Ιστορίες με φόντο την Αθήνα, όπως αυτή έχει αποτυπωθεί μέσα από τον ελληνικό κινηματογράφο από τη δεκαετία του 1960 έως τις μέρες μας, θα έχουμε την ευκαιρία να παρακολουθήσουμε, μέσα από μία επιλογή επτά ταινιών, στο κινηματογραφικό αφιέρωμα «Η Αθήνα στον κινηματογράφο», στο Cine Αττικόν – «Θόδωρος Αγγελόπουλος» στο Αττικό Άλσος. Του Γιώργου Ρούσσου
Από τις 11 έως τις 17 Ιουλίου και με ελεύθερη είσοδο για το κοινό, θα πραγματοποιηθεί το 2ο Κινηματογραφικό Αφιέρωμα με θέμα την Αθήνα στον Κινηματογράφο. Η διοργάνωση του φετινού αφιερώματος γίνεται από την Περιφέρεια Αττικής σε συνεργασία με το Ελληνικό Κέντρο Κινηματογράφου και αποτελεί συνέχεια της περσινής επιτυχημένης διοργάνωσης.
 
Στόχος και του φετινού αφιερώματος είναι οι δύο Φορείς να προσφέρουν στους πολίτες της πρωτεύουσας την ευκαιρία μίας εβδομάδας δωρεάν ψυχαγωγίας ως ελάχιστη ανταπόδοση σε όσα έχουν προσφέρει οι ίδιοι Αθηναίοι στην πόλη τους όλα αυτά τα χρόνια.
 
Για το φετινό αφιέρωμα λοιπόν, έχουν επιλεχθεί επτά ταινίες. Μία για κάθε δεκαετία από το 1965 έως το 2005 και δύο με χρονολογία παραγωγής μετά το 2010. Όλες τους με κοινό παρανομαστή και πρωταγωνίστρια, την Αθήνα.
 
Από το 1965 έως σήμερα, συναντάμε μέσα από τα πάθη των ηρώων κάθε ταινίας μία Αθήνα που συνεχώς μεταλλάσσεται και μετεξελίσσεται. Από το ασπρόμαυρο φιλμ μέχρι την έγχρωμη εικόνα διαγράφεται η αλλαγή όχι μόνο του αστικού τοπίου, αλλά και των κατοίκων της, όπως η θέση της γυναίκας και η παλαιότερη οικονομική εξάρτησή της από το σύζυγο, η έξαρση της αστυφιλίας, η διεκδίκηση των εργασιακών δικαιωμάτων, η έλευση μεταναστών και η αφομοίωσή τους από την κοινωνία, η πάλη για την καθημερινή διαβίωση, αλλά και η τριβή των σχέσεων.

image
 
Μέσα από κάθε ταινία οι πρωταγωνιστές μας ψάχνουν την ταυτότητα και τη θέση τους στην κοινωνία. Κοινό στοιχείο κάθε ήρωα ξεχωριστά είναι η ανάγκη του για αγάπη, αποδοχή και επιβεβαίωση του αισθήματος ότι ανήκει σε ένα ευρύτερο κοινωνικό σύνολο.
 
Το αφιέρωμα ξεκινάει από τα στενά της Πλάκας, με το κλασσικό έργο του Γιώργου Τζαβέλλα, “Η δε γυνή να φοβήται τον άνδρα” και συνεχίζει με το “Βαρύ Πεπόνι” του Παύλου Τάσιου. Τη σκυτάλη παίρνει το “Bios + Πολιτεία” του Νίκου Περάκη, το “Από την άκρη της πόλης” του Κωνσταντίνου Γιάνναρη, η “Λιούμπη” της Λάγιας Γιούργου και “Το γάλα” του Γιώργου Σιούγα.
 
Το φεστιβάλ θα ολοκληρωθεί, με το “Αν…” του Χριστόφορου Παπακαλιάτη, με τους πρωταγωνιστές να συνδέονται με την πρώτη ταινία του αφιερώματος, ώστε να δούμε πώς εξελίχθηκε μετά από τόσα χρόνια η ιστορία αγάπης τους αλλά και πώς βιώνουν τον έρωτα οι σημερινοί Αθηναίοι.
 
Η είσοδος για το κοινό είναι ελεύθερη και για το λόγο αυτό θα τηρείται σειρά προτεραιότητας. Να σημειώσουμε επίσης ότι όλες οι προβολές ξεκινούν στις 21:00.
 
Αναλυτικά, το Πρόγραμμα Προβολών του 2ου Κινηματογραφικού Αφιερώματος με θέμα την Αθήνα, έχει διαμορφωθεί ως εξής:
 
Πέμπτη 11 Ιουλίου
Η δε γυνή να φοβήται τον άνδρα, του Γιώργου Τζαβέλλα (Κωμωδία, 1965, 106 λεπτά)


 
Παρασκευή 12 Ιουλίου
Το Βαρύ Πεπόνι, του Παύλου Τάσιου (Κοινωνική, 1977, 87 λεπτά)


 
Σάββατο 13 Ιουλίου
Bios + Πολιτεία, του Νίκου Περάκη (Κωμωδία, 1987, 105 λεπτά)


 
Κυριακή 14 Ιουλίου
Από την Άκρη της Πόλης, του Κωνσταντίνου Γιάνναρη (Κοινωνική, 1998, 90 λεπτά)


 
Δευτέρα 15 Ιουλίου
Λιούμπη, της Λάγιας Γιούργου (Δραματική, 2005, 95 λεπτά)


 
Τρίτη 16 Ιουλίου
Το Γάλα, του Γιώργου Σιούγα (Δραματική, 2011, 99 λεπτά)


 
Τετάρτη 17 Ιουλίου
Αν…, του Χριστόφορου Παπακαλιάτη (Αισθηματική, 2012, 111 λεπτά)


 
Η διοργάνωση του φετινού αφιερώματος γίνεται από την Περιφέρεια Αττικής σε συνεργασία με το Ελληνικό Κέντρο Κινηματογράφου.