Του φίλου του Tvxs Λυκούργου Μυτιληναίου. Σε δεινή θέση, βρίσκονται οι εργαζόμενοι της Δομής «Βοήθεια στο Σπίτι», που εργάζονται σε πολλούς Δήμους, σε όλη την Ελλάδα. Οι υπάλληλοι, παραμένουν απλήρωτοι, εδώ και ένα χρόνο περίπου, ενώ στην καλύτερη περίπτωση, τελευταία φορά, πληρώθηκαν τον Απρίλιο τρέχοντος έτους.

Ads

Το «Βοήθεια στο Σπίτι» θεσμοθετήθηκε από την Κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ, με γνώμονα την παροχή υπηρεσιών και φροντίδας στους ηλικιωμένους ανθρώπους, στα άτομα με ειδικές ανάγκες, καθώς και σε όσους χρήζουν βοήθειας, αλλά δεν μπορούν εύκολα να μετακινηθούν από το σπίτι τους. Οι υπηρεσίες του συγκεκριμένου προγράμματος, έτυχαν της κοινωνικής αποδοχής ολόκληρης της κοινωνίας, με σημαντικά θετικά αποτελέσματα.

Οι Υπηρεσίες «Βοήθεια στο Σπίτι», προσφέρουν πολυσήμαντο κοινωνικό έργο σε ευπαθείς κοινωνικές ομάδες και ηλικιωμένα άτομα, ειδικότερα σε οικισμούς μικρών Δήμων και είναι καταξιωμένες και δοκιμασμένες.
Η Πολιτεία έχει χρέος να εξασφαλίσει τα εργασιακά δικαιώματα των εργαζομένων στα κοινωνικά προγράμματα.

Εδώ να τονίσουμε, ότι οι εργαζόμενοι στις Δομές «Βοήθεια στο Σπίτι», έχουν προσληφθεί, με τις καθ’ όλα νόμιμες διαδικασίες του ΑΣΕΠ, ύστερα από νόμιμες Προκηρύξεις και δεν έχουν καμία σχέση με τις ρουσφετολογικές προσλήψεις των STAGE.

Ads

Σήμερα, το Σωματείο των εργαζομένων, έρχεται να καταγγείλει, όχι την Κυβέρνηση, που έπραξε το χρέος της ως όφειλε, αλλά τους κατά τόπους Δημάρχους, οι οποίοι παρόλο που έχουν πάρει την εντολή και τα ανάλογα κονδύλια από τα αρμόδια Υπουργεία και τις Περιφέρειες, δεν προχωρούν στη μισθοδοσία των Εργαζομένων, ρίχνοντας την ευθύνη στην Κυβέρνηση, παίζοντας μικροκομματικά παιχνίδια.

Από τις αρχές Δεκεμβρίου, ο Υπουργός Εσωτερικών, ανακοίνωσε την εντολή πληρωμής της Δομής «Βοήθεια στο Σπίτι» και ήδη εδώ και αρκετές ημέρες, τα κονδύλια μισθοδοσίας, έχουν εγκριθεί από τις Περιφέρειες, προκειμένου να πληρωθούν οι εργαζόμενοι. Τρεις εβδομάδες μετά, οι Δήμαρχοι, ιδιαίτερα της Βορείου Ελλάδας, οι οποίοι στην πλειοψηφία τους πρόσκεινται στο χώρο της Ν.Δ., «ποιούν τη νήσσα» και αρνούνται να πληρώσουν τους εργαζόμενους (Μισθούς, οκτώ και πλέον μηνών, Καλοκαιρινή άδεια, Δώρο Χριστουγέννων κλπ.).

Καταγγέλλουμε, τις εκβιαστικές – αντεργατικές πρακτικές των Δημάρχων, που στόχο έχουν να τρομοκρατήσουν και να κάμψουν το ηθικό των εργαζόμενων, στις Δομές «Βοήθεια στο Σπίτι» και που θέτουν σε ανασφάλεια τους 4.000 εργαζόμενους της Δομής και τους 100.000 εξυπηρετούμενους δημότες.

Καλούμε την Κυβέρνηση, να λάβει τα απαραίτητα μέτρα, για την άμεση πληρωμή των εργαζομένων και να προχωρήσει στις αναγκαίες Διοικητικές πράξεις, ώστε να μην επαναληφθεί αυτό το φαινόμενο.

Για το Σωματείο εργαζομένων στη Δομή «Βοήθεια στο Σπίτι»,
Λυκούργος Μυτιληναίος