Ήταν στις 23 Ιουνίου 1963, όταν ο αιδεσιμότατος Martin Luther King, Jr., ηγήθηκε μιας διαδήλωσης χιλιάδων πολιτών στο Ντιτρόιτ και απηύθυνε έναν λόγο που έμεινε στην ιστορία κυρίως με τίτλο τη φράση του «έχω ένα όνειρο». Ακριβώς, καλά διαβάσατε, ήταν στις 23 Ιουνίου και όχι στις 28 Αυγούστου στο μνημείο Λίνκολν, μετά τη μεγαλειώδη πορεία στην Ουάσινγκτον, όπως αναφέρεται συχνά, που ο Luther King απεύθυνε την διάσημη ομιλία του.

Ads

Ο άνθρωπος ο οποίος θα γινόταν ο μάρτυρας του αγώνα υπέρ των πολιτικών δικαιωμάτων, υπήρξε ήδη ένας χαρισματικός ήρωας κατά των φυλετικών διακρίσεων. «Έχω ένα όνειρο… Μια ημέρα κάθε μαύρος αυτής της χώρας, κάθε έγχρωμος αυτού του κόσμου να μπορεί να κριθεί βάσει της αξίας του κι όχι του χρώματος της δέρματός του», βροντοφώναζε ο ιερέας μπροστά στις χιλιάδες των λευκών και μαύρων συγκεντρωμένων.

Ο Martin Luther King, Jr. γεννήθηκε στην Ατλάντα της Τζόρτζια κι έγινε ιερωμένος στην εκκλησία των Βαπτιστών. Ηγήθηκε διαμαρτυρίας με μποϊκοτάζ του νόμου για το διαχωρισμό των θέσεων σε λεωφορεία, στο Μοντγκόμερι της Αλαμπάμα, εξαναγκάζοντας τις Αρχές να τον καταργήσουν. Ακόμη, ανέλαβε πρόεδρος του ειρηνικού αγώνα ενάντια στις διακρίσεις και το ρατσισμό σε όλη την επικράτεια των ΗΠΑ και πέτυχε την ψήφιση νόμων που επέτρεπαν στους μαύρους να ασκούν τα πολιτικά δικαιώματά τους. Το 1964 τιμήθηκε με το Νόμπελ Ειρήνης. Στις 4 Απριλίου 1968, σε ηλικία 39 ετών, ο Martin Luther King, Jr. δολοφονήθηκε με μια σφαίρα στο κεφάλι, στο μπαλκόνι ενός μικρού μοτέλ στο κέντρο του Μέμφις στο Τενεσί.