Ads

Ο David Cronenberg, γνωστός και ως βασιλιάς του σωματικού τρόμου στον κινηματογράφο, γεννήθηκε στο Τορόντο του Καναδά το 1943. Από νωρίς εκδήλωσε ενδιαφέρον για τη λογοτεχνία, γράφοντας και δημοσιεύοντας απόκοσμα διηγήματα. Αποφοίτησε από το Πανεπιστήμιο του Τορόντο στη Λογοτεχνία και στρέφεται στην δημιουργία ταινιών.

Το όνομά του έγινε σύμβολο της cult κουλτούρας με το γεμάτο φρίκη Shivers, το 1975, το οποίο βραβεύτηκε και από το καταλονικό κινηματογραφικό φεστιβάλ. Το 1977 με το Rabid κερδίζει επαίνους και κερδίζει ευκολότερα χρηματοδότηση για τις επόμενες ταινίες του. Το 1980 ο David Cronenberg υπογράφει το βίαιο αριστούργημα, σύμφωνα με τους λάτρεις του είδους, Scanners το οποίο έχει θέμα τον αιματηρό πόλεμο μεταξύ ανθρώπων με υπερφυσικές δυνάμεις. Με αυτή την ταινία το όνομά του γίνεται ευρύτερα γνωστό ενώ με το Videodrome (1983), μια προφητική κριτική της σύγχρονης αισθητικής, καθιερώνεται ως ενός είδους γκουρού για μέσα μαζικής ενημέρωσης. Ακολουθούν τα The Dead Zone (1983) και το διάσημο The Fly (1986), και τα δυο χαρακτηριστικά παραδείγματα της προσωπικής κινηματογραφικής ματιάς του.

Με τα Dead Ringers (1988) και τα Naked Lunch (1991), ο Cronenberg δεν είναι πια απλά σκηνοθέτης ταινιών ενός συγκεκριμένου είδους ταινιών αλλά ένας ολοκληρωμένος δημιουργός και κερδίζει επαίνους από όλο τον κόσμο. Το προκλητικό Crash του 1996, αποτελεί ακόμα ένα σχόλιο για τη μοντέρνα ανθρωπότητα – και βραβεύεται με το ειδικό βραβείο της κριτικής επιτροπής των Καννών- , όπως η μελέτη πάνω στην εικονική πραγματικότητα eXistenZ (1999) – και τα δυο έργα σημειώνουν καλή υποδοχή τόσο στις Κάννες όσο και στο Φεστιβάλ Βερολίνου.

Με τα Spider (2002) και το A History of Violence (2005), ο Cronenberg, ο οποίος μεταξύ των επιρροών του αναφέρει και τα ονόματα των William S. Burroughs και Vladimir Nabokov. αποφεύγει τις τερατολογίες και τον ονειρικό εξπρεσιονισμό για χάρη μιας πιο ψυχολογικής εξερεύνησης των ανθρώπινων ιδιοσυγκρασιών και αντιφάσεων.

To δράμα του Cronenberg, Εastern Ρromises, με θέμα τη ρώσικη μαφία στο Λονδίνο, στο οποίο πρωταγωνιστούν η Naomi Wats και ο Viggo Mortensen, εκτός από το βραβείο του κοινού στο Φεστιβάλ του Τορόντο, πήρε και πολύ καλές κριτικές. Αυτή η ταινία αποτελεί μάλιστα την πρώτη φορά που ο Cronenberg γύρισε ταινία εξ ολοκλήρου μακριά από τον Καναδά.

Επιπλέον, έχει εμφανιστεί ως ηθοποιός σε ταινίες συναδέλφων του, κυρίως σερ μικρούς ρόλους όπως στα: Into The Night, Jason X, To Die For, και Alias, αλλά σε ορισμένες ταινίες είχε σημαντικό ρόλο – π.χ. Nightbreed και Last Night. Εμφανίζεται επίσης ως γυναικολόγος για λίγο και στη δική του «Μύγα».

Αυτή την περίοδο προετοιμάζει την κινηματογραφική προσαρμογή του The Talking Cure, σύμφωνα με την Wikipedia, στο οποίο πρόκειται να πρωταγωνιστήσουν οι Keira Knightley, Michael Fassbender και οι Viggo Mortensen. Στα άμεσα σχέδιά του βρίσκεται επίσης η συγγραφή και το γύρισμα του Cosmopolis του Don Delillo.

Ads

Ενδεικτική φιλμογραφία:
* Stereo (1969)
* Crimes of the Future (1970)
* Shivers (1975)
* Rabid (1977)
* Fast Company (1979)
* The Brood (1979)
* Scanners (1981)
* Videodrome (1983)
* The Dead Zone (1983)
* The Fly (1986)
* Dead Ringers (1988)
* Naked Lunch (1991)
* M. Butterfly (1993)
* Crash (1996)
* eXistenZ (1999)
* Spider (2002)
* A History of Violence (2005)
* Eastern Promises (2007)
* The Talking Cure (2011)

Πηγές: imdb.org, wikipedia.org