να κάνουν τίποτε…

Αυτός ο νέος τρόπος ζωής δημιούργησε σε πολλούς ψυχολογικά προβλήματα τα οποία τους οδήγησαν σε αυτοκτονίες.

Επίσης, την εποχή των μνημονίων στις ίδιες περιοχές, παρουσιάστηκαν και γεγονότα ενδοοικογενειακής βίας. Τα τέκνα των οικογενειών που ζούσαν στα καπνοχώρια μια και δεν είχαν πλέον απασχόληση στην περιοχή τους μετέβησαν στις πόλεις στις οποίες και εργάζονταν.

Η μεγάλη, όμως, μείωση του αριθμού των θέσεων εργασίας λόγω των γνωστών συνθηκών, υποχρέωσε πολλούς να επιστρέψουν στην πατρική οικία και να διεκδικούν από τους γονείς πλέον τις… επιδοτήσεις, με αποτέλεσμα να παρουσιαστεί αύξηση του αριθμού των ενδοοικογενειακών συγκρούσεων.”-

Στο παραπάνω άρθρο, ο Γρηγόρης Γκιζέλης(Phd Πολιτισμικός Ανθρωπολόγος, πρώην δ/ντης του Kέντρου Έρευνας της ελληνικής κοινωνίας της Aκαδημίας Αθηνών), στα πλαίσια της ακτιβιστικής Έρευνας για την Κρίση με βάση το ερώτημα «Ποιές αιτίες μας έφεραν ως εδώ, και κυρίως τί πρέπει να κάνουμε;» που δημοσιεύεται στο tvxs.gr από το 2010, σχολίασε στην Κρυσταλία Πατούλη, τη φράση «έχουμε βάλει τη ντροπή πάνω από την ανάγκη» που μεταξύ άλλων, ανέφερε ο ραδιοφωνικός παραγωγός και συγγραφέας Χρήστος Παπαμιχάλης σε πρόσφατη συνέντευξη του, στα πλαίσια της ίδιας έρευνας.