Συνέντευξη Τύπου με θέμα την πρωτοβουλία του Φεστιβάλ Ντοκιμαντέρ Θεσσαλονίκης για τη χορήγηση δύο υποτροφιών σε παιδιά μετανάστες, μαθητές του Διαπολιτισμικού Γυμνασίου Πυλαίας παραχώρησαν την Κυριακή, ο υφυπουργός Υποδομών, Μεταφορών και Δικτύων, Σπύρος Βούγιας και ο διευθυντής του Φεστιβάλ Κινηματογράφου Θεσσαλονίκης, Δημήτρης Εϊπίδης. Η σχετική πρωτοβουλία ξεκίνησε το 2010 στο 12ο Φεστιβάλ Ντοκιμαντέρ Θεσσαλονίκης.

Ads

Οι υποτροφίες, οι οποίες αντιστοιχούν σε 5.000 ευρώ έκαστη, παρέχουν τη δυνατότητα στους δύο μαθητές του Διαπολιτισμικού Γυμνασίου Πυλαίας να εγγραφούν στο ΙΕΚ ΑΚΜΗ και να παρακολουθήσουν σπουδές στον χώρο των Οπτικοακουστικών Μέσων και των Τηλεπικοινωνιών.

Ο διευθυντής του Φεστιβάλ Κινηματογράφου Θεσσαλονίκης, κ. Εϊπίδης, επισήμανε ότι η συγκεκριμένη πρωτοβουλία αλλάζει την προοπτική της ζωής των αλλοδαπών και παλιννοστούντων μαθητών που φοιτούν στο Διαπολιτισμικό Γυμνάσιο Πυλαίας. Επιπλέον, ο κ. Εϊπίδης σημείωσε ότι ενέργειες σαν τη συγκεκριμένη αποδεικνύουν ότι το Φεστιβάλ Ντοκιμαντέρ αποτελεί έναν θεσμό που δραστηριοποιείται σε πολλαπλά επίπεδα. «Η διαρκής προσπάθεια της διοργάνωσης να παραμένει ένας θεσμός που δραστηριοποιείται όχι μόνο σε καλλιτεχνικό, αλλά και σε κοινωνικό επίπεδο, δικαιώνει την ουσία της ύπαρξής της. Σε εποχές όπου πολλά διακυβεύονται, κινήσεις όπως αυτή δείχνουν τις κατευθύνσεις στις οποίες μπορούν να κινηθούν οι θεσμοί και η πολιτεία, προκειμένου να μπορούμε να ελπίζουμε όλοι σε καλύτερες ημέρες», πρόσθεσε.

Από την πλευρά του, ο υφυπουργός Υποδομών, Μεταφορών και Δικτύων τόνισε ότι «οι μετανάστες έρχονται στη χώρα μας ελπίζοντας σε ένα καλύτερο αύριο. Πολλοί καταφτάνουν παράνομα, όμως πολλές φορές δεν έρχονται για να μείνουν εδώ. Η ενσωμάτωση των ανθρώπων αυτών εμπεριέχει μια ζεστή υποδοχή και αποδοχή της διαφορετικότητάς τους. Τα παιδιά μεταναστών πρέπει να ενσωματωθούν, χωρίς να χρειάζεται να αφομοιωθούν», σημείωσε χαρακτηριστικά. Αναφερόμενος στον τρόπο με τον οποίο εξασφαλίστηκε το κονδύλιο για τις δυο υποτροφίες, ο κ. Βούγιας επεσήμανε: «Πέρυσι, τα χρήματα είχαν εξασφαλιστεί από κονδύλια της Ευρωπαϊκής Ένωσης για το υπουργείο Προστασίας του Πολίτη. Φέτος βρίσκομαι σε άλλο Υπουργείο και η αναζήτηση πόρων έγινε με διαφορετικό τρόπο. Τα χρήματα εξασφαλίστηκαν με την συμβολή της Εθνικής Επιτροπής Τηλεπικοινωνιών και Ταχυδρομείων και συγκεκριμένα από τα έσοδα που συγκεντρώθηκαν από τα πρόστιμα σε εταιρείες κινητής τηλεφωνίας».

Ads

Εγκαίνια έκθεσης Ντιτέρ Ζαουτέρ

Μία ημέρα πριν, το Σάββατο πραγματοποιήθηκαν τα εγκαίνια της έκθεσης φωτογραφίας με τίτλο «Ανθρώπινα Τοπία» του γερμανού σκηνοθέτη, φωτογράφου και συγγραφέα Ντίτερ Ζάουτερ, στο Κέντρο Σύγχρονης Τέχνης Θεσσαλονίκης, στο πλαίσιο του 13ου Φεστιβάλ Ντοκιμαντέρ Θεσσαλονίκης. Η έκθεση αποτελεί συνδιοργάνωση του Φεστιβάλ Ντοκιμαντέρ Θεσσαλονίκης και του Κρατικού Μουσείου Σύγχρονης Τέχνης, και υποστηρίζεται από τα Ινστιτούτα Γκαίτε Θεσσαλονίκης και Κωνσταντινούπολης.

Η έκθεση φωτογραφίας του Γερμανού καλλιτέχνη περιλαμβάνει πορτρέτα εργατών στον Κεράτιο Κόλπο της Κωνσταντινούπολης. Πρόκειται για τους σύγχρονους νομάδες της πόλης, μεταλλουργούς και εργάτες, μέσα από τα πρόσωπα των οποίων διαγράφονται οι δρόμοι μιας περιοχής, μιας χώρας, αλλά και μιας ολόκληρης ζωής.

«Παλιότερα συζητούσαμε για το εάν η φωτογραφία είναι τέχνη. Τώρα συζητάμε για το ποια είναι η αληθινή φωτογραφία, εάν σκεφτεί κανείς τις τεχνολογικές δυνατότητες που υπάρχουν σήμερα, όπως το photoshop και οι διαφορετικοί φακοί. Πιστεύω ότι, πέρα από όλα αυτά, τελικά υπάρχει μια φωτογραφία και – αν ο φωτογράφος είναι τυχερός – θα αρέσει στο κοινό, και το κοινό θα ανακαλύψει σε αυτή τη φωτογραφία κάτι που, σε διαφορετική περίπτωση, ίσως δεν θα είχε δει», δήλωσε o Ντίτερ Ζάουτερ.