THE SOCIAL NETWORK
ΗΠΑ, Βιογραφική, 2010
του Ντέιβιντ Φίντσερ
με τους Τζέσι Άιζενμπεργκ, Τζάστιν Τιμπερλέικ, Άντριου Γκάρφιλντ, Ρούνι Μάρα, Ρασίντα Τζόουνς

Ads

Κάποτε ήταν το ραδιόφωνο, το τηλέφωνο, το αυτοκίνητο, η τηλεόραση. Σήμερα είναι το Facebook. Όταν ο Μαρκ Ζούκερμπεργκ (Τζέσι Άιζενμπεργκ), ο Εντουάρντο Σάβεριν (Άντριου Γκάρφιλντ), ο Σον Πάρκερ (Τζάστιν Τίμπερλεϊκ) και οι αδερφοί Γουίνκελβος (Άρμι Χάμερ και Τζος Πενς) εμπνεύστηκαν ένα διαφορετικό είδος κοινωνικής δικτύωσης, δεν ήξεραν ότι έβαζαν τα θεμέλια για το πιο επαναστατικό κοινωνικό φαινόμενο του 21ου αιώνα. Και σίγουρα δε φαντάζονταν την τροπή που θα έπαιρνε η φιλία τους, μπροστά στην επιτυχία. Υποκειμενικές ματιές, αντικρουόμενες ιστορίες, μηνύσεις και δικαστικές αναμετρήσεις: η ιστορία της δημιουργίας του Facebook μέσα από τα μάτια των εμπνευστών του, είναι στην πραγματικότητα τρεις διαφορετικές ιστορίες που αμφισβητούν την έννοια της μίας και μοναδικής αλήθειας. Ο Ντέιβιντ Φίντσερ με αφορμή την ιστορία του Facebook δράττει της ευκαιρίας και σχολιάζει και τις τρεις πλευρές. Δεν εκθειάζεται το Facebook, αντιθέτως υπάρχει μια επιφυλακτικότητα, από την άλλη εκεί που εστιάζει η ταινία είναι στα πρόσωπα και στις μεταξύ τους σχέσεις. Με την τραγική κατάληξη να συμπυκνώνεται στο πως ένας φίλος γίνεται ο καλύτερος εχθρός σου.

(Γ)ΛΥΚΑΚΙΑ – ALPHA AND OMEGA
ΗΠΑ, Animation, 2010
των Άντονι Μπελ, Μπεν Γκλουκ
με τις φωνές των: Χέιντεν Πανετιέρ, Κριστίνα Ρίτσι, Τζάστιν Λονγκ, Ντένις Χόπερ, Ντάνι Γκλόβερ

Ποια είναι τα χαρακτηριστικά του ιδανικού ταξιδιού με το αυτοκίνητο, σύμφωνα με την ταινία; Το οτο-στοπ, οι καφετέριες των φορτηγατζήδων, οι θυμωμένες αρκούδες, οι αγκαθωτοί σκαντζόχοιροι, μια χήνα με μανία για το γκολφ και μια πάπια που της κουβαλάει τα μπαστούνια!
Η Κέιτ και ο Χάμφρεϊ είναι δυο λύκοι που προσπαθούν να βρουν το δρόμο για το σπίτι τους, αφού οι δασοφύλακες τους παγίδευσαν στον Καναδά όπου ζούσανε και τους μετέφεραν στο Αϊνταχο, ώστε να αναπαραχθούν και να δημιουργήσουν νέες αγέλες εκεί. Ο Χάμφρεϊ είναι λύκος Ωμέγα, η μέρα του δηλαδή στρέφεται γύρω από τις εύστροφες ατάκες, τις μαγκιές με την παρέα του και τους αγώνες σε ηλεκτρονικά παιχνίδια με τους αργόσχολους σκίουρους. Η Κέτι είναι λύκος Αλφα, το καθήκον, η πειθαρχία και οι κινήσεις που έχει μάθει από τη Λάρα Κροφτ είναι η κινητήρια δύναμή της. Το μότο του Χάμφρεϊ, «το γέλιο είναι ζωή». Το μότο της Κέιτ, «εγώ είμαι τʼ αφεντικό». Όσο λοιπόν, οι δύο αυτοί διαφορετικοί χαρακτήρες διανύουν χιλιάδες χιλιόμετρα, για να φτάσουν πίσω στην αγέλη τους, αναγκάζονται να μάθουν να ζουν ο ένας με τον άλλον, για να μπορέσουν να τα στο τέλος να τα καταφέρουν.

ΘΑ ΣΥΝΑΝΤΗΣΕΙΣ ΕΝΑ ΨΗΛΟ ΜΕΛΑΧΡΙΝΟ ΑΝΔΡΑ
ΗΠΑ, Κοινωνική, 2010
του Γούντι Άλεν
με τους Ναόμι Γουότς, Άντονι Χόπκινς, Τζος Μπρολίν, Αντόνιο Μπαντέρας, Φρίντα Πίντο, Τζέμα Τζόουνς, Λούσι Παντς

Ads

Πολυγραφότατος, δραστήριος και πάνω από όλα συνεπής σε αυτό που κάνει όλα αυτά τα χρόνια, ο Woody Allen, πιστός στο ραντεβού του, δημιουργεί ταινίες μέσα από την ψυχή του. Καθοδηγούμενος ως επί το πλείστον, από τις νευρώσεις και τα πάθη του. Έτσι λοιπόν και στην ταινία του αυτή, ακολουθεί τη ζωή δύο παντρεμένων ζευγαριών, του Άλφι (Άντονι Χόπκινς) και της Ελένα (Τζέμα Τζόουνς), της κόρης τους Σάλι (Ναόμι Γουότς) και του συζύγου της Ρόι (Τζος Μπρόλιν), μέσα από τα πάθη, τις φιλοδοξίες, τα άγχη και τα μπλεξίματα, τα οποία τους οδηγούν. Όταν ο Άλφι αφήνει την Ελένα προκειμένου να κυνηγήσει τη χαμένη του νεότητα κι ένα call girl , την Σαρμέιν (Λούσι Παντς), η Ελένα τρελαίνεται και γίνεται έρμαιο των χαζών συμβουλών μίας μάντισσας. Δυστυχισμένη στο γάμο της, η Σάλι ερωτεύεται το γοητευτικό αφεντικό της στην γκαλερί όπου δουλεύει, τον Γκρεγκ (Αντόνιο Μπαντέρας), ενώ ο Ρόι, ένας μυθιστοριογράφος που περιμένει με ανυπομονησία απάντηση από τον εκδοτικό οίκο για το τελευταίο του βιβλίο, ερωτεύεται κεραυνοβόλα την Ντία (Φρίντα Πίντο), μία μυστηριώδη γυναίκα που αιχμαλωτίζει το βλέμμα του από το απέναντι παράθυρο. Και καθώς οι χαρακτήρες της ταινίας προσπαθούν να αντιμετωπίσουν τα προβλήματά τους, κυνηγώντας χίμαιρες και κάνοντας ανεδαφικά σχέδια, δεν οδηγούνται παρά στην απογοήτευση, στον παραλογισμό και σε ακόμα πιο αδιέξοδα μονοπάτια.
Έχοντας εμπνευστεί τον τίτλο από μία συνηθισμένη ατάκα που λένε αυτοί οι υποτιθέμενοι μάντεις, στους πελάτες – θύματά τους, (σαν το «μεγάλη πόρτα θα διαβείς» ένα πράμα), η ταινία υποδεικνύει με κυνικό χιούμορ το πόσο εύκολο είναι οι αυταπάτες μας, να μας κάνουν να φαινόμαστε ανόητοι. Ιδίως σε περιόδους αντικειμενικά δύσκολες, όπως η τωρινή.

Ο ΤΕΛΕΥΤΑΙΟΣ ΜΑΧΗΤΗΣ ΤΟΥ ΑΝΕΜΟΥ
ΗΠΑ, Φαντασίας, 2010
του Μ. Νάιτ Σιάμαλαν
με τους Ντεβ Πάτελ, Τζάκσον Ραθμπόουν, Κλιφ Κέρτις, Νικόλα Πετζ, Τζέσικα Άντρες

Ο ευφάνταστος “παραμυθάς” ξαναχτυπά, χωρίς όπλα! Η ιστορία ακολουθεί τις περιπέτειες του διαδόχου μιας μακροχρόνιας Αυτοκρατορίας Avatar που πρέπει να αντιμετωπίσει την επιθετικότητα και να αναχαιτίσει το Έθνος της Φωτιάς ώστε να μην υποδουλώσει τα Έθνη του Νερού, της Γης και του Αέρα. Ο Νάιτ Σιάμαλαν αντί να μας εκπλήξει με την δική του προσαρμογή, προτίμησε να κινηματογραφήσει ένα παραμύθι για μικρά παιδιά, που ούτε η υπερβολική σχηματοποίηση του Κακού – Καλού, έδειξε ικανή να αναγεννήσει το ενδιαφέρον μας, ούτε τα ψηφιακά εφέ καταφέρνουν να προσδώσουν στην ψεύτικη εικόνα των σκηνικών έναν αέρα υπερπαραγωγής. Ο μικρός Μεσσίας που θα σώσει την ανθρωπότητα δεν δείχνει ικανός να ανατρέψει την εικόνα του άγευστου, άχρωμου και άοσμου κόσμου των κυρίαρχων των στοιχείων της φύσης.


ΜΙΑ ΟΙΚΟΓΕΝΕΙΑ… ΨΩΝΙΟ
ΗΠΑ, Κομεντί, 2009
του Ντέρικ Μπόρτε
με τους Ντέμι Μουρ, Ντέιβιντ Ντουκόβνι, Άμπερ Χερντ, Μπεν Χόλινγκσουορθ

Ο Στιβ Τζόουνς μετακομίζει στο νέο του σπίτι μαζί με τη γυναίκα του Κέιτ και τα δυο τους παιδιά, την Τζεν και τον Μικ. Φιλικοί, έμπιστοι και ελκυστικοί όλοι τους, κυκλοφορούν παντού έχοντας μαζί τους τα πιο γνωστά προϊόντα της αγοράς. Ενώ οι γείτονες προσπαθούν να τα πηγαίνουν καλά μαζί τους, κανείς δεν είναι προετοιμασμένος για την αλήθεια που κρύβεται πίσω από αυτή την “τέλεια” οικογένεια. Γιατί, στην πραγματικότητα, δεν πρόκειται για οικογένεια, αλλά για έμμισθους υπαλλήλους μιας εταιρείας προώθησης προϊόντων. Μια τετράδα που ειδικεύεται στις πωλήσεις, παριστάνει την τέλεια οικογένεια και βασιζόμενη στην επιθυμία των άλλων να αποκτήσουν τα ίδια, αυξάνουν τις πωλήσεις τους. Εικόνες από το κοντινό μέλλον; Θα δείξει. Επειδή όμως μιλάμε για κομεντί από Αμερική μεριά, δεν θα μπορούσε και εδώ να λείπει το απαραίτητο love story που θα έρθει να χαλάσει τις επαγγελματικές ισορροπίες.

ΔΕΣΜΟΙ ΑΙΜΑΤΟΣ
Νορβηγία, Δράμα, 2007
του Μάριους Χολστ 
με τους Ενρίκο Λο Βέρσο, Μιριάνα Καράνοβιτς

Η ιδιαίτερη ματιά των Σκανδιναβών για άλλη μια φορά, σε μια δυνατή ταινία για τους οικογενειακούς δεσμούς και τις ανθρώπινες αδυναμίες.
Ένας δεκαπεντάχρονος γιος που δεν έχει γνωρίσει τον πατέρα του. Ένας άντρας που εγκατέλειψε το γιο του και όλη του την οικογένεια, έφυγε από τη χώρα και άλλαξε τη ζωή του. Μια ταινία για την αναζήτηση της αλήθειας, την ανάγκη να γνωρίσουμε από πού καταγόμαστε, να αγαπηθούμε και να μάθουμε ποιοι ήμαστε. Αλλά και για τη λήθη, το παρελθόν που θέλουμε να ξεχάσουμε και τη ζωή που δεν συγχωρεί. Ο 15χρονος Μιρούς θα ξεκινήσει από το Κόσσοβο να βρει τον πατέρα του, που ζει πλέον στη Νορβηγία. Ένα ταξίδι που θα αναγκάσει πατέρα και γιο να αντιμετωπίσουν τους ίδιους τους εαυτούς τους.

Του Πάνου Κατσαχνιά