Το ντοκιμαντέρ «Budrus» αφηγείται την ιστορία των κατοίκων ενός μικρού χωριού στην Παλαιστίνη, οι οποίοι – μετά από 4 χρόνια ειρηνικών διαδηλώσεων – κατάφεραν να πείσουν την ισραηλινή κυβέρνηση να μην περάσει το τείχος της Δυτικής Όχθης μέσα από το χωριό τους.

Ads

Αν η ισραηλινή κυβέρνηση δεν άλλαζε τα σχέδιά της, θα έπρεπε να ξεριζωθούν μεγάλες εκτάσεις ελαιόδεντρων, τα οποία οι κάτοικοι του Budrus, που δεν ξεπερνούν αριθμητικά τους 1.000, καλλιεργούσαν για δεκαετίες.

Η παλαιστινιακή κοινότητα με ηγέτη τον Ayed Morrar, κατάφερε να ενσωματώσει στον αγώνα της όχι μόνο τις αντιμαχόμενες δυνάμεις της Φατάχ και της Χαμάς, αλλά ακόμη και γυναίκες μουσουλμάνες και Ισραηλινούς ακτιβιστές. Ήταν τέτοια η απήχηση του ειρηνικού αυτού κινήματος, που το παράδειγμά του ακολούθησαν άλλα 15 παλαιστινιακά χωριά.

Ο πρωταγωνιστής του ντοκιμαντέρ Ayed Morrar, που πολλοί τον αποκαλούν «Γκάντι της Παλαιστίνης», δηλώνει σε συνέντευξή του στο Spiegel πως «δεν είμαστε εναντίον των Ισραηλινών. Είμαστε εναντίον της κατοχής» και υπογραμμίζει όσον αφορά την αντι-πολεμική μορφή του αγώνα τους ότι «είναι μια πολύ περιπλοκότερη επιλογή, ενώ είναι ευκολότερο για έναν ηγέτη να επιλέξει την ένοπλη αντίσταση». Για τη δημιουργό του φιλμ, μάλιστα, «οι μη βίαιες επαναστάσεις φαίνεται ότι οδηγούν σε πιο δημοκρατικές, ανοιχτές και πλουραλιστικές κοινωνίες».

Ads

Το ντοκιμαντέρ της Τζούλια Μπάχα που γυρίστηκε στο χωριό «Budrus» βόρεια της Δυτικής Όχθης, έκανε πρεμιέρα το Νοέμρβιο στη Γερμανία. Έχει αποσπάσει διακρίσεις και βραβεία σε φεστιβάλ ανά τον κόσμο, περιλαμβάνοντας αυτά του Βερολίνου, του Σαν Φρανσίσκο και της Νέας Υόρκης.